Kedi Üveit (Uveitis): Nedenleri, Zararları, Belirtileri ve Tedavisi
19.12.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Üveit kedilerde meydana gelen son derece ağrılı bir göz hastalığıdır. Bu rahatsızlığın birden fazla nedeni bulunur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kedilerde üveit tedavi edilmediğinde ve ilerlediğinde kalıcı körlüğe neden olabilir. Bu nedenle üveit belirtilerini bilmek ve erken dönemde bilinçli hareket ederek önlem almak çok önemlidir. Bu yazımızda kedilerde üveit hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Üveit Nedir?
Üveit, kedinin gözünün bir bölümü olan üveanın iltihaplanması sonucu meydana gelir. Üveayı iris, damar katmanları ve silier cisim oluşturur. İris gözün renkli bölümüdür, silier cisim ise iris kökünden bir köprü görevi gören yapıdır ayrıca içerisinde sıvı üretilir. Son olarak damar katmanı ise gözün orta katmanıdır. Üveanın farklı katmanları aynı zamanda göz baskısı, görüş, göz şekli ve daha birçok görevi yerine getirmeyi üstlenir. Bu bölümlerin bir kısmının ya da tamamının enfeksiyon kapması ile üveit görülür. Sadece silier cismin ve irisin enfekte olmasına anteriyor üveit, sadece damar katmanın enfekte olmasına posterior üveit ve son olarak hepsinin enfekte olmasına panüveit adı verilmektedir.
Kedilerde Üveit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde üveit genellikle çok ağrılıdır, bu nedenle kediler enfeksiyonun meydan geldiği gözü patilemeye çalışırlar. Bunun yanı sıra en sık görülen belirtiler arasında ağrı olan gözü kapatma, sürekli kırpma ya da bu gözde şaşılık meydana gelmesi yer alır. Ayrıca parlak ışıktan kaçınma, başı okşandığında saldırma gibi belirtiler de ortaya çıkar. Enfekte olan gözde göz çevresi bulutlu gibi donuk hatta kanlı bir görünüme sahip olur. Ek olarak enfeksiyonlu gözün kenarından şeffaf, beyaz ya da puslu bir akıntı meydana gelebilir. Kedilerde üveit tedavi edilmediğinde ise körlük kaçınılmaz olmaktadır.
Kedilerde Üveit Neden Olur?
Kedilerde üveitin potansiyel birçok sebebi bulunur. Hatta bazı durumlarda üveite neden olan gerçek neden tam olarak keşfedilemeyebilir. Ancak yaygın nedenleri arasında kedi lösemisi, kedi immünyetmezlik virüsü, kedi enfeksiyon peritonitisi gibi viral, bakteriyel, parazit ya da mantar gibi organizmalara bağlı enfeksiyonlar yer almaktadır. Şeker gibi metabolik rahatsızlıklar, yüksek tansiyon, toksinler, travma ya da gözde meydana gelen tümörler başlıca üveit nedenleri arasında yer alır.
Kedilere Üveit Tanısı Nasıl Konur?
Üveit belirtilerinden şüphelenildiğinde detaylı bir fiziksel muayene için vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir. Bu muayene esnasında göz basıncını ve fonksiyonunu incelemek için özel ışıklar, büyüteçler, damlalar ve diğer araçlar kullanılır. Göz basıncı 100 mm HG’den daha düşük olduğu ve diğer klinik belirtilerin de gözlemlendiği durumlarda kedilere üveit tanısı konur. Üveite neden olan rahatsızlığı belirlemek ve tedavi planlaması yapmak için ek testlerin yapılması gerekebilir. Kan testleri, idrar testi, röntgen, ultrason, sitoloji ve hatta veteriner hekimin gerekli görmesi durumunda biyopsiye kadar farklı tetkiklerin yapılması gerekebilir. Üveitin belirtileri glokom ile oldukça benzerdir. Bu iki rahatsızlık arasındaki en büyük fark intraoküler basınçtır. Üveit olduğunda intraoküler bası düşer, glokomda ise yükselmektedir. Basınç ölçümü son derece kolay ve acısız bir şekilde yapılmaktadır. Kedilerde glokom hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak için “Kedilerde En Sık Görülen Göz Hastalıkları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kedilerde Üveit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Üveit tedavisinde başlıca amaç enfeksiyonu iyileştirmektir. Kortikostreoidler, steroid olmayan anti-efnlamatuar ilaçlar ile enfeksiyonun neden olduğu ağrı kontrol altına alınmaya çalışılır. Bir travma sonucu üveit olması sonucunda travmatik yaralanmayı da tedavi etmek gerekir. Başka bir hastalık sonucu enfeksiyon oluşması durumunda ise üveite neden olan hastalığın tedavi edilmesi gündeme gelir. Altta yatan hastalığın tedavi edilmesi için farklı tedavi protokolleri arasında hastalık özelinde seçim yapılır. Üveit tedavisinde bir diğer amaç da ikincil komplikasyonların meydana gelmesini önlemektir. Glokom, retina yırtılması, lens luksasyonu ve iris ile kontra ya da lens arasında yapışıklıklar üveitin ikincil komplikasyonları arasında yer almaktadır.
Kedilerde Üveit Bulaşıcı Mıdır?
Üveit her ne kadar kendisi bulaşıcı olmasa da üveite neden olan bazı hastalıklar bulaşıcıdır. Kedi lösemisi, kedi immünyetmezliği virüsü, kedi enfeksiyon peritonitisi gibi Sistemik rahatsızlıklar diğer kedilere bulaşıcı olabilmektedir. Ayrıca toksoplazma kaynaklı üveit söz konusu olduğunda diğer kediler ya da insanlar da enfekte olabilmektedir.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.