Kediler Neden Masaj Yapar? Kedilerde Yoğurma Hareketi Nedenler ve Anlamı

Kediler Neden Masaj Yapar? Kedilerde Yoğurma Hareketi Nedenler ve Anlamı

07.05.2023 Deniz Öz


Yoğurma hareketi, kedilerin onlarla yaşayan insanları hem mutlu eden hem de meraklandıran davranışları arasında ilk sıralarda gelir. Kedilerin masaj yapması olarak da adlandırılabilen, ön patilerin ritmik şekilde içe ve dışa itilmesi ile karakterize yoğurma hareketi genellikle kedilerin mutlu, rahatlamış hissettikleri zaman dilimlerinde karşımıza çıkar. Peki bu davranışın nedenleri ne? Kediler neden yoğurma hareketi yapar?

Aslına bakılırsa "Kediler neden masaj yapar?" sorusunun kesin bir yanıtı bulunmaz. Yine de hayvan davranış uzmanlarının kedilerde yoğurma davranışı ile ilgili farklı görüşleri mevcut. Bu yazımızda "Kedim neden yoğurma hareketini yapıyor?" sorusunun potansiyel açıklamalarını bulabilirsiniz.

kedi patisi gri örtünün üzerinde

Kedilerde Yoğurma Hareketinin Kökenleri

Uzmanların büyük bir bölümü tarafından yoğurma hareketinin kökeninde yavruluk dönemindeki beslenme süreci olduğu savunulur. Yavru kediler annelerinden süt içerken süt akışını artırmak için annelerinin memelerini yoğurmaya başlar. Nitekim bazı kedilerin yoğurma hareketi yaparken az miktarda salya akıttığı bilinir. Üstelik masaj hareketi ile yalnızca annenin süt akışı artmakla kalmaz, aynı zamanda oksitosin salınımının tetiklenmesi sayesinde anne ile yavru arasındaki bağ da güçlenir. Buraya kadar her şey tamam, yavruluk dönemindeki kediler masaj hareketi ile hem daha iyi beslenir hem de annesiyle arasındaki bağı güçlendirebilir. Peki kediler sütten kesildikten sonra bu davranışı neden terk etmez?

Kediler Neden Masaj Hareketi Yapar?

Bazı kediler ön patileri ile yoğurma hareketini yataklarına, örtülere veya benzeri yumuşak nesnelere yaparken bazı kediler insanların kucaklarında bu davranışı sergiler. Ayrıca kedilerin bu hareketi diğer kedilere yaptığına da şahit olunabilir. Ne zaman ve hangi şartlarda ortaya çıktığının gözlemlenmesi ile kedilerde sık görülen masaj hareketinin nedenlerini keşfetmek kolaylaşabilir.

Kediler Konforlu Olduklarında Masaj Hareketi Yapabilirler

Kedilerde uyku, günlük rutinlerinin en önemli parçalarından biridir. Uyku hazırlığında olan kediler konforlu hissettiklerinde ya da konforlarını artırmak istediklerinde masaj hareketini yapabilirler. Minderlere, battaniyelere, yataklarına ya da favori uyuma alanlarından olan sahiplerinin kucağına masaj yapan ve akabinde yatan kedilerin bu davranışa gerginliklerini azaltmak için başvurdukları da düşünülüyor. Dolayısıyla "Kediler neden yoğurma hareketi yapar?" sorusuna konfor beklentisi ve gerginliğin azaltılmak istenmesi açıklaması getirilebiliyor.

Yoğurma Hareketi Kedilerin Mutlu Hissettiğini Gösterebilir

Kedi, sahibi ile paylaştığı anlarda duygularını yoğurma hareketi ile dışa vurabilir. Kediniz yakınınıza geliyor, mırlıyor ve size ya da yanınızdaki bir eşyaya masaj hareketi yapıyorsa onun mutlu olduğunu düşünebilir; yanınızdayken konforlu ve rahat hissettiğini yoğurma hareketi ile gösteren kedinizden muhteşem bir iltifat almanın keyfini sürebilirsiniz.

