Kedilere İsmi Nasıl Öğretilir?
Kedi sahiplenme sürecinin birçok keyifli dönüm noktası vardır. Onun eve gelişinden önce başlayan ve evi sahiplenmeye başladığı sürece kadar geçen dönemde yaşam boyu devam ettireceği bazı alışkanlıklar kazanması heyecan verici bir serüvendir. Kediye en uygun ismin bulunması ve kedilere isimlerini doğru şekilde öğretmek bu serüvenin temel adımlarındandır.
Kedinize ismini öğretmek belli adımların sabırla takip edilmesini gerektirir. İsmini tanımalarını sağlamak özünde bir eğitim olduğundan pozitif pekiştirme her zamanki gibi önemlidir. “Kediler isimlerini öğrenemez bu nedenle uğraşmaya gerek yok.” söylemi doğruyu yansıtmaz. Tokyo Üniversitesinde gerçekleştirilen ve Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada kedilerin isimlerini öğrenebildikleri ve kendi isimlerini diğer kelimelerden ayırt edebilecekleri gösterilmiştir. Hatta geçmişte ismi farklı olan kediler de yeni isimlerini öğrenebilmektedir.
Tüm bu gerçeklik “Kedilere isimleri nasıl öğretilir?” sorusuna verilecek yanıtların önemini artırır. Ancak daha öncesinde kediye verilecek ismin belirlenmesine de eşit derecede özen gösterilmelidir. Kediye isim bulmak hem çok kolay hem de bir o kadar zorlayıcı olabilir. Kedinizin isminin onu yansıtması, onunla hayat bulması ve tabii ki onun tarafından kolay öğrenilebilir olması gerekir.
İsme karar verdikten sonra fikir değişikliği yapılması pek tercih edilmez, her ne kadar kediler yeni isimlerini öğrenebilseler de baştan isimlerinin düşünülerek verilmesi idealdir.
Bu yazımızda “Kediler isimlerini nasıl öğrenir?” sorusuna verilecek yanıtlar hakkında bilgi bulabilirsiniz. Öncesinde kedinize ismini öğretirken dikkat etmeniz gerekenlere değineceğiz.
Kedilere İsim Öğretmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Henüz ismi olmayan bir kedi sahiplendiyseniz ya da sahiplendiğiniz zaman kedinizin önceki ismini bilmiyorsanız ona bir isim bulmanız gerekir. Kedilere isim bulurken mümkün olduğunca kısa ve kolay anlaşılabilir isimler arasından seçim yapmanız tavsiye edilir. Kedilere isim bulurken çeşitli hususlardan ilham alabilirsiniz: Tüy rengi, tüy uzunluğu, göz rengi, cinsiyeti ve karakteri gibi değişkenler kedilere benzersiz isimler bulmak için sıklıkla göz önünde bulundurulur.
Kedinizin isminden emin olduğunuzda yavaş yavaş ona kendi ismiyle seslenmeye başlayabilirsiniz. İsimle ilgili kararsızlık yaşıyorsanız ismini söylediğinizde tepki verirse onu ödüllendirmemeniz ideal olacaktır. Aksi durumda değişen isme adaptasyonu zorlaşabilir.
Kediler köpekler gibi sözle kolay motive olan canlılar değildir. Bu nedenle herhangi bir eğitim verileceğinde, ki isimlerini öğretme süreci de bu eğitimler arasındadır, ödül mamalarının gücüne başvurulabilir. Elbette her kedinin motivasyonu farklı olabilir. Örneğin bazıları için kedi ödül maması ile oyuncakların yarıştığı bilinmektedir. Dolayısıyla kedinin en çok sevdiği ödül türü doğrultusunda hareket edilmesi en doğrusu olacaktır.
Kedilere ismini öğretmek için sahiplenme sonrasında çok beklenmemesi tavsiye edilir. Yavru kedi sahiplenenler kediler eve geldiği andan itibaren temel eğitimlere geçiş yapabilirler. Yetişkin bir kedi sahiplenildiyse de benzer şekilde hızlı harekete geçilmesi önerilir. Eğitim zamanları çok uzun tutulmamalı, eğitimler kediler egzersiz yaptıktan sonra düzenlenmelidir.
