Kedim Sürekli Miyavlıyor, Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

Kedim Sürekli Miyavlıyor, Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

10.07.2022 Aysegül Tunçay


Kediler insanlarla miyavlayarak iletişime geçerler. Kedilerin miyavlamasının birden çok sebebi olabilmektedir. Size selam veriyor olabilirler bir şeyler soruyor olabilirler ya da yolunda gitmeyen bir durumu haber veriyor olabilirler. Yetişkin kediler genellikle birbirleriyle miyavlayarak iletişime geçmezler. Miyavlamayı insanlarla konuşmak için kullanırlar. Yavru kediler ise acıktıklarında ya da üşüdüklerinde annelerine miyavlarlar. Ancak yavru kedilerin yaşları biraz ilerlemeye başladığında annelerine ve kardeşlerine miyavlamayı bırakırlar. Kedilerin insanlara miyavlamasının sebebi ise bunu yaptıklarında istediklerini almalarıdır. Kediler miyavlamanın haricinde ulumaya benzer sesler de çıkarırlar. Ancak uluma sesi miyavlamaya göre daha melodik ve bitkindir. Kediler ulumayı diğer kedilerle iletişim için kullanırlar. Özellikle çiftleşme döneminde olan kedilerde uluma daha sık görülmektedir. 

Kedinin sürekli miyavlaması bazı durumlarda aşırı kabul edilebilmektedir. Ancak miyavlamanın ne zaman aşırı kabul edileceği ise görecelidir. Bazı kediler çevrelerindeki insanlarla iletişimde olmayı severler ve sürekli olarak miyavlar. Ancak kedilerin tercih ettiği iletişim miktarı bazı kedi sahipleri için normalken bazıları için aşırı olabilmektedir. Buna benzer bir şekilde Siamese gibi bazı kedi ırkları diğer ırklara göre daha fazla miyavlama ya da uluma sesleri çıkarır. 

miyavlayan tekir kedi

Kediler Neden Miyavlar?

“Kedilerin sürekli miyavlaması ne anlama gelir?” sorusunun tek bir cevabı yoktur. Basit bir ilgi ihtiyacından ciddi bir hastalığa kadar çok çeşitli nedenlere bağlı olarak miyavlayabilirler. 

Hastalık

Kedilerde meydana gelen birçok hastalık sürekli miyavlamaya neden olabilmektedir. Üstelik bazı hastalıklar kedinin daha sık acıkmasına, susamasına ya da acı çekmesine yol açar. Bu gibi durumların hepsi aşırı miyavlama ile sonuçlanmaktadır. Kedilerde aşırı aktif tiroit ve böbrek hastalıkları da aşırı miyavlamanın sebepleri arasında yer alır. 

İlgi İsteği

İnsanlar arasında kedilerin yalnız kalmayı sevdiğine dair yanlış bir algı bulunmaktadır. Kediler yalnız vakit geçirmeyi severler ancak tümüyle yalnızlık onlara göre değildir. Yeteri kadar ilgilenmediğinizde kediler sürekli miyavlayabilirler. Oyun oynama, sevilme ya da onlarla konuşma ilgi ihtiyaçlarını giderecektir. Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir. Onunla her gün kaliteli zaman geçirmeniz, oynamanız, taramanız ve konuşmanız ilgi ihtiyacını geçirecektir. Ayrıca yorulmuş kediler daha sessizdir. Bu nedenle kedinizin sürekli miyavlamasından şikâyetçiyseniz onunla oyun oynayarak miyavlamamasını sağlayabilirsiniz.

Mama İsteği

Bazı kediler ne zaman ayakta olsa mamalarından birkaç tane yemek ister. Bununla beraber mama saati yaklaştığında da kedilerde aşırı miyavlama görülmektedir. Eğer bunun bir problem olmaktan çıkmasını istiyorsanız kediniz her miyavladığında mama vermemeniz gerekir. Mama vermek için susmasını beklemeniz zaman içerisinde acıktığında daha az miyavlamasını sağlar. Miyavladığında ödül maması vermemek de miyavlamanın kesilmesine yardımcı olur. Bu soruna bir çözüm bulamadığınızda ise otomatik mama kapları bir alternatiftir. Zamanı gelince açılan ya da haznesinden mama kabına mama döken mama kapları kedinizin miyavlamadan mamasını almasını sağlar. Kedilerin beslenmesi için uygun olan omatik mama kaplarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

Selamlama

Evde yaşayanlar dışardan geldiğinde kediler onları selamlamak için miyavlar. Her ne kadar bu kulağa sürekli miyavlama gibi gelmese de bazı kediler bu durumu abartabilmektedir. Bu alışkanlığı önlemek çok zordur. Ancak burada kedinin yapmak istediği eve gelen kişiye onu gördüğünde mutlu olduğunu göstermek istemesidir. 

