Kedilerde Mide Üşütmesi Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Mide Üşütmesi Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

18.04.2021 Deniz Öz


Kedilerde mide üşütmesi olarak adlandırılan durum gastroenterit olarak da bilenen bir rahatsızlıktır. Gastroenterit nedeni olabilecek farklı sağlık sorunları vardır. Bunun yanı sıra kedilerde mide üşütmesi direkt olarak gastroenteritis olarak adlandırılır. Ancak kanser, tümör, karaciğer ve böbrek hastalıkları, pankreatit gibi sağlık sorunları da gastroenterit nedeni olabilmektedir. Kedilerde sıkça görülen bu sağlık sorununun tespit edilmesi ve doğru yöntemler ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Dehidrasyon gibi farklı sağlık sorunlarına neden olabilecek sonuçları olan mide üşütmesinin tedavisi kısa süreli ve diğer hastalıklara göre nispeten daha kolaydır.

Kedilerde Mide Üşütmesi Belirtileri

Gastroenterit mide ve bağırsakları etkileyen bir tür iltihaplanma durumudur. Bu nedenle insanlarda ve kedilerde mide üşütmesi semptomları oldukça benzerdir.

  • Kusma,
  • İshal,
  • Karın ağrısı,
  • Halsizlik,
  • İştahsızlık,
  • Yemek yedikten ya da su içtikten sonra öğürme gibi belirtiler kedilerde mide üşütmesine işaret eder.

Mide üşütmesinin en yaygın iki belirtisi kusma ve ishaldir. Bu iki belirti hem kedilerde hem köpeklerde hem de insanlarda mide üşütmesinde ortak olarak en yaygın gözlemlenen belirtiler arasında yer almaktadır. İshal ve kusma vücutta ciddi miktarda su kaybına neden olacağından bu belirtilerin mutlaka gözlem altında tutulması gerekir. Dehidrasyon tüm canlılar için oldukça tehlikeli bir durumdur. Kedilerde mide üşütmesi söz konusu olduğu zaman su kaybının mutlaka telafi edilmesi gerekli durumlarda da rehidrasyon tedavisi için bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

kırmızı halının üstünde uyuyan kedi

Kedilerde Mide Üşütmesi Neden Olur?

Gastroenterit nedeni bakteri veya virüsler ise yani meydana gelen sağlık sorunu sadece mide üşütmesi ise bu sağlık sorunu genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Ancak gastroenterite neden olan başka bir sağlık sorunu varsa mutlaka o sorunun çözülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çok daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. Gastroenterit nedeni genellikle mide üşütmesine sebebiyet veren bakteri ve virüslerdir.

Yeme: Bozuk yiyecek tüketimi ya da yanlışlıkla yabancı nesne yutulması,
Enfeksiyon: Bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlar,
İlaç: Antibiyotik, kanser ilacı ve kortikosteroid kullanımı,
Hastalıklar: Pankreatit, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanser kedilerde gastroenterit nedeni olabilen durumlardır.

Kedilerde Mide Üşütmesi Tedavisi

Kedilerde mide üşütmesi tedavisinin temel amacı gastrointestinal sistemin dinlenmesini sağlamak ve vücutta meydana gelen su kaybının önüne geçmektir. Eğer bu soruna neden olan başka bir sağlık sorunu yoksa tedavi oldukça basittir.

Kedilerde mide üşütmesine ne iyi gelir? Sorusunun cevabı, evcili bu sorunu yaşayan insanlar için oldukça önemlidir. Ancak semptomları uzun süren sağlık sorunlarında mutlaka veteriner hekim gözetiminde hareket edilmesi gerekir. Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu süreçte verilecek su miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Tek seferde fazla su tüketimi kedinin midesinin bulanmasına ve tekrar kusmasına neden olabilir. Kedilerde mide üşütmesi tedavisinde bir sonraki aşama diyet değişikliğine gidilmesidir. Yüksek lif ve sindirilebilirlik oranına sahip olan mamalar ile beslenme programı yeniden planlanmalıdır. Kedilerin beslenmesinde yüksek lif gereksinimi olduğu zaman tercih edebileceğiniz kedi maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kedilerde mide üşütmesinin klinik belirtilerinin çok şiddetli olması durumunda veteriner hekim gözetiminde antibiyotikler, kusma önleyici ilaçlar ve gastrotestinal koruyucular ile daha kapsamlı bir tedavi planlaması yapılması gerekir.

Kedilerde mide üşütmesi yaygın görülen bir durumdur ve rehidrasyon tedavisiyle birlikte kısa sürede iyileşir. Kusma ve ishal semptomlarının başlamasından itibaren 24 ila 48 saat arasında kedinin genel sağlık durumunda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.

Kedilerde Mide Üşütmesi Nasıl Önlenir?

Kedilerin yaşadığı yaygın sağlık sorunlarından birisi olan mide üşütmesi ile ilgili bazı önlemler alınması halinde bu sorunun önüne geçilmesi mümkündür. Mide üşütmesinin engellenebilmesi için öncelikle sağlıklı bir beslenme planına uyulması gereklidir. Kedinin yaşına, ırkına, genel sağlık durumuna uygun olan bir beslenme planına uyulması mide üşütmesinin önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Kedinin kullandığı mama ve su kaplarının temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Viral, bakteriyel ya da fundalık yollarla meydana gelen gastroenteriti önlemek için hijyenik bir ortam sağlanması önemlidir. Olası enfeksiyon ihtimallerini ortadan kaldıracak bir yaşam alanı sağlandığı zaman bu hastalığa yakalanma riskini ciddi oranda azaltmak mümkün olur. Düzenli olarak iç ve dış parazit aşılarının yapılması, kedilerin enfekte hayvanlarla temasının önüne geçilmesi, kedilerin yutmaması gereken nesnelerin ortada bırakılmaması gibi önlemler ile mide üşütmesine neden olabilecek durumlar engellenebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.