Kediler Alanlarını İşaretlemek için Yoğurmaya Başlayabilirler

Kedilerin neden masaj yaptığını merak eden kişilerin karşılaşabilecekleri açıklamalardan biri de kedilerin alanlarını işaretlemek için bu doğal davranışı sergileyebildikleridir. Evet, kediler mutlu olduklarında ya da konforlu hissettiklerinde özellikle yumuşak yüzeyleri yoğurmaya başlar. Ancak bu davranışın ardında farklı gerekçeler de bulunabilir. Kedilerin patilerinde, pati yastıklarında ve pençelerinde koku bezleri bulunur. Bölgelerini işaretlemek için koku salgılayan kediler sahiplerini işaretlediklerinde ise işler biraz karmaşık hâle gelebilir. Uzmanlar, insanlara masaj yaptıklarında kedilerin iki farklı amacı olabileceğine değinirler. Bu amaçlardan biri potansiyel rakiplerine insanlarının sahipli olduğunu belli etmek, bir diğeri ise kucakta yattıklarında kendi kokularını almak istemeleridir.

yatağını yoğuran uzun tüylü kedi

Uyku Öncesi Rahat Bir Yer Aramak İçin Masaj Hareketi Yapabilirler

Köpekler yatmadan önce kendi etraflarında dönerler ve en rahat edecekleri pozisyondayken durup yatarlar. Kediler ise uyuyacakları yerin konforunu artırmak için yoğurma hareketini sergileyebilirler. Bu davranışları, uzun otları dinlenmek için yumuşak bir alana dönüştüren vahşi atalarından gelen içgüdüsel bir davranış olarak yorumlanabilir.

Uyku Sonrası Esnemek İçin Masaj Hareketi İdealdir

Kediler saatler boyunca uyuyabilirler ve hareketsiz kaldıkları süreçte bedenlerini esnetmeye ihtiyaç duyabilirler. Uyandıktan hemen sonra yoğurma hareketi yapan kedilerin temel amaçlarının vücutlarının esnetmek olduğu yönünde fikir birliği bulunur.

tırnakları dışarda yoğurma hareketi yapan kedi

Kedilerde Çok Sık Görülen Yoğurma Davranışı

Kedilerde yoğurma davranışı yaygın olarak görülür. Ancak çok sık tekrarlanması ve kedilerin takıntılı şekilde masaj yapması endişeli kedilerde görülen davranış bozukluklarından biridir. Yoğurma davranışı çok artarsa kediyi gözlemlemek gerekir. Stresli ve endişeli tavırlar sergiliyorsa kedinin veteriner hekimlere muayeneye götürülmesi en doğrusu olacaktır.

Masaj Yaparken Kediniz Tırnaklarını Çıkarıyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Kedilerin yoğurma davranışlarının sıklığı gibi tarzı da değişiklik gösterebilir. Bazı kediler yoğurma hareketi yaparken tırnaklarını kullanmazken bazıları tırnaklarını çıkarabilir. Tırnaklarını çıkararak masaj hareketi yapan kediler hem kendilerine zarar verebilirler hem de insanların canını yakabilirler. Kedilerin uzun tırnakları masaj sırasında yumuşak nesnelere takılarak kırılabilir ya da insanların vücuduna batabilir. Gerekli tedbirlerin alınması ile süreç kontrolü kolaylaşacaktır.

Bu gibi bir durumda, kedinin tırnaklarının kısa tutulması, kucaktayken masaj yapıyorsa beden ile kedi arasına yumuşak bir örtü koyulması, masaj yaparken ilgisinin oyuncaklarla farklı bir yere çekilmesi gibi yöntemler denenebilir. Kedilerin masaj yaptığı için cezalandırılması kesinlikle önerilmemektedir. Her kedi farklı nedenlerle yoğurma hareketine başvurabilir. Bu davranış doğal ve içgüdüseldir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.