Yalnızlık

Kediler evde çok uzun süre yalnız kaldıklarında da sürekli miyavlarlar. Bu onların yalnız kalmaktan sıkıldığının bir göstergesidir. Kediniz evde çok uzun süre yalnız kalacağı zamanlarda etrafa sevdiği oyuncakları bırakmak onun daha rahat olmasını ve sıkılmamasını sağlayacaktır. Bu sayede yalnızlığa bağlı aşırı miyavlamasını önleyebilirsiniz. Kedilerin severek oynadığı oyuncakları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Stres

Kediler stres altında hissettiklerinde daha çok miyavlamaya başlarlar. Eve başka bir evcil hayvanın gelmesi, eve bebek gelmesi, taşınma, hastalık ya da sevdiği birini kaybetme kedilerin daha fazla miyavlamasına neden olur. Kedinizde strese neden olan durumu bulmaya çalışmak ve stres yaratan durumu ortadan kaldırmak onun daha rahat hissetmesini sağlar. Böyle bir durum mümkün olmadığında ise sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Yaşlanma

İnsanlar gibi kediler de yaşlandıkça çeşitli mental problemler yaşayabilirler. Kafa karışıklığı ya da bilişsel fonksiyon bozukluğu bunlardan bazılarıdır. Bu gibi durumlarda özellikle akşamları sebepsiz yere ağlamaya başlarlar. Bu belirtileri hafifletmek için veteriner hekimler çeşitli ilaçlar önerebilmektedir. 

Çiftleşme

Kısırlaştırılmamış kediler çiftleşme zamanları geldiğinde daha çok ses çıkarmaya başlarlar. Özellikle dişi kediler de uluma sesleri daha çok duyulur. Erkek kediler de bu seslere cevap vermek için ulur. Kısırlaştırılmış kedilerde ise böyle bir durum yoktur. 

sahibine miyavlayan kedi

Kedilerde Çok Fazla Miyavlama Halinde Yapılmaması Gerekenler

“Kedilerin sürekli miyavlaması ne demek?” sorusunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Bazı kedi sahipleri miyavlamalara daha fazla tahammül gösterebilir ve bu kişiler için miyavlama sürekliymiş gibi gözükmez. Ancak kedinin normalden daha sık miyavlamaya başlaması bazı problemlere işaret edebilmektedir. 

Sürekli miyavlayan kedide ilk olarak bir sağlık problemi olmadığından emin olmak gerekmektedir. Bazen kediler tuvaletlerine bir engel yüzünden giremediğinden, su kabı boş olduğundan ya da bir odada kapalı kaldığında miyavlayabilir. Eğer problem rahatça çözülebilecek bir şeyse miyavlamanın önüne kolay bir şekilde geçebilirsiniz. 

Kedinizi sürekli miyavladığı için cezalandırmamalısınız. Bağırmak, su sıkmak ya da vurmak gibi eylemler kedilerin miyavlamasında hiçbir etkiye sahip değildir. Ancak bu hareketler kedinin rahatsız hissetmesine ve sizi sevmemesine yol açabilir. Ayrıca bu hareketler kedilerde strese neden olur. 

Kediniz her istediğini miyavlayarak elde etmeye alıştıysa sürekli miyavlayacaktır. Üstelik bu miyavlamalar giderek sıklaşır ve her defasında daha yüksek sesli olmaya başlar. Kısacası durum daha da kötüleşir. Bu nedenle kedinin miyavlamasını ödüllendirmemeniz gerekmektedir. Davranışları sonucunda olumsuz tepki almaları bile bile kediler için bir tepkidir ve istediklerini aldıklarını düşünürler. Kedinizin istediklerini miyavlama ile almasını engellemek için onun miyavlamalarını görmezden gelmeniz gerekir. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.