Kedilerde Neden Kepek Olur?
Kedilerin kepeklenmesi nadir yaşanan durumlardan birisi değildir. Ancak kepeklenmenin ciddiye alınması gereken alt nedenleri olabileceği de unutulmamalıdır. Kedilerde kepeklenme ve yaygın olarak kepeklenme nedeni olan kuru cilt sorunları, kedinin kaşıntılı ve rahatsız hissetmesine neden olabilir. Kedinin kepeklenmesi tüy dökülmesinin artmasına da neden olur. Kedilerin kepeklenmesi tedavi edilmediği, kontrol altına alınmadığı durumlarda daha ciddi cilt sorunlarına neden olabilir. İnsanlardaki kepeklenme ile kedilerdeki kepeklenmeyi kıyaslamamak önemlidir. Kedilerde kepeklenmenin alt nedenleri iyice araştırmak ve buna bağlı olarak tedavi planlaması yapmak gerekir. Kedilerde kepek tedavisi insanlardakinden daha fazla çaba gerektirebilir ancak kedinin sahip olduğu muhteşem tüylerin göz alıcı görüntüsünün yerine gelebilmesi için mutlaka tedavi edilmesi tavsiye edilir. Siz de “kedimde kepek var” şikâyetine sahipseniz bu yazımızda kedilerde kepeklenme ve kedide kepek nasıl geçer? Özelinde bilgi bulabilirsiniz.
Kedilerde Kepeklenme Belirtileri
Kedilerde kepeklenme tüylerin arasında beyaz pulların ortaya çıkması ile karakterizedir. Kedi tüyünde beyaz kepek, diğer bir deyişle tüylerde beyaz pulların varlığı basit nedenlere bağlı kepeklenme durumu olarak düşünülebilir ancak beyaz pullardan fazlası söz konusu ise daha ciddi nedenlerden şüphelenilmesi gerekir. Kedilerin tüylerinde kepeklenme tek başına görülebileceği gibi farklı belirtilerle eş zamanlı olarak da ortaya çıkabilir.
- Kaşıntı,
- Kedinin sürekli kendini temizlemesi,
- Deride kızarıklık,
- Halsizlik hali gibi belirtilerin kepeklenmeye eşlik etmesi durumunda altta yatan farklı bir sağlık sorunu olduğunun düşünülmesi ve mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir.
Tüm bunlara ek olarak kedilerde kepeklenme ve tüy dökülmesi de birlikte ortaya çıkabilir. Cilt hastalığına işaret eden bu belirtilerle karşılaşılması hâlinde kedilerin veteriner hekimlere muayeneye götürülmesi önemlidir. Cilt hastalığı varlığı teşhis edilirse kediye özel tedavi planı başlatılabilir ve/veya kediye yeni bir beslenme rutini önerilebilir.
Kedilerde kepek sorunu yaygın bir durum olsa da nedeni mutlaka kedi özelinde ele alınmalıdır. Obezite, alerji, dehidrasyon, yaşam alanı sıcaklığı, beslenme, tüy değişimi, parazit sorunları, cilt enfeksiyonları, lenfoma gibi nedenlere bağlı olarak kedilerin kepeklenmesi olasıdır. Pek çok farklı nedene bağlı olarak kedilerin kepeklenmesi olasıdır ancak herhangi bir kepeklenme durumunda yaygın nedenleri eledikten sonra daha detaylı araştırma yapılması önerilir. Yaygın olarak kepek oluşum nedenleri ise obezite, parazit, beslenme eksiklikleri olarak ifade edilebilir.
Obezite: Fazla kilo temel olarak kedinin kendisini temizlemesine engel olabilen bir durumdur. Kedi istese de vücudunun bazı noktalarına rahatlıkla ulaşamayabilir. Buna bağlı olarak kepek sorunları ortaya çıkabilir. Kuyruk tabanında, sırtın alt kısımlarında kepeklenme genellikle kedinin bakım yapamadığına işaret eder.
Dehidrasyon: Kepeklenme kuru cilt ile ilişkilendirilebilen bir durumdur ve kediler su içmekten genel olarak hoşlanmazlar. Kediler ihtiyaçları olan suyu özellikle vahşi doğada besinlerinden alırlar. Kuru mama tüketimi bu nedenle kedilerin su tüketme alışkanlıklarının değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarır ama kediler su tüketimi konusunda başarılı canlılar değillerdir. Su eksikliği sağlıklı yağ üretiminin sınırlanması ve iltihaplanma gibi sorunlara bağlı olarak cilt sağlığını olumsuz etkiler ve kepeklenmeye neden olabilir.