Kedilere isim öğretilirken seçilen ismin sürekli söylenmemesi önemlidir. İsmine aşırı maruz kalan kediler için isimleri arka plan seslerinden birine dönüşecektir. İsmin ayırt edici olabilmesi için doğru zamanlarda söylenmesine dikkat edilmelidir.
Peki tüm bu dikkat edilmesi gerekenlerin ötesine geçersek kedilere isimleri öğretilirken neler yapılması gerekir?
Kedilere İsimlerini Öğretmenin Püf Noktaları
Az önce de belirtildiği gibi kedilere isimlerini öğretmek, onlarla düzenlenecek bir eğitim seansı olarak ele alınmalıdır. Dolayısıyla ilk adım onların beğendikleri ve/veya motive oldukları ödüllerin hazırlanması olmalıdır. Bu noktada hem ödül mamalarına hem de oyuncaklara başvurulması mümkün olabilir.
Kedilerin motivasyon kaynakları hazırlandığında eğitim için doğru bir yer belirlenmelidir. Kedilerin çok fazla ilgisini çekecek ve dikkatlerini dağıtacak eşyalardan ya da objelerden uzak durulması odaklanabilmeleri adına önemlidir. Örneğin etrafta çok fazla oyuncak olmamalı, televizyon kapatılmalı ve mümkünse odada kedi ile baş başa kalınmalıdır.
Uygun ortam sağlandığında kedilerin isimleri söylenebilir. Seçilen isim “Mia” olsun, “Mia, gel” gibi bir komut seçilmelidir. Bu komut kedi ismini öğrenene kadar değiştirilmemelidir. Farklı hitap kombinasyonlarının denenmesi öğrenme sürecini yavaşlatabilir.
Kedi ismini duyduğunda tepki verdiğinde komuttan ayrı bir onay kelimesi söylenebilir. Evet, doğru, aferin gibi kelimeler söylendikten sonra kedinin ödülle buluşturulması doğru olacaktır. Onay kelimeleri söylenirken ses tonu yumuşatılmalıdır.
Kedi bu noktada tepki vermiyorsa yeniden ismi söylenmelidir. Kedi ismine reaksiyon gösterdiğinde ondan biraz daha uzaklaşmalıdır. Ona seslenildiğinde bakmaktan öteye geçip kişiye doğru yönelmeye alışması adına kedi ile mesafe yavaş yavaş artırılabilir.
Kedinin ismini öğrenmesi için özel olarak ayrılan zaman diliminin çok uzun tutulmaması gerekir. Üstelik ismini öğrenmesi için ek çabalara da başvurulması önerilmez. İsmine mümkün olduğunca 2-3 dakikalık eğitim seanslarında maruz kalması faydalı olacaktır. Günde birkaç sefer, 2-3 dakika devam eden eğitimler kedilerin isimlerine reaksiyon göstermesi ve isimleri söylendiğinde gelmeleri için yeterli olabilmektedir.
Kediler isimlerine düzenli olarak tepki vermeye başladıkça buluştukları ödüller azaltılmalıdır. Ödüller yavaş yavaş azaltılırken yerine temas koyulabilir. Alternatif olarak sevdikleri oyuncaklarla birkaç dakika oynatılmaları da pozitif pekiştirme sağlayabilir. Çok fazla ödül maması ile buluşturulmaları durumunda kilo alabilirler.
Tüm bu yöntemlerin denenmesine ve eğitim süreçlerinin tekrarlanmasına rağmen ismine tepki vermeyen kediler de olabilir. Bu gibi bir durumda ya kedilerin son derece inatçı oldukları ya da işitme sorunlarının bulunduğu ihtimali değerlendirilmelidir. Kedilerin işitme sorunu olmadığı biliniyorsa eğitim süreçlerinin daha sık tekrarlanmasına ve daha sabırlı denemelere gerek duyulur. Kedilerin işitme problemi olup olmadığı bilinmiyorsa veteriner hekim kontrolüne götürülmeleri gerekir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.