Kedilerde Kas Gelişimi İçin Tavsiyeler

Kedilerde Kas Gelişimi İçin Tavsiyeler

23.02.2024 Deniz Öz


Kediler de diğer tüm memeliler gibi üç ayrı kas grubuna sahiptir: kalp kasları, çizgili kaslar ve düz kaslar. Kedilerin kaslarının büyük çoğunluğu çizgili kaslardır. Genellikle kemiklere bağlı olan çizgili kaslar istemli hareketler sırasında kullanılır. Diğer bir deyişle çizgili kaslar kedilerin yürümesine, koşmasına, zıplamasına ve iletişim kurmasına yardımcı olur. Bacaklarda, göğüs bölgesinde, sırtta konumlanan çizgili kaslar kedilerin hareket edebilmesi için yeterli oranda güçlü olmalıdır. Kedilerin diğer bir kas grubu, kalp kaslarıdır. Kalp kasları özelleşmiş çizgili kaslardır. Yalnızca kalpte bulunan ve otomatik olarak kasılan bu kasların hareketleri istemsizdir. Düz kaslar da tıpkı kalp kasları gibi istemsiz çalışır. Sindirim sistemi yolunda, idrar yolunda ve üreme sistemi yolunda da düz kaslar bulunur. 

Kedilerin iskelet kaslarının her birinin spesifik görevleri vardır: İskelet kasları eklemleri uzatabilir, esnetebilir ya da kısaltabilir. Tüm iskelet sisteminde bulunan bu kaslar kemiklere, diğer kaslara ve cilde bağlıdır. Kütlesel olarak kedilerin ağırlıklarının yarısı iskelet kaslarından oluştuğu için kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesinde kritik derecede önemli oldukları bilinir. 

  • Kedilerin omuz kasları; ön bacaklarının hareket edebilmesi, koşmaları ve zıplamaları için güçlü olmalıdır. 
  • Sırtlarında bulunan kaslar, postürlerinin doğru olmasında ve omurganın desteklenmesinde görevlidir. 
  • Arka bacaklarındaki kaslar; koşarken, tırmanırken ve zıplarken harekete geçer. 
  • Boyun kasları başlarının desteklenmesini sağlar ve kendilerini temizlemelerini kolaylaştırır.

Kedilerin kasları güçlü ve sağlıklı olduğunda dengeleri iyileşebilir, hareket yetileri artabilir, hızları ve çeviklikleri belirgin ölçüde desteklenebilir. Ek olarak gün içerisinde daha rahat oyun oynayabilirler, kendilerini temizlerken zorlanmazlar, yemek yerken ve iletişim kurarken vücutlarını en iyi şekilde kontrol edebilirler. Kaslar yağ dokularından farklı olarak kalori yakımını sürekli hâle getirir, bu durum obezite oluşumunu engelleyebilir. 

Kedilerin kasları genel sağlıklarının da önemli parametrelerindendir. Kedilerin kas gelişimi ideal ölçüde gerçekleşmediğinde ve/veya kedilerin kasları yaşın ilerlemesi ya da farklı bir nedenle zayıflamaya başladığında kediler vücutlarını kontrol edemeyebilir, dengelerini yitirebilir, bedenlerini kontrol edemediklerinde iletişim kuramayabilir ve obezite dâhil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Bu nedenle kedilerde kas gelişimi ve var olan kasların güçlendirilmesi için temel adımların atılması gerekir. Kedilerde kas gelişimi özelinde hazırladığımız bu yazımızda, kedinizin sağlıklı kaslara sahip olması adına dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

mama kabının başında oturan kedi

Doğru Beslenme Programı

Kedilerin sağlıklı, mutlu ve konforlu bir yaşam sürmesi için sağlık durumuna, yaşam evresine, aktivite düzeyine ve veteriner hekimlerin önerilerine göre belirlenen bir kedi beslenme planına uyulması gerekir. Beslenme planı belirlenirken öncelik, kedinin hangi yaşam evresinde olduğudur. Yavru kedilerin ihtiyaçları ile yetişkin kedilerin, yetişkin kedilerle kısırlaştırılmış kedilerin ihtiyaçları son derece farklıdır. Örneğin yavruluk dönemini ele alalım: Yavruluk tüm canlılar gibi kediler için de en temel gelişim evresidir. Bu evrede yavruya, yetişkin kediye özel formüle edilen bir kedi maması verilmesi, mama kaliteli protein içerse dahi uygun olmayacaktır. Yavru kedi mamaları yüksek oranda kaliteli proteine ek olarak sağlıklı yağlar, mineraller, vitaminler bakımından zengin olmakla birlikte bileşenlerinin oranları bakımından da yetişkin kedi mamalarıyla farklılaşır. Bu örneği farklı yaşam evrelerine uyarlamamız da mümkündür.

Kedilerin kas gelişimi için bulundukları yaşam evresine özgü ihtiyaçların karşılandığı bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Tercih edilen kedi mamasının içeriğinde yüksek oranda kaliteli protein bulunmalı ve mamadaki diğer bileşenlerin oranı da ideal seviyede olmalıdır.  Protein hem kasların gelişiminde hem de büyümesinde görev yapar. Proteinlere ek olarak amino asitler de kasların gelişmesi için kritik derecede önemlidir: Kasların büyümesinde de onarılmasında da amino asitlere ihtiyaç duyulur. 

