Kedilerde Yaşlanma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerin yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde ihtiyaçları dramatik ölçüde değişir. Bu değişim, her dönemin kendine has gereklilikleri olmasının temel nedenidir. Yaşlanan kediler ise hem yavruluk hem de yetişkinlik dönemindeki kedilere kıyasla daha spesifik yaşam tarzı değişikliklerine gerek duyar. Beslenmenin hem yaşlılık dönemine hem de kedinin sağlık durumuna göre yeniden planlanması kritik öneme sahiptir. Ancak tek başına beslenme değişikliği yapılması, yaşlı kedilerin tüm gereksinimlerinin karşılandığı anlamına gelmeyecektir.
Yaşlılık dönemi kedinizde yaşlanma belirtilerinin yavaş yavaş ilerlediği, çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiği, düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne ihtiyaç duyulan ve kedilerin konforunun maksimize edilmesi gereken bir süreçtir. Beslenme ve yaşam koşullarına, sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığına bağlı olarak, kediden kediye de değişebilmekle birlikte, kedilerin ortalama yaşam sürelerinin 13 – 17 yıl olduğu bilinir. İlk 7 yılını geride bırakan kedilerde yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Uzmanlar arasında mutlak bir fikir birliği bulunmasa da 7-10 yaşına gelen kediler yaşlı kabul edilir. Bu dönemden itibaren, kedi yaşlandıkça dikkat edilmesi gerekenler de fazlalaşır. Bu yazımızda yaşlı kedilerin konforunu ve sağlığını desteklemek için yapılması tavsiye edilenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Kedilerde Yaşlanma Belirtileri Yakından Takip Edilmeli!
Kedilerde yaşlanma farklı belirtilerle etkisini hissettirebilir. Yaşlılık döneminde yaygın görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kilo kaybı veya kilo artışı
- Mobilitede azalma, koltuklara çıkarken zorlanma
- İştahta azalma, yemek yemeden kaçınma
- İşitme duyusunda gerileme
- Özellikle geceleri daha az görme
- Diş problemleri ve diş eti hastalığı
- Her zamankinden daha çok uyuma
- Temizlenme davranışlarında değişme
- Kum kabı kullanma alışkanlıklarında farklılaşma
- Saklanma davranışında artış
Yaşlı kediler bu belirtileri göstermeye başladığında yaşam konforlarını artırmak ve sağlıklarını desteklemek kedi sahiplerinin öncelikli sorumlulukları arasındadır. Peki yaşlı kedilerin konforu nasıl artırılır ve sağlıkları nasıl desteklenir?
Konforlu Bir Yaşam Alanına İhtiyaçları Her Zamankinden Fazla
Yaşlanan kedilerin yaşadığı semptomlar, hayat kalitesinin artırılması için alınması gereken tedbirler hakkında yol gösterir. Örneğin kum kabı yüksek kediler ağrı nedeniyle tuvaletlerini kullanamıyorlarsa kenar yüksekliği düşük olan modeller tercih edilebilir. Sert zeminde yatmak kedilerin ağrılarını artırıyorsa kedi yatakları ile konforları desteklenebilir. Derin su kapları su içme sırasında zorlanmalarına yol açıyorsa daha geniş ve bıyık stresi yaratmayacak su kapları satın alınabilir. Koltuklarda yatan ancak koltuklara zıplarken sorun yaşayan kediler için kedi rampaları önemli bir konfor kaynağına dönüşebilir. Kedi sahiplerinin unutmaması gerekenlerden biri yaşlı kedilerin görme yetilerinin eskisi kadar iyi olmadığıdır. Geceleri eskisi kadar göremedikleri için evdeki eşyaların yerinin değiştirilmemesi tavsiye edilir. Böylece bedenlerini ya da kafalarını eşyalara çarpmaları engellenebilir.
Rutin Kontroller Sıklaştırılmalı
7 yaşını dolduran yaşlı kediler, çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Bu dönemden itibaren her 6 ayda bir veteriner hekimlerce muayene edilmeleri gerekir. Kediler hastalık belirtilerini saklamaya eğilimli olduklarından sıklaştırılan veteriner hekim ziyaretleri sayesinde hastalıkların erken teşhis edilmesi mümkün olabilir. Rutin sağlık kontrolleri sırasında fiziksel muayenelere ek olarak kan testlerinin yapılması önerilebilir. Bu kapsamda idrar analizi, tam kan sayımı ve tiroit hormon seviyelerinin ölçümü gerekli olabilir. Sıklaştırılmış rutin sağlık muayeneleri kedilerin sağlığını korumaya yardımcı olur, yine de günlük yaşantılarının yakından gözlemlenmesi son derece önemlidir. Davranış değişiklikleri, mama yeme ve su içme alışkanlıklarındaki farklılaşma, aşırı miyavlama ve saklanmada artış gibi hastalık semptomlarına karşı tetikte olunmalıdır.
