Kedilerde Plak ve Diş Taşı Oluşumuna Dikkat
Kedilerin ağız ve diş sağlığı, genel sağlıklarının ve zindeliklerinin devamlılığı bakımından oldukça önemli. Kedilerde ağız ve diş bakımı aksatıldığında, iştah azalması başta olmak üzere birçok sağlık sorununun oluşumunu tetikleyebilen diş ve diş eti hastalıklarıyla karşılaşılabiliyor. Periodontit, gingivit ve ağız mukozasında enflamasyona yol açabilen tartarlar büyük bir sorun hâline gelebiliyor. Bu yazımızda kedilerde plak ve diş taşı oluşumu hakkında önemli bilgilere ulaşabilir, patili dostlarınızın ağız ve diş sağlığını bu sorunlardan korumak için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Kedilerde Diş Taşı Nedir, Nasıl Oluşur?
Öğünlerden birkaç saat sonra kedilerin dişlerinin üzerinde kaygan ve yapışkan bir madde oluşmaya başlar. Bu madde plak olarak adlandırılır. Oluşumundan sonraki 24 saat içerisinde plak dokusu tükürükteki bileşenlerle etkileşime girerek sertleşmeye başlar. Sertleşen plaklar zaman içerisinde birikerek çoğalır ve mineralleşmeye devam eder. İşte, plakların sertleşip mineralleşmesi ile diş taşı olarak da bilinen tartar sorunu gündeme gelir. Tartarlar, diş eti çizgisinin hemen altında ya da üstünde oluşabilir.
Kedilerde diş taşı oluşumu son derece yaygındır. Giderilmediği ve/veya önlenmediği takdirde diş ve diş eti hastalıklarına yol açabilen tartarlar yetişkin kedilerin diş yüzeylerinde sarı ve kahverengi birikimlerle karakterizedir. Kedilerde diş taşı gözenekli bir dokuya sahip olduğundan bakterilerin birikip çoğalması için ideal bir ortam hazırlar. Ağızda çoğalan bakteriler genellikle ağrılı diş eti iltihaplanmalarına neden olur. Durum ilerledikçe periodontal hastalıklar ve bunlara bağlı diş kayıpları ile karşı karşıya kalınabilir. Ne yazık ki dahası da var. Tartarlarda biriken bakteriler kan dolaşımına karışabilir ve vücudun farklı organlarında birikebilir. Örneğin kalpte ve böbrekte enfeksiyona ve organ fonksiyonlarında azalmaya neden olabilir. Dolayısıyla kedilerde plak ve tartar oluşumunun önlenmesi ihmal edilmemesi gereken bir çabayı gerektirir.
Kedilerde Plak ve Diş Taşı Oluşumu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde plak ve tartar oluştuğunda çeşitli belirtilerin görülmesi mümkündür. Bu belirtiler arasında ağız kokusu ilk sırada yer alır. “Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri” adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Plak ve tartar arttıkça diş etlerinde kanama ve çekilme, diş eti dokusunda hasar, ağrı, çiğneme fonksiyonlarında azalma ve kilo kaybı ortaya çıkabilir.
Kedilerde diş ve diş eti sağlığının korunması için düzenli veteriner hekim kontrolleri sırasında dişlerin muayene edilmesi son derece önemlidir. Çoğunlukla özel bir tedavi şart koşulmaz ancak kedilerde diş eti iltihaplanması sık sık görülüyorsa, ağrı sorunu nedeniyle kediler günlük almaları gereken miktarda besinle buluşamıyorsa tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gereklilik hâline dönüşebilir.
Kedilerde plak ve tartar oluşumu ile karşılaşmamak için tedbir alınması önerilir. Kedilerin ağız ve diş bakım süreçlerinin aksatılmaması, uygun çiğneme oyuncakları ile buluşturulmaları ve doğru şekilde beslenmeleri plak ve tartar oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
Kedilerde Plak ve Diş Taşı Oluşumunu Önleme Yolları
Temel olan kedilerin düzenli sağlık kontrollerinin aksatılmamasıdır. Plak ve tartar oluşumu ağız ve diş bakımı ihmal edilen kedilerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardır. Az önce de belirtildiği gibi tartar her zaman acil bir tedavi gerektirmez, yine de veteriner hekimlerce durumun kontrol edilmesi önemlidir.
Kedilerde plak ve diş taşı oluşumunun önlenmesi ve/veya azaltılmasında ağız bakım rutinleri önemli bir role sahiptir. Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve bu bakım sürecinde kedi sağlığına zararı olmayan özel diş macunlarının kullanılması gerekir. Düzenli ağız ve diş bakımı ile kedilerin sağlıklarının sürdürülmesi kolaylaşacaktır. Tüm bu önlemlere ek olarak beslenme seçimlerinin doğru yapılması da fark yaratan bir tedbir olarak kabul edilir.
Ağız ve Diş Sağlığına Fayda Sağlayan Beslenme İçin
Yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde en çok tercih edilen kedi maması markalarından olan Royal Canin, kedilerin günlük beslenme ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanmasını sağlarken aynı zamanda spesifik gereksinimlere yanıt veren formüller geliştiriyor. İşte o özel formüllerden biri de Royal Canin Oral Care Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yetişkin Kedi Maması. 28 günlük tüketim sonucunda diş plağı ve tartar oluşumunu %59 oranında azalttığı kanıtlanan Royal Canin markalı kedi maması, kedilerde ağız ve diş sağlığını iyileştirmek için geliştirilmiştir. Mama taneleri çiğneme sırasında diş fırçalama etkisi yaratılması adına özel olarak tasarlanmıştır. Tartar oluşumuna yatkın kedilere önerilen yetişkin kedi mamasının içeriğinde tartar oluşumunun önlenmesi için salyadaki kalsiyumu hapseden önleyici madde bulunur. Dengeli oranda mineral içeren mama yetişkin kedilerin üriner sağlığına da katkı sağlar. Siz de kedinizin ağız ve diş sağlığını desteklerken genel sağlığına destek olmak isterseniz Royal Canin Oral Care Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yetişkin Kedi Maması 1,5kg ürününü satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.