Kedilerde Salmonella
Aynı isimli bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon olan salmonella; kedilerde mide ve bağırsak iltihabının yanı sıra kan zehirlenmesine de yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Salmonellanın bir diğer önemli özelliği ise zotonik bakteriyel enfeksiyon olmasıdır. Bu tanımlama; bakteriyel enfeksiyonun hayvanlardan insanlara geçebildiği anlamına gelir. Salmonella sadece kedileri değil köpekleri de etkileyebilmektedir. Belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye gidilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda kedilerde salmonella belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Kedilerde Salmonella Belirtileri
Salmonella belirtileri temel olarak enfeksiyonun şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Salmonella enfeksiyonu kedilerde;
- Ateş,
- Şok,
- Yorgunluk,
- İshal,
- Kusma,
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı,
- Dehidrasyon,
- Cilt hastalığı,
- Dışkıda mukus,
- Anormal derecede hızlı kalp ritmi,
- Lenf bezlerinde şişlik,
- Dişi kedilerde anormal vajinal akıntı gibi belirtilere yol açmaktadır.
Kedilerde ateş hakkında detaylı bilgi için “Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?” adlı içeriğimizi, kedilerde kilo kaybı ile ilgili detaylı bilgi için ise "Kediler Neden Zayıflar?" adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Kronik salmonellada ise daha farklı belirtiler ile karşılaşılması mümkündür. Enfeksiyonun kronikleşmesi belirtilerin şiddetlenmesini de beraberinde getirir. Kronik salmonella belirtilerinin arasında ateş, kilo kaybı, bağırsak enfeksiyonu ve ishal gibi dikkate alınması gereken semptomlar bulunur. Normal şartlarda kedi ara ara ishal olması ve birkaç gün sonra iyileşmeleri normal kabul edilirken, kronik salmonellaya bağlı oluşan ishal 3-4 hafta boyunca devam edebilir. İshalin uzun süre devam etmesi kedilerin zayıflamasına, halsiz kalmasına ve dehidrasyona uğraması riskini belirgin ölçüde yükseltir. Son derece tehlikeli sonuçları olabilen bu semptomla karşılaşılması halinde muhakkak veteriner hekimler ziyaret edilmelidir.
Salmonella Nedenleri
Salmonella bir gram-negatif enterobakteridir ve 2000’den fazla türü bulunmaktadır. Tipik olarak hastalığı taşıyan bir konakçı canlı bu hastalığa neden olan iki veya daha fazla farklı mikrooganizma ya da Salmanellae bakterisini taşımaktadır.
Kontamine suların içilmesi, çiğ besinlerin tüketilmesi enfeskiyonun bulaşmasında önemli nedenlerdendir. Risk faktörleri arasında yaş öne çıkar. Genç ve ileri yaştaki kediler, bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle enfeksiyona daha yatkındır. Benzer bir şekilde yetişkin olan ancak bağışıklık sistemi zayıf olan ya da gastrointestinal yolları yeterince gelişmemiş olan kediler de risk grubundadır. Bu noktada antibiyotik tedavisi alan kedilerin de risk grubunda yer alabildiğinin bilinmesi önemlidir. Antibiyotik tedavisi sindirim sistemi florasını kaplayan sağlıklı bakterilerin dengesizleşmesine neden olur ve bu da salmonella enfeksiyonu riskini artırmaktadır.
Kedilerde Salmonella Teşhis Yöntemleri
Salmonella teşhisi için veteriner hekimin kediyi detaylı bir şekilde muayene etmesi ve patolojik bulguları değerlendirmesi gerekmektedir. Enfekte olan bazı kedilerde herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Bazı kedilerde ise gastrointestinal sistemi etkileyen gastroenterit görülmektedir. Kedide kusma ve ishal olması teşhisi kolaylaştıran etmenlerdendir. Albumin ve platelet seviyelerinin düşük olması, nonrejeneratif anemi, beyaz kan hücrelerinin anormal derecede düşük olması, elektrolit dengesizliği teşhis için yardımcı olacak klinik bulgular arasında yer almaktadır.
Salmonella; parazit, gıda alerjisi, zehirlenme ve E.coli veya başka yaygın bir bakterinin yol açtığı viral ya da bakteriyel gastroenterit rahatsızlıkları ile benzer belirtiler gösterebilir. Bu nedenle veteriner hekim teşhis sırasında kedide salmonella olduğundan emin olmak için ayırıcı tanı uygulayabilmektedir. Teşhis için genellikle idrar, dışkı ve kan tahlili gerekmektedir.
Kedilerde Salmonella Tedavisi
Sepsis ya da çok ciddi enfekte olmuş kedilerin veteriner kliniğinde kalması gerekebilmektedir. Ancak çoğu kedi muayene sonrasında evine gönderilir. Salmonella kedilerde yüksek miktarda su kaybına yol açmaktadır. Tedavide kedinin su aldığından emin olmak gerekmektedir. Enfeksiyonun ileri derecede olduğu durumlarda plazma ya da kan nakli yapılmaktadır. Salmonella olan kedilere bazı durumlarda antimikrobiyal tedaviler uygulanabilmektedir. Bir böbreküstü bezi ve steroid hormonu türü olan glukokotikoid uygulaması ciddi enfekte olmuş kedilerde şoku engellemek adına gerekli olabilir.
Tedavi başlangıcında veteriner hekim kedinin ilk 48 saat bir şey yememesini önerebilmektedir. Enfeksiyonu şiddetli olan kedilerin birkaç gün veteriner kliniğinde kalması olası komplikasyonlara müdahale edilebilmesi bakımından gereklilik haline gelebilir. Enfeksiyonun insanlara bulaşabilmesi sebebiyle evde çeşitli önlemler alınmalıdır. Enfeksiyon çoğunlukla enfekte kedinin dışkısından bulaşır. Bu nedenle kedinin tuvaletinin ve evin hijyeninin sağlanması önemlidir.
Salmonella enfeksiyonu olan kedinin dengeli beslenmesi en temek gerekliliklerden biridir. Kedinize çiğ ya da az pişmiş et vermek salmonellaya yakalanma riskini ciddi derecede arttırır. Bu nedenle kedinizi mümkün olduğunda kuru mamayla beslemeniz tavsiye edilmektedir. Hastalığı atlatan kedilerin iştahları hemen normale dönmeyeceğinden bu süreçte yaş mama alternatifinin değerlendirilmesi yemeye teşvik edilmeleri bakımından önemlidir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.