Kedilerde Tavşan Tekmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kediniz önce sırt üstü ya da yan şekilde yere yatıyor sonra ön patileri ile tuttuğu oyuncağı ve yeterince şanslı değilseniz ya da fazla cesursanız kolunuzu arka bacakları ile seri şekilde tekmelemeye başlıyor. Yavruyken belki sorun yok ancak kediniz büyüdükçe “tavşan tekmesi” olarak da adlandırılan bu davranış tehlikeli yaralanmalarla sonuçlanabiliyor. Kedilerin arka ayaklarını kullanarak attıkları bu tekmeler içgüdüsel olarak kendilerini korumayı istemelerinden kaynaklanıyor. Oyun anında da saldırganlık anında da rastlanabilen arka patilerle tekme bazı durumlarda farklı amaçlarla karşımıza çıkabiliyor. Bu yazımızda “kediler neden arka patileri ile tekme atıyor?” sorusuna hayvan davranış uzmanlarının verdikleri yanıtları sizlerle paylaşacağız.
Oyun Sırasında Tavşan Tekmeleri Görülebilir
Kediler oyun sırasında bazen arka ayaklarını kullanarak tekme atabilirler. Özellikle belirli oyuncaklara karşı bu davranışı sergiledikleri bilinmektedir. Ön patileri ile oyuncağı tutarlar ve arka ayaklarıyla oyuncağı tekmelemeye başlarlar. Oyuncak yerine hedeflerindeki sizin eliniz ya da kolunuz da olabilir. İşte bu durumda, amaç oyun olsa da bu oyunun oldukça saldırganca oynandığı gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir. Üstelik oyuncaktan farklı olarak insanların koluna karşı kedilerin reaksiyonları daha sert olabilir; oyun ile başlayan tekmeleri kolun çekilmeye çalışılması boyut ve hareketlilik gereği oyuncaklara oranla daha büyük bir rakip olarak algılanmasına neden olabilir. Sonuç ise hepimizin malumu, ellerde ve kollarda kalıcı yara izleri söz konusu olabilir.
Savunma Sırasında Tavşan Tekmeleri Çok Tehlikelidir
Kediler arka bacaklarını kullanarak oyuncaklarını tekmeleyebilirler, ancak bu davranışı kendilerini savunmak için avlarına karşı ya da masumca onlara uzan bir ele de sergileyebilirler. Oyuncak olarak elini ya da kolunu kullanan bireylerle karşılaşan kediler, o esnada etkileşime geçmek istemediklerinde ilk başta yanıltıcı şekilde yere yatabilirler. Sırt üstü döndüklerinde “şimdi sevebilirim!” şeklinde bir düşünce oluştuğu takdirde arka patilerle tanışılması an meselesi olabilir. Genellikle kediler bu davranışı sergilemeden önce insanlarına uyarı mesajları verirler. Hafif bir ısırık ki buna sevgi ısırığı adı verilir, “bana çok yaklaşma” demenin kedice yollarından biridir. Bazı kediler bu durumda tıslamayı ya da kızgınlıklarını belli eden tonlarda miyavlamayı tercih edebilirler. Hiçbir belirti vermedikleri düşünülüyorsa kulak ve kuyruk hareketlerine dikkat edilmesini öneririz. Kedilerde Kulak Hareketleri ve Anlamları hakkında bilgi almak için blog yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Karın Bölgesine Dokunmak Tavşan Tekmelerini Tetikler
Perdeden sızan gün ışığının altında mayışmış, sırt üstü yatan ve yumuşak tüylerle kapı göbeğini açıkta bırakan bir kedi fark edildiğinde ona dokunmadan durabilmek büyük bir irade gerektirir. Sakin sakin yattığı için “göbeğine bir kez dokunsam ne olur?” düşüncesine kapılmamak oldukça zor olsa da bazen istenmeyen ve beklenmeyen tepkilerle karşılaşılabilir. Nitekim kedilerin çoğu vücutlarının en savunmasız bölgesi olan göbek bölgesine dokunulmasından hiç hoşlanmazlar. Ani bir savunma tepkisi göstermelerine neden olabilen bu temas kedilerin kendilerini tehdit edilmiş hissetmelerine neden olabilir. Üstelik bu tavır doğrudan değil yavaş yavaş göbek hedefine ilerlense de ortaya çıkabilir. Sonuç ise arka bacaklarla dur durak bilmeden atılan tekmeler, çizilen kollar, çekilen acılar ve akıllardaki “neden” sorusu olabilir.
Kediler Kavga Ederken Tavşan Tekmesini Kullanabilirler
Birden çok kedinin yaşadığı evlerde ya da sokakta yaşayan kediler arasında istenmeyen bir tartışma çıktığında kavga edilmesi an meselesi haline gelebilir. Özellikle üstünlüklerini ispat etmek üzere kediler karşı karşıya kaldığında tavşan tekmelerinin dahil olduğu kavgalar kaçınılmaz sona dönüşebilir. Yavru kediler birbirleriyle oyun oynarken de benzer bir davranışı sergileyebilirler ancak yetişkin kediler sergilediğinde bu hareketin amacı ve yaratacağı tehlike farklı olacaktır. Kedilerin oyun mu oynadığı kavga mı ettiği hakkında kesin bir yargıya varmak her zaman mümkün değildir, bazı göstergeler hakkında fikir sahibi olmak isterseniz Kedilerim Oynuyor mu Kavga mı Ediyor? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Tavşan Tekmelerinden Kaçınmak Mümkün mü?
Kedilerin kendilerini savunmak ve avlanmak için kullandıkları arka bacak tekmelerinden kaçınmanın ne garantili ve en pratik yöntemi ellerin ve kolların oyuncak olarak kullanılmamasıdır. Kedilerin vakit geçirebileceği ve oynayabileceği; farklı amaçlara hizmet eden çok çeşitli oyuncaklar vardır. Kedilerin avcılık içgüdülerine hitap eden kedi oyuncaklarına buradan ulaşabilirsiniz. Kedilerle oyun oynarken oyuncaklardan yardım aldığınızda da temkinli olmanızda fayda olacaktır. Özellikle küçük oyuncaklar tercih ettiğinizde atik ve hızlı kedilerin saniyeler içerisinde elinize temas etmesi mümkündür.
Onların en hassas oldukları vücut bölgelerine dokunmaktan kaçınmak da olası tavşan tekmelerinin önüne geçilmesi adına önemli adımlardır. Bu doğrultuda atılması gereken ilk adım kedilerin nasıl sevilmekten hoşlandıklarını keşfetmektir. Zaman içerisinde onların vücutlarının hangi bölgesine dokunulmasından keyif aldıkları hangi bölgelerin kırmızı çizgileri olduğu öğrenilecektir. Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse kedilerin kuyruklarına, patilerine, bıyıklarına ve tabii ki göbek kısımlarına dokunulmak istemediklerini belirtebiliriz. Yine de her kedi kendine has tercihlere sahiptir ve onlarla ilgili kesin yargılarda bulunmak yerine onların beklentilerini anlamak daha doğru bir yöntem olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.