Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

29.04.2021 Deniz Öz


Kediler günlerinin %70’ine yakınını uyuyarak geçirirler. Boşta kalan zamanlarda besin ihtiyaçlarını karşılamak için mama yerler ve enerjilerini atmak için oyun peşinde koşarlar. Bu esnada temizliklerini de ihmal etmezler. Dillerinin özel yapısı sayesinde kendilerini kolaylıkla temizleyen kediler ölü tüylerini ciltlerinden uzaklaştırırlar. İşlem sırasında dil yapıları nedeniyle ciltlerindeki kan dolaşımını da artırırlar. Buraya kadar her şey tamam, peki ya kendilerini temizlerken yuttukları tüyler ne olur? İşte kedilerle ilgili en temel sağlık sorunlarının başında yer alan tüy topakları bu noktada gündeme gelir. Kedi sahibi olan birçok kişi arada sırada dostlarının kustuğunu ve kusmuklarının içerisinde de iç içe geçmiş tüylerin bulunduğunu fark etmişlerdir. Kediler tipik olarak tüy yumağı çıkaracaklarında öksürürler ve uzun boru şeklinde tüyleri bir bütün olarak kusarlar. Bu deneyim kedilerle yaşamını paylaşan birçok kişi için endişe verici olabilir. Ancak asıl dikkatli olunmasını gerektiren yutulduktan sonra doğal yollarla vücut dışarısına atılamayan tüylerdir! Bu yazımızda kedilerde tüy topakları belirtileri başta olmak üzere kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konulara değineceğiz. Kedilerde tüy yumağı problemi hakkında detaylar sizleri bekliyor.

Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur?

Kedilerde tüy yumağı problemi kedilerin günlük temizlenme süreçlerinin doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Kediler tüylerini yaladıklarında, dillerinde papilla adı verilen kanca şekli yapılar gevşek ve ölü tüyleri yakalar. Dilin geriye doğru yaptığı hareket esnasında da yakalanan tüyler yutulur. Tüylerin büyük bir çoğunluğu sindirim sisteminden sorunsuz bir şekilde geçer. Ancak midede tüy kalırsa zaman içerisinde tüyler yumaklaşabilir. Tüylerin artması ile mide ve bağırsaklarda tıkanma meydana gelebilir. 

Kediler midelerindeki tüy yumaklarından kurtulmak için kusarlar. Tüyler mideden dışarı çıkıp dar ve ince yapıya sahip yemek borusundan geçerken yuvarlak ince bir tüp şeklini alırlar. Kedilerde tüy yumakları oluşumu uzun tüylü cinslerde daha sık karşılaşılan bir sorun olsa da kısa tüylü kedilerde de meydana gelir. Bu nedenle tüy yumağı önleyici ve sindirim sistemi sağlığını destekleyici özel malt macunların düzenli olarak kullanılması önerilmektedir. 

Kedilerde Tüy Yumağı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde tüy topağı belirtileri arasında en yaygın görüleni kedilerin öğürmesi ve tüy yumağı kusmasıdır. Buna ek olarak iştah kaybı, halsizlik, ishal veya kabız gibi sindirim sorunları ile karşılaşılması mümkündür. Tüy yumağı kusmaya ek olarak sindirim sistemi sorunları, tüy yumağı barındırmayan kusma ve iştahsızlık gibi belirtiler gözlemlendiğinde veteriner hekimlere danışılması önemlidir. Bu belirtiler mide ve bağırsak sistemindeki tüy yumakları nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. 

patisini yalayan kedi

Kedi Tüy Yumağı Tedavisi Nasıl Olur?

Tüy yumaklarının bağırsak ve/veya midede tıkanmaya neden olduğunun tespit edilebilmesi için çeşitli teşhis yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Bu kapsamda kedinin geçmiş dönemde yaşadığı şikayetler öğrenilir ve fiziksel muayene, kan tahlili, röntgen, ultrason gibi tetkikler yapılabilir. Herhangi bir tıkanıklık teşhis edilirse tüy yumağının mide ve bağırsak tıkamasını tedavi etmek için cerrahi müdahale gündeme gelebilir. Bununla birlikte genellikle tüy yumağının sindirim sistemi boyunca hareket etmesini sağlamak adına laksatif etkisi olan ilaçların birkaç günlük kullanımı da yeterli olabilmektedir. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken kedilerin ihtiyaçlarının analiz edilmesi ve bu doğrultuda bir planlama yapılması gerekir.

Kedilerde Tüy Yumağı Nasıl Önlenir?

Kedilerde tüy yumağı oluşumunun tamamen ve mutlak olarak önlenmesinin kesin bir yolu bulunmaz. Ancak alınacak ve rutin hale getirilecek bazı tedbirlerle kedilerde tüy yumağı belirtileri oluşumunun engellenmesi ve dostlarımızın daha sağlıklı kalmasının sağlanması mümkün olabilir.

Kedilerde tüy yumağını önlemek için ilk öneri onların düzenli olarak taranmaları olacaktır. Rutin tarama ve fırçalama işlemleri sırasında kedilerden ne kadar tüy toplanırsa kendilerini temizlerken yuttukları tüy miktarı da aynı oranda azalacaktır. Tüylerini taramak kedilerle kurulan bağların güçlendirilmesi için de oldukça etkili bir yöntemdir. Kısa tüylü kedilerin de uzun tüylü kedilerin de taranmasının ihmal edilmemesi gerekir. Sık ve uzun tüylere sahip olan kedilerde tüylerin tıraş edilmesi de önerilenler arasında yer alır. 

Kedilerde tüy yumaklarının önlenmesi için özel olarak formüle edilen malt macunların düzenli olarak kullanılması tüy yumağı oluşumunun engellenmesi için en efektif yöntemler arasında yer alır. Bu besin takviyeleri yüksek oranda fiber barındırır, kedilerin sindirim sistemi sağlığını destekleyecek özelliğe sahiptir ve tüy yumaklarının da doğal yollarla vücut dışarısına atılmasını sağlar. Vitaminler ve ek besinler kategorimizde yer alan malt macunlara buradan ulaşabilir, kedilerde tüy yumaklarının önlenmesi adına en önemli gerekliliklerden birini yerine getirebilirsiniz.

Kedilerde tüy yumaklarının oluşumunun önlenmesinde bir diğer önemli husus kedilerin kendilerini ne kadar ve ne sıklıkla temizlediklerini gözlemlemektedir. Bazı kediler belli zamanlarda normale göre daha çok temizlenmeye başlayabilirler ve bu bir davranış sorununun ya da cilt hastalığının belirtisi olabilir. Bu durumda veteriner hekimlerin tavsiyelerine başvurulması en doğru yaklaşım olarak ön plana çıkar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.