Parazit Sorunları: Parazitlerin bir şekilde kedinin kedinin derisine girmesi ve derinin en dış katmanına saldırması sonucu ortaya çıkan saçkıran hastalığı, kedilerde kepeklenme nedeni olarak bilinmektedir. Bu tür bir durumda kedinin kürkünde belirgin dökülmeler meydana gelir, tüyler cansızlaşır ve kırmızı renkli cilt lekeleri de ortaya çıkar.
Beslenme: Omega 3 ve Omega 6 deri ve tüy sağlığını açısından çok değerlidir ve kedi beslenmesinin olmazsa olmazları arasında yer alan yağ asitleridir. Bunun yanı sıra A vitamini de deri ve tüy sağlığı açısından elzemdir. Kedilerin deri hücrelerinin yenilenmesi için gerekli olan protein kedinin günlük protein tüketiminin %30'udur. Bu nedenle sağlıklı cilt ve tüy sağlığı için, kepeklenme gibi durumların önüne geçilmesi adına yüksek oranda sindirilebilir protein içeriğine sahip kedi mamalarının diyete dahil edilmesi gerekir.
Kedilerde Kepek Sorunu Nasıl Çözülür?
“Kedilerde kepek nasıl geçer?” sorusuna tek bir yanıt verilmesi mümkün değildir. Kedilerde kepek sorunu çoğu zaman basit müdahaleler ile ortadan kaldırılabilir. Ancak önemli olan kepek sorununun nedeninin doğru belirlenmesidir. Yaygın kepek sorunu nedenlerine bakıldığı zaman su tüketimine, beslenmeye ve tüy bakımına özen gösterilmesi çoğu zaman sorunun çözülmesine olanak sağlar. Bu kriterlere özen gösterilmesinin ardından sorun hâlâ devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir.
Su Tüketimi
“Kedimin tüyleri kepekli” gözlemini yapanlardansanız kediniz ideal oranda su tüketmiyor olabilir. Kedilerde dehidrasyonun cilt sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini giderebilmek için yeterli miktarda su tüketmelerini sağlamak önemlidir. Haftada birkaç kez yaş mama verilmesi, sürekli taze sularının olması, su içmeyi teşvik edecek su pınarları kullanmaları, sıcak havalarda su kaplarında birkaç adet buz olması kedilerin su gereksinimlerini daha iyi karşılamalarına yardımcı olur.
Beslenme
Kedilerin yeteri miktarda protein, Omega 3, Omega 6 ve A vitamini alması cilt ve tüy sağlıkları açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle yeterli beslenmelerine yardımcı olacak mamalar tüketmeleri kepeklenme sorununun önüne geçilmesi açısından önemlidir. “Kedim kepeklendi” şikâyeti yaşayanların kedileri için takviye kullanması da gerekli olabilir.
Tüy Bakımı
Kedinin kendisine yeterli bakım yapmadığı durumlarda kepeklenme sorunu ortaya çıkar ve bu durum genellikle obezite kaynaklıdır. Eğer bakım eksikliği sadece obezite odaklıya çözüm kedinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesidir. Ancak bakım eksikliği kedinin depresyona girmesi, mutsuz hissetmesi gibi durumlarda da ortaya çıkar. Bakım eksikliğine neden olan sorunların mutlaka çözülmesi gerekir. Ama çözüm elde edilene kadar kedinin bakımına dahil olmak, tüyleri düzenli olarak taramak ve fırçalamak hem kedi ile daha yakın bağ kurmaya hem de kepeklenme sorununu çözmeye yardımcı olur. Kedilerde tüy bakımı için gerekli tüm ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Parazit İstilası
Parazit sorunları doğrudan kepeklenme ile ilişkilendirilebilir. Nitekim parazitler “kedimin tüylerinde kepek var” söyleminin sık görülen nedenlerindendir. Bu sorunların önüne geçmek için düzenli veteriner kontrollerinin yapılması, aşıların aksatılmaması önemlidir. Eğer kedinizde parazit olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmalı ve söz konusu istilanın ortadan kalkması için gerekli tedavilerin uygulanması şarttır.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.