Kedilerde Kıskançlık Belirtileri ve Çözüm Yolları
Bizler gibi sevgili dostlarımızın da kendilerine has karakterleri vardır. Karşılaştıkları durumlar karşısında farklı davranışlar sergileyebilirler ve bu davranışlar bizlere oldukça aşina gelebilir. Sergilediklerinde dikkatimizi çeken davranışlardan biri de kıskançlıktır, en azından bizim kıskançlık olarak algıladığımız davranışlar sergiledikleri bilinmektedir. Birçok evcil hayvan sahibi köpeklerine de kedilerine de insani duyguları ve ifadeleri atfeder. Ancak hayvanlar duygularını ne bizler gibi ifade ederler ne de bizler kadar karmaşık duygular hissederler. Kedilerin psikolojisi, ne düşündükleri veya ne hissetleri kesin bir şekilde belirlenemez. Yine de hayvan davranışçıları kedilerde kıskançlık olarak ifade edilen durumun kedilerin bölgeci ve sosyal hakimiyeti kurmak isteyen canlılar olmaları ile açıklamaya çalışmışlardır. Bu yazımızda “kediler kıskanç mıdır?”, “kedilerde kıskançlık belirtileri nelerdir?” ve “kedilerin kıskançlığı nasıl geçer?” gibi önemli soruların yanıtlarını paylaşacağız.
Kediler Kıskanç mıdır?
Kedilerin psikolojisi bizim tarafından çok net anlaşılamıyor, doğal olarak onların davranışlarına anlam vermemiz de davranışlarını belli kalıplarda incelememiz de pek mümkün olmuyor. Kedilerde kıskançlık olur mu? sorusu da zihinleri meşgul etmeye devam ediyor. Bazen öyle davranışlarla karşılaşıyoruz ki kedimizin bizi, oyuncağını ya da alanını kıskandığından emin olabiliyoruz. Yine de insan davranışlarını hayvanlara atfetmenin doğru ve sürdürülebilir olmadığı gerçeğini göz ardı edemiyoruz. Hayvan davranışları uzmanları kedilerin bizdeki kıskançlığı yaşamadığı konusunda hem fikirler. Bize kıskançlık gelen bu davranışlar bütününün ardında sağlıksız bir psikoloji yattığını ifade ediyorlar.
Kedilerde Kıskançlık Belirtileri
Kedilerde kıskançlık benzeri davranışları işaret eden birçok farklı belirtiden bahsedilebilir. Kedilerde en sık görülen kıskançlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- İnsanlar ile spesifik bir nesnenin arasına girmek
- Bölge işaretleme, belli noktalara idrar yapma
- Isırma
- Tıslama
- Tırmalama
- Agresif davranışlar sergileme
- Mobilyaları veya eşyalara zarar verme
Kedilerde Kıskançlık Tipleri
Kedi davranış uzmanları kedilerde kıskançlık ile bazı agresyon tiplerini eşleştirmişlerdir.
Bunlardan biri statü kaynaklı saldırganlıktır. Kedilerde statü kaynaklı bir saldırganlık olması kedilerin sosyal yapıları ile ilişkilendirilir. Kediler kendilerini bazı hayvanlardan da insanlardan da daha baskın görebilirler. Dürtü kontrol saldırganlığı olarak da ifade edilen bu durumda kediler bir kişi ile agresif bir göz teması kurabilirler, dikkat çekmek için okşandıklarında ya da kucaklandıklarında ısırabilirler.
Kediler arası saldırganlık bir diğer kıskançlık tipi olarak belirtilir. Bu saldırganlık genellikle iki erkek kedi arasında meydana gelir ancak cinsiyetten bağımsız olarak da oluşabilir. Bu durum çoğunlukla hormon kaynaklı olduğundan kısırlaştırma sonrası ortadan kalkması beklenir. Kedilerde kısırlaştırma hakkında blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bölgeci saldırganlık da kedilerde kıskançlık belirtileri nedenleri arasında yer alabilir. Birçok hayvan gibi kediler de bölgeci canlılardır. Herhangi biri ya da bir canlı kendi bölgelerini işgal ediyormuş gibi hissettiklerinde kediler saldırganlaşabilirler. Davetsiz misafirlerine tıslayabilirler ve nadir olmakla birlikte evde birlikte yaşadıkları kişi uzun bir zaman sonra eve dönerse de benzer bir tepki verebilirler.
Kedilerin Kıskançlığı Nasıl Geçer?
Kedilerde kıskançlık anımsatan davranışların yönetilmesi çok kolay olmamakla birlikte mümkündür. Yapılması gereken ilk şey ise onlarda bu davranışı tetikleyen kişi, canlı, nesne veya olay hakkında bilgi toplamaya çalışmaktır. Kedilerde kıskançlık tetikleyicisi bulunduğu zaman diğer bir deyişle kedilerde kıskançlık nedenleri keşfedildiğinde sorunla mücadele etmek kolaylaşacaktır. Bir anda kıskançlık sergileyen bir kediniz varda evinize yeni biri mi taşındı, yeni biri ailenize mi katıldı, onunla eskisi kadar oyun oynuyor musunuz, evinize yeni bir evcil hayvan mı getirdiğiniz, uzun süre evde bulunmadınız mı? gibi soruların yanıtlarını bulmalısınız. Kedilerde kıskançlık belirtileri kedilerin psikolojisi ile ilgili yolunda gitmeyen bir durumun varlığına işaret eder, bu nedenle bu ilk keşif aşamasını en doğru şekilde tamamlamalısınız.
Kedilerde kıskançlık davranışını önlemek ya da azaltmak istiyorsanız onunla daha çok zaman geçirmeye çalışın. Sizden daha çok ilgi bekleyerek kıskançlığını yansıtsa da onun olumsuz davranışlarını bu şekilde azaltabilirsiniz. Bu kapsamda farklı kedi oyuncakları ile onun ilgisini çekebilirsiniz. Kedi oyuncakları çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Onunla oynamanın yanı sıra her gün ona özel bir zaman dilimi yaratın. Onu severken olumlu davranışlarını ise kedi ödül mamaları ile taçlandırarak olumlu davranışlarını pekiştirmeye çalışın.
Kedilerde kıskançlık tetikleyicisini araştırdınız, ona özel zaman ayırıp ilgi gösterdiniz, şimdi ise tamamlamanız gereken bir diğer önemli adıma geçebilirsiniz. Kediniz için, ona ait bir alan yaratmalısınız. Eve yeni gelen biri ya da evcil nedeniyle kıskançlık belirtileri gösteren kediler söz konusu olduğunda, farkında olunmadan onun özel alanına müdahale edilmiş olabilir. Bu durumda ona yeniden benimseyeceği ve konforlu zaman geçireceği bir alan yaratmaya çalışabilirsiniz. Kıskançlık nedenine dönüşen hayvan veya birey ile kendi alanında yavaş yavaş sosyalleşmesini sağlayarak kedinizdeki yıkıcı davranışları azaltabilirsiniz.
Her zamanki gibi veteriner hekimlere danışmak, kedilerde değişen davranışlarla ilgili onların önerileri doğrultusunda hareket etmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Kedilerde kıskançlık benzeri davranışlarının sağlıklı ve sevimli olarak yorumlanmaması önemlidir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.