Bakım Süreçleri Dikkatle Tamamlanmalı
Yaşlı kediler kendilerini daha az tarayabilir, tırnaklarını kırma ihtimalleri artabilir ve sindirim sistemlerinin yavaşlamasına bağlı olarak tüy yumağı oluşum riski yükselebilir. Bu nedenle taranma sıklıklarının artırılması ve tırnak uzunluklarının sürekli kontrol edilmesi gerekir. Tarama esnasında ihtiyaç duyuluyorsa tüyler ılık suyla nemlendirilmiş bezlerle silinebilir. Özellikle popo çevresini temizleyemeyen kedilerin popo bölgelerindeki tüylerin temizliği ihmal edilmemelidir. Taranma ve fırçalanma süreçlerinde eskiye oranla daha huzursuz olabilirler, ağrı sorunu yaşıyorlarsa en yumuşak fırçayla tarandıklarında dahi tepki verebilirler. Beklenmedik reaksiyonlar gösteren yaşlı kediler, veteriner hekimlere götürülmelidir.
Fiziksel Sağlıklarına Uygun Egzersizlerden Vazgeçilmemeli
Kedinizin yaşının ilerlediğini ve artık interaktif oyunlara ihtiyaç duymadığını düşünüyorsanız, gerçeği bilmelisiniz: Yaşlı kediler de hem fiziksel hem de mental olarak uyarılmaya ihtiyaç duyarlar. Bilişsel kapasitelerinin mümkün olduğunca korunması, hareketliliklerinin desteklenmesi ve kaslarının çalışması için sağlık durumlarına uygun egzersiz planları oluşturulabilir. Geçmiş yıllara kıyasla hareketliliği azalsa da dostunuz sizinle oyun oynarken yavruluk dönemindeki mutluluğu yaşayabilir. Onun dikkatini çekecek ve aşırı efor harcamasına neden olmayacak oyuncaklar yaşam kalitelerinin artmasına katkı sunabilir.
Beslenme ve Diyet: Yaşlı Kedilerin İhtiyaçları
Yaşlı kedilerde sindirim sisteminin yavaşladığı, hücre yaşlanmasının hızlandığı ve iştahsızlığın artış gösterebildiği bilinir. Döneme özgü ihtiyaçlara yanıt veren içeriklerle formüle edilen, antioksidan bakımından zengin yaşlı kedi mamaları aynı zamanda dostlarımızın lezzet beklentilerini de karşılar. Yüksek oranda kaliteli protein içeren yaşlı kedi mamaları, ilerleyen yaşta yaşanan hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkabilecek kas kaybının minimize edilmesine destek olur. Dahası yaşlı kediler, yavru ya da yetişkin kedi maması tükettiklerinde aşırı kilo alabilir ve aşırı kilo artışına bağlı olarak eklem rahatsızlıklarından diyabete birçok kronik hastalıkla yüzleşebilir. Yaşlı kedi mamaları ise kilo dengesini sağlamak için daha az kalori barındırır.
Yaşlanan kısırlaştırılmış kedilerin lezzet beklentilerini karşılarken sağlıklı bir beslenme ile buluşmalarını sağlayan Royal Canin, 7 yaş üstü dostlarımızın sağlığına katkı sunuyor. Royal Canin Sterilised +7 Kısırlaştırılmış Yaşlı Kedi Maması 1,5kg ürünündeki protein oranı kas kitlesinin korunması için özel olarak belirleniyor. Formülündeki vitaminler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar genel sağlığa fayda sağlıyor. Eklem sağlığına iyi gelen içerikleri de formülünde barındıran kuru mamanın azaltılmış fosfor seviyesi, böbrek sağlığı için risk teşkil etmiyor. Hareketliliği azalan yaşlı kedilerin kilo dengesinin korunmasına da yardımcı olan Royal Canin Sterilised +7 Kısırlaştırılmış Yaşlı Kedi Maması 1,5kg ürününü incelemek için buraya tıklayabilir, Petlebi.com’un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak güvenli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.