Kedilerde Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur?

Kedilerde Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur?

21.06.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerde yağ bezesi, cilt altında meydana gelen yağlı kitleler olarak ifade edilebilir. Bu kitleler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aynı zamanda tümör olarak da bilinen bu bezelerden iyi huylu olanlar sadece oluştuğu yağlı doku içerisinde kalmaktadır. Kötü huylu olanlar ise bağ dokuya ya da kaslara sıçrayabilmektedir. Kötü huylu olan tümörler, iyi huylular kadar iyi anlaşılamamıştır. Yağ bezeleri lipoma olarak adlandırılmaktadır. Genellikle iyi huylu oldukları bilinmektedir. Yumuşak yapılı ve küre şeklindedirler. Cildin altında meydana gelen bu bezeler bazen tek olarak bazen de çoklu şekilde görülebilmektedir. Oldukça yavaş bir şekilde büyürler ve belli bir büyüklüğe geldikten sonra büyümeleri durabilir. Yağ bezesi köpeklerde kedilere kıyasla daha sık görülmektedir. Kedilerde nadiren ortaya çıkar. Genellikle orta ve ileri yaştaki kedilerde daha sık meydana gelir. “Kedilerde yağ bezesi olur mu?” sorusunun yanıtı evet olarak verilmektedir.

uyuklayan gri tüylü kedii

Kedilerde Yağ Bezesi Oluşum Nedenleri

“Kedilerde yağ bezesi neden olur?” sorusunun cevabını tüm kedi sahipleri bilmek isteyecektir. Kedilerde birden çok sebebe bağlı olarak yağ bezesi oluşabilmektedir. Hormonal değişiklikler, çok miktarda güneşe maruz kalma, yaşlanma, çeşitli virüsler, kimyasallara maruz kalma ve obezite yağ bezesi nedenleri arasında yer almaktadır.

Kedilerde aşı ya da enjeksiyonla verilen ilaç veya sakinleştiricilerden sonra uygulama bölgesinde şişlik meydana gelebilmektedir. Bu durum genellikle yağ bezesi ile sıkça karıştırılmaktadır. Enjeksiyon alanında meydana gelen şişlikler birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

veteriner hekim tarafından muayene edilen sarı  ve beyaz tüylü kedi

Kedilerde Yağ Bezesi Belirtileri

Kedilerde bir ya da birden fazla yağ bezesi meydana gelebilmektedir. Yağ bezeleri genellikle birden fazla görülürler. Kedilerde deri altında beze genellikle göğüs, karın, boyun, sırt ve bacakların üst kısmında oluşur. Ancak yağ bezelerinin oluşabileceği yerler bununla sınırlı değildir. Vücudun herhangi bir yerinde yağ bezesi oluşabilmektedir. Yağ bezeleri çoğunlukla cildin altında yer alan subkütanöz dokularda görülmektedir. Nadiren de olsa iç organlarda da yağ bezesi tümörleri meydana gelebilmektedir.

Yağ bezeleri genellikle dışarıdan bakıldığında bir şişlik olarak görülebilirler. Bu kitleler çoğunlukla yumuşak yapıdadır ve hareket etmeye meyillidir. Diğer taraftan bazı kitleler daha sert yapılı ve sabit olabilmektedir. Yağ bezesi üzerinde yer alan cilt dokusu ile etrafındaki cilt dokusunun sıcaklığının aynı olması gerekmektedir. Ayrıca cildin normal gözükmesi ve herhangi bir lezyonun bulunmaması da önemlidir. Çok nadiren yağ bezeleri aşırı büyük hale gelir. Bu duruma köpeklerde daha sık rastlanmaktadır. Bazı durumlarda yağ bezesi çok miktarda büyüdüğü için kan tarafından yeterince beslenemez ve nekrotik hale gelir. Yağ bezesi bunların dışında herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır.

muayene edilen mavi gözlü kedi

Kedilere Yağ Bezesi Teşhisi Nasıl Konur?

Kedilerde yağ bezesi teşhisinin konabilmesi için kedinin veteriner hekim tarafından fiziksel muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar yağ bezeleri iyi huylu kitleler olsa da bu kitlelere biyopsi yapılması şarttır. Çünkü kanserleşen tümörler dışarıdan bakıldığında iyi huylu yağ bezeleri gibi görünebilmektedir. Biyopsi için iğneyle kitleden bir parça doku örneği alınır. Bu dokunun iyi huylu mu ya da kötü huylu mu anlamak için mikroskop altında incelenmesi gerekir. Bunun dışında tam kan sayımı, kan tahlili ya da idrar tahlili gibi ek testler de gerekebilmektedir.

iğne yapılan kedi

Kedilerde Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ bezesi çok yavaş bir şekilde büyür. Beze çok büyük olmadığı ya da kediye rahatsızlık vermediği sürece tedavi edilmesine gerek duyulmayabilir. Ancak kitle geliştiği yer bakımından rahatsız edici ya da hareketliliği kısıtlayıcı hale geldiğinde alınması gerekebilmektedir.

“Kedilerde yağ bezesi nasıl geçer?” sorusunun bir cevabı yoktur çünkü yağ bezeleri kendi kendine geçmez. Bunun yerine ameliyat ile alınmaları gerekmektedir. Operasyonda yağ bezesi ile beraber etrafındaki dokunun bir kısmı da alınmaktadır. Ameliyat sonrası sürecin daha konforlu olması için ağrı kesici kullanılabilmektedir. Kediler genellikle operasyonla aynı gün taburcu edilmektedir. Ancak kitlenin büyük olması ya da derinde bulunan dokularda meydana gelmesi durumunda kedinin ameliyattan sonra 1 - 2 gün sonra taburcu olması gerekmektedir. Yağ bezesinin alındıktan sonra tekrarlama riski çok düşüktür. Genellikle ameliyatla alındıktan sonra bir daha yağ bezesi meydana gelmez.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.