Kedilerde Kulak Hematomu (Kulak Arkası Şişlik) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kedilerde kulak hematomu kulak kepçesini etkileyen bir sağlık problemidir. Kan damarının çatlaması sonucu meydana gelen kanama, kulak kepçesi kıkırdağında farklı bir görünüme yol açar. Kulak hematomunun birincil nedeni kulak enfeksiyonudur. Sokak kedilerinde ya da sokağa erişimi olan evcil kedilerde kulak hematomu ve kulak hematomuna bağlı yapısal bozukluk görülme riski daha yüksektir. Bu yazımızda kedilerde kulak hematomu hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.
Kedilerde Kulak Hematomu Belirtileri
Kedinizde kulak hematomu bulunduğundan ya da kedinizin kulağında bu çeşit bir kanamaya bağlı olarak şekil değişikliği oluştuğundan şüpheleniyorsanız kontrol etmeniz gereken bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler aynı zamanda tanı konmasını da daha kolay hâle getirir. Belirtileri fark etmek oldukça basittir. Kulak hematomu belirtileri arasında;
- Kulak kepçesinde içi su dolu balonu andıran, yumuşak yapılı şişlik,
- Kulak kanalının kulak kepçesindeki şişliğe bağlı olarak daralması,
- Kulak kepçesinde büzülme benzeri şekil değişikliği,
- Kulaktan ağır koku gelmesi,
- Etkilenen kulakta ağır kokulu ya da kokusuz akıntı,
- Kedinin sürekli olarak kulağını kaşımaya çalışması yer alır.
Kulakta meydana gelen şekil değişikliği oldukça barizdir. Bu belirtilerin görüldüğü kedilerde kulak içi enfeksiyon olma ihtimali de çok yüksektir. Kulak içi enfeksiyona bağlı gelişen hematomlarda, hematomun belirtilerinin yanı sıra;
- Ağızda salya akıntısı,
- İştah kaybı,
- Mamayı ağızdan düşürme,
- Gözleri kapatmada zorlanma,
- Kusma,
- Gözlerde akıntı,
- Mide bulantısı,
- İltihap olan kulağın tarafında bulunan dudak, burun deliği ve göz kapağında çökme gibi kulak içi enfeksiyonu belirtileri de görülür.
Hematom Nedenleri Nelerdir?
Her ne kadar kedilerde kulak hematomunun birincil nedeni kulak içi enfeksiyonu olsa da tek nedeni bu değildir. Birçok farklı faktöre bağlı olarak kulak hematomu gelişebilir. Kulak hematomunun diğer nedenleri arasında;
- Kulak akarlarına bağlı enfeksiyon gelişmesi,
- Fiziksel travma ya da başka kediyle kavga edilmesi sonucu kulakta yaralanmaların meydana gelmesi,
- Bir alerjinin kulaklarda kaşınmaya yol açması,
- Kanama ya da pıhtılaşma problemlerinin olması,
- Kulak kanalında yabancı madde bulunması gibi faktörler yer alır.
Kedilerde Kulak Hematomu Nasıl Teşhis Edilir?
Kedilerde kulak hematomu oldukça belirgin bir problem olduğu için fiziksel muayene esnasında kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Bir enfeksiyon olması durumundaysa enfeksiyonun altında yatan nedeni anlamak için kulak akıntısından örnek alınır. Alınan örnekte aynı zamanda kulak akarı olup olmadığı da kontrol edilir.
Bakteriyel enfeksiyondan şüphelenilmesi durumunda ise alınan kulak akıntısı örneği kültür ortamında çoğaltılarak kontrol edilir. Bu işlem enfeksiyonu tedavi edecek doğru ilacı bulmak için olmazsa olmazdır. Hematomun kanama ya da pıhtılaşma problemiyle ilişkili olduğundan şüphelenildiğinde kan tahliline ihtiyaç duyulabilir. Alerjiye bağlı gelişen bir hematom ile karşılaşılması durumunda ise alerji testi yapılır ve kedinin bir süre hipoalerjenik mama ile beslenmesi gerekir.
Tedavi Yöntemleri
Kulak hematomunun tedavi yöntemi şişliğin içeriğinin tahliye edilmesidir. Bunun için şişliğin kenarına küçük bir kesi yapılır ve buraya tahliye için ince bir katater yerleştirilir. Bir diğer yöntem de hematom üzerindeki cilt dokusunun tamamen açılmasıdır.
Hematomun çok küçük olması ya da kedinin anestezi almasında sakınca bulunması durumunda ise hematomun içeriğinin düzenli olarak tahliye edilmesi gerekir. Ancak kulakta meydana gelen şişlik nedeniyle kulak kanalının kapanma riski varsa ameliyat kaçınılmazdır.
Hematom tedavi edilmediğinde zaman içerisinde kendiliğinden çözünebilir ancak bu, kedi için ağrılı bir süreç olabilir. Tedavi edilmediğinde yaralı kulak kepçesinin kulak kanalını kapatma riski de mevcuttur. Hematoma bağlı meydana gelen yaralanmalar ise kedinin kulağında kalıcı şekil bozukluğuna neden olabilir.
Hematom tedavisinde ilk önce hematoma yol açan problemi tedavi etmek gerekir. Aksi takdirde hematomun yineleme ya da kötüye gitme riski bulunur. Bu gibi durumların önlenebilmesi için hematomun altında yatan neden doğru bir şekilde teşhis edilmelidir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.