Kedilerde Kulak İçi Enfeksiyon
30.07.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kulağın iç kısmında meydana gelen enfeksiyona otitis interna adı verilmektedir. Kulak içi enfeksiyon ile iç kulak enfeksiyonu, enfeksiyonun oluştuğu yer bakımından farklılık göstermektedir. Kulak enfeksiyonları genellikle bakteriyeldir ancak mantar da kulak içi enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Kulak kanalında toz akarlarının olması da iç kulakta enfeksiyon riskini artıran bir başka faktördür. Ayrıca kulağa çimen veya tohum gibi yabancı madde kaçması da bakteriyel enfeksiyonun görülmesine yol açmaktadır.
Kedilerde iç kulak iltihabı nadir görülen bir durumdur. Bağışıklık sisteminde dengesizliğin olması ya da kulak anatomisinde anomalilerin bulunması kedinin kulak içi enfeksiyonuna yatkın olmasına yol açar. Tekrarlayan kulak iltihaplarının kulak zarına hasar vermesi sonucunda da iç kulak iltihabı görülür. Bakteriler hasar görmüş kulak zarından iç kulağa geçerek burada birikir ve enfeksiyona neden olur.
Enfekte olmuş kulak kanalının şiddetli bir şekilde temizlenmesi de iç kulak iltihabına neden olabilmektedir. Bazı kulak içi temizleyiciler orta ve iç kulakta rahatsızlığa neden olurlar. Hasarlı kulak zarı, temizleme solüsyonunun kulağın çok içine kadar girmesine yol açmaktadır.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde kulak enfeksiyonu belirtileri, enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna ve kulağın içinde ne kadar derine gittiğine göre değişiklik gösterir. Bazı kedilerde hiçbir belirti meydana gelmez. Bazı kediler ise çiğnemekten kaçınırlar ve ağızlarını açarken acı çeker gibi gözükürler.
En sık görülen belirtilerden birisi de kafa sallamadır. Kedi kulak iltihabı kediler için oldukça rahatsız edici olabilir. Bu rahatsızlık hissini gidermek için kediler kafalarını şiddetli bir şekilde sallarlar. Hatta bazı kediler kafalarını enfeksiyonun meydana geldiği kulağın olduğu tarafa doğru eğerler.
Enfeksiyonun şiddetli olduğu kedilerde denge kaybı görülmektedir. Hatta bazı durumlarda kedi enfekte olan kulak tarafına çekiliyormuş gibi yürür ve düzgün bir şekilde yürüyemez.
Enfeksiyonun her iki kulakta meydana geldiği durumlarda ise kediler genellikle ayakta durmakta zorlanır ve kafalarını sağa sola doğru sallamaya başlarlar. İç kulak iltihabı olan kedilerde duyma kaybı da meydana gelmektedir.
Akut iç kulak iltihabı mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Yüz sinirlerinin iltihaba bağlı olarak hasar alması durumunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler;
- Ağzın kenarından salya gelmesi
- Mama yemede zorlanma
- Mamayı ağzından düşürme
- Gözlerini kapatamama
- Kuru göz rahatsızlığı
- Göz akıntısı
- İltihabın meydana geldiği tarafta göz kapağının, dudağın ve burun deliğinin çökmesi
- Horner sendromu belirtileri olarak ifade edilebilir.
Kedilerde Kulak İçi Enfeksiyon Tedavisi
Kulak enfeksiyonu ciddi bir rahatsızlıktır. Kediler mide bulantısı ve denge kaybı nedeniyle düzgün bir şekilde yemek yiyemez ve su içemez. Bu nedenle genellikle veteriner kliniğinde ya da hayvan hastanesinde kalmaları ve serum tedavisi görmeleri gerekebilmektedir. Kulak içi dokuların rahat bir şekilde gözlemlenebilmesi, bakteri örneğinin alınabilmesi ve kulağın düzgün bir şekilde temizlenebilmesi için kediye anestezi verilmektedir.
Kedilerde kulak enfeksiyonu tedavisi ile birlikte enfeksiyona yol açan durumun tedavi edilmesi de önemlidir. Aksi takdirde enfeksiyon tekrarlamaktadır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik kulağa damla ya da ağızdan alınan ilaç formunda verilmektedir. Tedavinin etkili olabilmesi için ilacın en az 6 - 8 hafta kullanılması gerekmektedir.
Mantar enfeksiyonun görüldüğü durumlarda ise mantar önleyici ilaç kullanılmaktadır. İlacın kullanım süresi ve şekli veteriner hekim tarafından belirlenmektedir. Tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve iyileşmenin sağlanabilmesi için ilaçların veteriner hekimin önerdiği şekilde kullanılması önemlidir.
Denge problemi yaşayan kediler de ise tedavi süresince kedinin düşüp kendini yaralamasına engel olmak gerekmektedir. Bu kedilerin merdivene ya da yüksek eşyaların üstüne çıkması engellenmelidir. Ayrıca kedinin mama kaplarının mümkünse yükseğe konması ya da elle beslenmesi gerekir. Kedi yemek yemek için mama kabına eğildiğinde mide bulantısı daha kötü hale gelir.
Her ne kadar kedilerde kulak iltihabı ciddi bir rahatsızlık olsa da kolay tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Kulak iltihabı tedavisinde çok nadiren ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedir. Enfeksiyonun kolay tedavi edilebilmesi için erken teşhis edilmesi ve hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Çok nadir olarak şiddetli iç kulak enfeksiyonu kedinin beyninin nefesi ve kalp ritmini kontrol eden bölgesine sıçramaktadır. İç kulak iltihabı çok nadir olarak denge kaybına ya da kalıcı duyma kaybına yol açar.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.