Kedileri Korkutmak Doğru mu?
Sosyal medyada görüyoruz, eğlenceli kedi videoları izlerken aslında kimine göre “komik” görüntüler sergileyen kedilerin özünde korkmuş olabilecekleri gerçeği ile yüzleşiyoruz. Kedilerin görmeyecekleri yerlere bırakılan bir nesne, insanların yüzüne takılan bir maske, kedilerin verdiği tepkiler ve akabinde kahkaha sesleri ile sonlanan görüntüler… Farkında olarak ya da olmayarak kedi korkutma yöntemleri deneme konusunda uzmanlaşan kesimlerin çektikleri videolar ilk etapta eğlenceli gelse de kedileri için aynı oranda bir eğlenceden bahsedilmesi mümkün olmuyor. Her kedi farklı özelliklere sahip olsa ve her kedi farklı şeylerden korksa da kedileri korkutmaya çalışmanın çok da doğru bir yaklaşım olmadığı sonucuna varmak zor olmuyor. Bu yazımızda kedilerin korktuğu nasıl anlaşılır? Korkan kedi nasıl sakinleştirilir? gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Kediniz Korkuyor mu?
Az önce de ifade ettiğimiz gibi her kedinin korktuğu şeyler değişebilir. Üstelik kediler korku hissine karşı farklı tepkiler de verebilir. Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir. Kedileri korkutmak sayılan belirtilerin gösterilmesini ve göreceli olarak komik anların yaşanmasını sağlansa da kedilerde çeşitli sorunlara neden olabilir. Kedileri korkutmak orta ve uzun vadede fiziksel sağlıklarını riske atabilir, korkutan kişiye karşı güven duygularını zedeleyebilir ve öz güvenlerini yerle bir edebilir. Kedilerin avcı oldukları bilinse de doğal düzende besin zincirinin tepesinde yer almadıkları net bir şekilde ifade edilebilir. Üstelik kediler de bu gerçeğin oldukça farkında olarak hayatta kalmak için birçok farklı strateji belirlerler. Tüm bu stratejileri aşan, sağlanan güveni sarsan hareketlerden kaçınılması, tercihten ziyade dostlarımızın fiziksel ve psikolojik sağlıkları için önemli bir gereklilik olarak değerlendirilmelidir.
Kediler Neden Korkar?
Kedilerin korkması için her zaman özel bir çaba harcanmasına da gerek yoktur. Bazı kediler karşılaştıkları olaylardan da insanlardan da, ortada geçerli bir neden yokken korkabilirler. Yaşadıkları korkuyla içlerine kapanabilir ve duydukları rahatsızlık nedeniyle davranış değişiklikleri sergileyebilirler. Tam da bu nedenle kediler neden korkar? sorusuna birçok farklı yanıt verilmesi mümkündür.
Kediler erken dönemde sosyalleştirilmediklerinde, diğer bir deyişle farklı kişilerle, evcillerle ya da mekanlarla karşılaşmadıkları takdirde yaşamlarının ileri evrelerinde farklılıklara karşı korkarak tepki verebilirler. Daha önce yaşam alanlarında farklı insanlara maruz kalmayan ve sonrasında çocuklarla karşılaşan kedilerin gösterdikleri korku reaksiyonlarının temeli yabancılığa dayanmaktadır. Kediler aşırı hareketli çocuklardan korkabilirler. Özellikle yavruluk döneminde çocuklarla bir arada yaşamayan kediler çocukların sevgi gösterileri karşısında geri çekilebilirler.
Kediler kimi zaman karakterleri gereği korkabilirler. Kedilerle zaman geçiren kişilerin de gözlemlediği gibi her kedinin ayrı bir karakteri vardır. Aynı şartlarda, aynı kişiler tarafından beslenen kediler arasındaki davranış farklılıkları sıra dışı değildir. Kediler çekingen bir yapıya sahip olduklarında hayatlarını paylaştıkları diğer evcillerin vermediği tepkileri verebilir, korkmadıkları durumlar karşısında reaksiyon gösterebilir.
Kedileri korkutmak istemeyen kişilerin ortamdaki ses düzeyini kontrol altına almaları önemlidir. Kediler genel olarak yüksek seslerden korkarlar. Beklenmedik bir anda çınlayan bir kahkaha, yüksek sesle söylenen cümleler veya eşyaların yerleri değiştirilirken çıkan sesler onların korkmasına neden olabilir. Elektrik süpürgesi çalıştırılması dahi onlar için travmatik bir etki yaratabilir.
Kediler yeni bir çevreye girdiklerinde korkabilirler. Bu genellikle normal bir davranış kabul edilir ve korku ile ilişkili tepkilerin kontrol altına alınıp giderilmesi için kedilerin bulundukları ortama alışmaları beklenebilir.
Kediler ani hareketlere büyük çoğunlukla korku tepkisiyle yanıt verirler. Sakince uyudukları bir anda kucağa alınmaya çalışmaları, iyi niyetli okşanma hamleleri onların ciddi bir korku hissetmesine neden olabilir. Davranış sıklıkla tekrarlandığı takdirde kediler insansız ortamda uyumayı tercih etme eğilimi gösterirler.
Kediler gözlerine bakılmasından ve göz teması kurulmasından hoşlanmayan canlılardır. Göz teması kedigiller için baskınlık kurma yöntemidir. Sürekli göz teması kurulan bir kedi kendini tehdit altında hissedebilir ve bu kedi ile tanışıklık olmadığında saldırganlık göstermesi de söz konusu olabilir. Benzer bir durumla karşılaşıldığı takdirde kedilerin bacaklarını yakından gözlemlemek kaçmak için zamanlama ayarlanmasını sağlayabilir.
Korkan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Kedileri korkutmak için özel bir çaba sarf etmeye gerek olmasa da korkan kedilerin sakinleştirilmesi söz konusu olduğunda durum biraz zorlaşabilir. Korkak kedilerin sakinleştirilmesi için öncelikle neden korktuklarının tespit edilebilmesi gerekir. Örneğin kedilerin korkmasının temel nedeni yavruluk döneminde farklı kişilerle, mekanlarla ya da evcillerle karşılaşmamalarıysa bu durumda yavaş yavaş onları farklılıklara maruz bırakmak ve akabinde ödüllendirmek önemlidir.
Kedilerin korktukları fark ediliyorsa onların sakinleşmesi ve rahatlaması için sakin ve güvenli bir alan yaratılması da gerekebilir. Kendilerini güvende hissettikleri gözlemlenen alanlara yemekleri ve suları konabilir, yabancılar geldiğinde yemek ve su kaplarının uzağına kedi tuvaletleri de getirilerek onlara özel, sakin ve güvenli bir alan yaratılabilir.
Kedilerin korkmasının engellenmesi veya korkan kedinin sakin bir ruh haline bürünebilmesi için, eve gelen misafirlere de alan kısıtlaması sunulabilir. Evin belli bölümlerine girmemeleri söylendiğinde ve gerekçesi açıklandığında eminiz ki onlar da durumu anlayışla karşılayacaklardır.
Korkan kediler farklı davranışlar sergileyebilirler. Kimileri saldırganlık belirtileri gösterirken kimileri evin en ücra köşelerine saklanmayı tercih edebilirler. Eğer saklanmayı tercih eden bir kedi ile karşılaşıldıysa onu zorlamamak ve kendi haline bırakmak en doğrusu olabilir. Sabırlı olmak ve üzerlerine gitmemek bazen en doğru seçim olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.