Proteinlere ve amino asitlere ek olarak vitaminler ve mineraller de kasların gelişimine yardımcı olabilir. Örneğin A ve D vitaminlerinin hem kemik sağlığı hem de kas fonksiyonları üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Aynı şekilde çinko ve magnezyum gibi değerli mineraller protein sentezinde görev yapar ve kas fonksiyonlarını destekler. Yağ oranı düşürülmüş hayvansal protein kaynakları ve tam tahıllar içeren kedi mamaları dostlarımızın kas gelişiminde önemli bir etki yaratabilir. 

Kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesi adına özel formüllere sahip kedi mamaları ile dünya genelinde bilinirliğe sahip olan Pro Plan, kedilerin kas gelişimine de katkı sunuyor. Yavruluk dönemindeki kedilerin optimal gelişimi ve kaslarının güçlenmesi için formüle edilen Pro Plan Kitten Tavuklu ve Pirinçli Yavru Kedi Maması çeşitleri yavru kedilerin büyüme sürecindeki tüm besinsel ihtiyaçlarını tam ve dengeli bir şekilde karşılıyor. Bağışıklık sisteminin, kemiklerin, kasların, göz ve beyin gelişiminin desteklenmesine yardımcı olan formül sayesinde yavrular güçlü kaslara sahip olabiliyor. 

Pro Plan yavruluk dönemini geride bırakan yetişkin kedilerin kas gelişimine de destek oluyor. Pro Plan Somonlu ve Pirinçli Yetişkin Kedi Maması çeşitleri yetişkin kedilerin genel sağlığını koruyor, daha sağlıklı tüylere sahip olmalarını destekliyor ve aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Yağsız kas kitlesinin korunması ve kasların geliştirilmesi amacıyla yüksek oranda kaliteli hayvansal protein içeren kedi maması ile dostlarımızın yetişkinlik dönemleri daha sağlıklı geçebiliyor.

Kedilerde kas gelişimi söz konusu olduğunda kedi maması seçimi önemlidir, ancak öğün planlamasının da doğru yapılması gerekir. Uzmanlar kas gelişiminin desteklenmesi adına, veteriner hekiminizin de önerileri doğrultusunda, öğün sayısının artırılmasını önermektedir. Öğün sayısı artırılacağında aşırı kilo gibi sağlığı etkileyen sorunlara yol açmamak için öğünlerdeki mama miktarının doğru ayarlanması gerekir. Bu söylem kedilere ödül maması sunulacağında da geçerlidir. Kedilere verilen atıştırmalıkların kalorilerinin, günlük kalori ihtiyaçlarının maksimum %10’una denk gelmesi gerekir.

olta ile oynayan kediler

Oyun ve Egzersiz Rutini

Kedilerin sağlıklı, ideal oranda ve güçlü kaslara sahip olmasında beslenmenin şüphesiz kritik bir rolü bulunur. Yüksek enerjiye ihtiyacı olan kedilerin gereksinimlerinin karşılandığı mamalarla buluşamaması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Elbette doğru beslenme aynı zamanda kedinin ideal gelişimi için gereklidir. Bu nedenle yavru kedilerin beslenmesi de yetişkin ve kısırlaştırılmış olanların beslenmesi de dikkatle planlanmalıdır. Ancak salt doğru ve kaliteli beslenme kedilerde kas gelişimi için tek başına yeterli olmayacaktır. Bir sonraki aşama oyun ve egzersiz rutininin oluşturulmasıdır.

Kedilerin oyun ve egzersiz rutininin oluşturulması kas gelişimlerinde temel öneme sahiptir. Kedilerin oyun oynamayı çok sevdiği hakkında genel bir inanış olsa da bazı kediler son derece tembel olabilmektedir. Bu nedenle onları harekete geçirecek doğru oyunların ve adapte olabilecekleri, kilolarına ve genel sağlık durumlarına uygun egzersizlerin belirlenmesi gerekir, ki ne yazık ki bu söylendiği kadar kolay değildir. Bazı kediler yalnız oynamaktan hoşlanır, bazıları interaktif oyunlara bayılır. Önemli olan kedi özelinde değişebilen bu tercihlerin anlaşılmasıdır. Yetişkin ya da yavru kediniz sağlıklı egzersiz rutinlerine sahip olsun isteyenlerdenseniz Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları adlı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

veteriner hekim tarafından kontrol edilen siyah tüylü kedi

Düzenli Veteriner Hekim Kontrolleri Şart

Kedinizin ihtiyaç duyduğu beslenme düzeninin ve/veya egzersiz rutininin belirlenmesinde veteriner hekimlerin önerileri dikkate alınmalıdır. Kedilerde kas gelişimi hedeflendiğinde bu hedefe varmak için atılan adımların da atılan adımların neticelerinin de uzmanlar tarafından takip edilmesi gerekir. Bu şekilde kedinin gelişimi daha doğru bir şekilde takip edilebilir ve gerektiği takdirde hem beslenmesi hem de egzersiz rutini yeniden değerlendirilebilir. 

 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.