Kedilerde KOAH
Kısaca KOAH olarak bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşların mukoza zarları iltihaplandığında ortaya çıkar. Tipik olarak iki aydan daha uzun süren öksürüğe yol açar. Veteriner hekimlerin kapsamlı çalışmalarına rağmen iltihaplanmanın spesifik nedeni çok nadir olarak teşhis edilebilir.
KOAH, kedilerde yavaş ilerler ve geri döndürülemeyen etkilere neden olur. KOAH tedavisi olan bir hastalık olmadığı için erken teşhis edilmesi önemlidir. Bu sayede hastalık daha kötü hâle gelmeden ilerlemesini yavaşlatmak mümkün olabilir.
KOAH Belirtileri
KOAH birden çok belirtiyle kendisini belli edebilen bir hastalıktır. KOAH olan kedilerde bu belirtilerin yalnızca biri görülebileceği gibi birden fazlasıyla da karşılaşılabilir.
KOAH ilerleyici bir hastalık olduğu için belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden kediyi veteriner hekime muayeneye götürmek gerekir. En yaygın görülen KOAH belirtileri arasında;
- Öğürme,
- Akciğerden çıtırtı ya da hırıltı gibi seslerin gelmesi,
- Rutin egzersizleri yapmakta zorlanma,
- Kandaki oksijenin ciddi şekilde azalmasıyla ortaya çıkan deride ve mukoza zarlarında mavimsi renk değişimi bulunur.
Ayrıca Siyam ve Amerikan Shorthair türlerinde KOAH görülme ihtimali diğer türlere göre daha yüksektir.
Kedilerde KOAH Nasıl Teşhis Edilir?
Kedinizde KOAH’ın doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için ilk olarak kedinizin sağlık geçmişini, görülen belirtileri ve varsa son zamanlarda meydana gelen davranışsal değişiklikleri veteriner hekime detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Sonrasında ise kediniz veteriner hekim tarafından eksiksiz bir şekilde fiziki muayeneden geçirilir. Bununla birlikte KOAH teşhisi için kan ve idrar tahlili ile biyokimya profiline ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca kandaki oksijen eksikliğinin doğrulanması için kan gazlarının ölçülmesi gerekebilir.
Bazı KOAH belirtileri beyin hasarı ve kafatası kırığı gibi diğer sağlık problemleri ile karıştırılabilir. Bu karışıklığın önüne geçmek için röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bazı kedilerde kesin teşhisin konabilmesi için bronkoskopik inceleme ya da bronşiyal trakeal yıkama gerekebilir. Bu işlemler sedasyon ile yapılır. Son olarak kedide görülen belirtiler de göz önünde bulundurularak hücre ve doku örneklerinin mikroskobik incelemesine ihtiyaç duyulabilir.
KOAH Tedavisi
Hayati tehlikeye neden olacak belirtiler görülmediği sürece çoğu kedinin klinikte kalmasına gerek yoktur. Genellikle evde uygulanacak ilaçlar ve oksijen tedavisi yeterlidir. Hava yolu iltihabını azaltmak ve hava yolu geçişini genişleterek nefes almayı kolaylaştırmak için kortikosteroidler ve bronkodilatörler kullanılır. Akciğer enfeksiyonu bulunan kedilerin ise antibiyotik tedavisi alması gerekebilir.
Günümüzde KOAH’ın tedavisi mümkün değildir. Ancak uygun bir hastalık yönetimi ile bazı belirtileri kontrol altında tutmak mümkündür. Kilo kontrolü, dengeli beslenme ve ilaç tedavisi hem hastalığın şiddetinin kontrol altına alınmasını sağlar hem de ilerlemesine engel olur. Ayrıca aşırı kilo kedilerde nefes almayı zorlaştırarak hastalığı daha kötü hâle getireceği için KOAH görülen aşırı kilolu kedilerin kilo vermesi gerekir. Egzersize ek olarak dengeli beslenme kedilerin formda kalmasına yardımcı olacaktır. Kedilerin ideal kilolarına ulaşmalarına yardımcı olmak için özel formüle edilmiş kedi mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Egzersiz solunum yollarında bulunan salgıların temizlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kedinin nefes almasını kolaylaştırdığı için KOAH görülen kedilere egzersiz tavsiye edilir. Ancak aşırı egzersiz öksürük ataklarına yol açabilir. Aşırı öksürükse kedilerde bilinç kaybına neden olabileceği için tehlikelidir. Bu yüzden egzersiz sırasında dikkatli olunmalı, kedinin egzersiz toleransının gelişmesi için egzersiz miktarının kademeli olarak artırılması gerekir. Kedinizin kesilmeyen bir öksürük atağı yaşaması durumunda derhal veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.
KOAH olan kedilerde ağız sağlığının kontrolü de önemli noktalardan biridir. Ağızdan gelen bakterilerin solunum yollarında ikincil bir enfeksiyona neden olmasını engellemek için kedinin ağız sağlığına özen gösterilmelidir. Kedilerde ağız ve diş sağlığını korumak, ağızda bakteri oluşumunu kontrol altında tutabilmek adına kullanımı önerilen ağız ve diş bakım ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.