Kedileri Serinletmek İçin Neler Yapılabilir?
Sıcak yaz aylarında insanlar gibi kedilerde de susuzluk ve sıcak çarpması gibi riskler ortaya çıkar. Üstelik kediler için bunlar sağlığı tehlikeye atan ciddi durumlardır. Kalıcı sağlık problemlerine neden olmasının yanı sıra aşırı sıcak kediler için ölümcül olabilmektedir. Özellikle havanın 40’lı dereceleri bulması ile beraber kediler için sıcağa bağlı sağlık sorunlarının riski de artmaya başlar. Yaz aylarında kedileri serinletmek için alınacak önlemler onların sıcak günleri eğlenceli ve sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olur.
Kedileri Sıcak Havalardan Korumak İçin Alınabilecek Önlemler
Kedilerin yaz aylarını daha konforlu geçirebilmeleri için alınabilecek bazı önlemler vardır. Kedileri yakından gözlemlemek, sıcak havalardaki tepkilerine göre konfor alanlarında güncellemeler yapmak yaz aylarını daha rahat atlatmalarına yardımcı olur. Bu yazımızda evde ya da sokakta yaşayan kedilerin için sıcak havaladra alabileceğiniz önlemleri bulabilirsiniz.
1. Suya Erişiminden Emin Olun
Tüm canlılar gibi kediler de sıcak havalarda daha fazla suya ihtiyaç duyar. Özellikle yaz aylarında kedinizin su kabının temiz ve dolu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz. Kedilerin akan suya olan ilgilerinden yola çıkarak tasarlanan otomatik su kapları da su içmelerini teşvik etmeye yardımcı olur. Kedilerin su içmesini teşvik edecek otomatik su kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
2. Gölgeye Erişimine Olanak Sunun
Evde yaşayan kediler için güneşten kaçmak çok zor değildir. Ancak eğer bahçenizde bir kedi besliyorsanız onun için durum biraz farklıdır. Bahçenizin çeşitli noktalarında gölgelik alanlar oluşturmak kedilerin güneşten korunabilmesine yardımcı olur.
3. Düzenli Olarak Tarayın
Kedileri serinletmek için taramak pek akla gelmeyen bir yöntemdir. Ancak dökülmüş ve karışmış tüyler, sıcaklığın hapsedilmesine neden olur. Başta uzun tüylü kediler olmak üzere tüm kedileri günlük olarak taramanız gerekmektedir.
4. Nemli Havlu ile Silin
Kedilerin vücudunun en sıcak bölgeleri karınları, pati yastıkları, koltuk altları, çenenin altı kısmı ve kulakların dışıdır. Her ne kadar kedilerin büyük bir kısmı ıslanmayı sevmese de hafif ıslattığınız bir havlu ile kedinizin başını ve bu bölgelerini silebilirsiniz. “Kedim sıcaktan bunaldı” ya da benzeri bir düşünceye kapıldığınız zaman kedinizi silerek onun için büyük bir fark yaratabilirsiniz.
5. Oyun Saatini Değiştirin
Kediler uymayı severler ancak uyanık olduklarında da aktif canlılardır. Özellikle sıcak havalarda aşırı fiziksel aktivite ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Yaz aylarında kedinizin aynı aktivite seviyelerinde çok daha çabuk yorulduğunu ve nefes nefese kaldığını görebilirsiniz. Onunla gündüz saatlerinde oynamak yerine daha serin akşam saatlerinde ilgilenerek serin kalmasını sağlayabilirsiniz.
6. Serin Bölgeler Yaratın
Kediler kendi rahatları söz konusu olduğunda dünyanın en akıllı hayvanlarıdır. Dışarısı sıcak olduğunda onları genellikle taş zemin üzerinde, lavaboda ya da banyoda yatarken bulabilirsiniz. Kedinizi bu tip yerlerde gördüğünüzde serinlemeye çalıştığını anlayabilirsiniz. Evin içerisinde genellikle serin ve karanlık bir alan oluşturarak kedinizin burada serinlemesini ve dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Evin güneş görmeyen ve sessiz bir bölümünde ona oluşturacağınız alan ile sıcak yaz aylarından etkilenmesini önleyebilirsiniz.
7. Kapalı Alan Sağlayın
Kedinizin sıcak öğlen saatlerinde bahçede ya da balkonda olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saatler sadece insanlar için değil tüm canlıları için bunaltıcı olmaktadır. Bu saatlerde kedinizin evin içerisinde olmasını sağlamanız gerekmektedir.
8. Araçta Geçen Zamana Dikkat Edin
Kedinizi veterinere götürmeniz gereken sıcak havalarda ekstra dikkatli olmanız gerekmektedir. Yolculuk boyunca kedi taşıma çantasının güvenli, güneş görmeyen ve hava sirkülasyonunun olduğu bir yerde bulunduğundan emin olmanız gerekir.
9. Hava Sirkülasyonu Sağlayın
Her ne kadar evin içerisi dışarıya göre serin olsa da çok sıcak havalarda kapalı alanlar bile bunaltıcıolabilmektedir. Bu nedenle yaz aylarında evin iyi havalandırıldığından emin olmak gerekir. Evde birkaç tane pencerenin açık olması durumunda kedinizin evin rüzgar esen serin noktalarında yattığını görebilirsiniz.
10. Güneş Yanıkları İçin Önlem Alın
Kedilerin uzun tüyleri sayesinde güneş yanığı olmayacağını düşünebilirsiniz ancak kediler de güneşe karşı hassastır. Özellikle tüylerin kısa olduğu kulaklarda ve burun bölgesinde yanıkların oluşması mümkündür. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak kedilerde cilt kanserine neden olabilmektedir. Bu nedenle kedinizin özellikle açık havalarda direkt olarak güneş ışığına maruz kalmadığından emin olmanız gerekir.
Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Sıcak günlerde kedilerde sıcak çarpması görülen bir şeydir. Sıcak çarpmasının belirtilerini bilmek kedinizin zorluk yaşaması durumunda ona yardımcı olmasını sağlar. Sıcak havalarda aşırı gerinme, hızlı hızlı nefes alma, cildin aşırı sıcak olması, kusma, aşırı salya akıntısı ve donuk gözler sıcak çarpması belirtileri arasında bulunmaktadır. Kedinizde bu belirtilerden bir ya da birkaçını gördüğünüz zaman veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.