Kedilerde Karın Ağrısı
Kedilerde karın ağrısı travmadan çeşitli rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak görülebilir. Bu yüzden kedinizin karın ağrısı çektiğini düşünüyorsanız muayene için veteriner hekime götürmeniz gereklidir.
Söz konusu ağrı olduğunda kediler kendilerini ifade eden canlılar değildir. Hatta kediler bir sağlık problemi yaşadıklarını çok iyi bir şekilde gizleyebilirler. Bazı durumlarda kedilerin hasta olduğunu anlamak bile oldukça zor olabilir. Ancak bunlara rağmen kedinin karın bölgesinde ağrı olup olmadığını anlamanın çeşitli yolları vardır.
Karın Ağrısı Belirtileri
Karın bölgesi leğen kemiği ile göğüs arasında kalan bölümdür. Ağrı bu bölgede yer alan organlardaki bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Bununla beraber ağrı gerçek kaynağının dışında bir bölgede de meydana gelebilir. Ayrıca kediniz her zaman böyle bir problem yaşadığına dair belirti göstermeyebilir. Bu yüzden karın ağrısı yaşayıp yaşamadığını keşfetmek için kedinize çok dikkat etmeli ve onu yakından gözlemlemelisiniz. En yaygın görülen karın ağrısı belirtileri arasında;
- Kusma,
- İshal,
- İştah kaybı,
- Dışkıda kan,
- İdrara çıkmada zorlanma,
- Duruş bozukluğu,
- Karın bölgesinde hassasiyet,
- Kilo kaybı,
- Saklanma,
- Hızlı ya da düzensiz nefes alma yer alır.
Karın Ağrısı Nedenleri
Kedilerde karın ağrısı çok farklı faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Biraz fazla çimen yeme gibi oldukça basit nedenlerden ciddi rahatsızlıklara kadar birçok durum karın ağrısına yol açabilir. Ayrıca altta yatan nedene bağlı olarak karın ağrısı belirtilerinin yanı sıra ekstra belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. En yaygın görülen karın ağrısı nedenleri arasında;
- Panktreatit,
- Kabızlık,
- Kanser,
- Zehirlenme,
- Mesane yırtılması,
- İdrar yolları tıkanıklığı,
- Gıda alerjisi,
- Böbrek taşı,
- Karın boşluğunda sıvı birikimi,
- Bakteriyel enfeksiyon,
- Parazit,
- Bağırsak tıkanıklığı,
- İltihaplı bağırsak hastalığı,
- Kedi enfeksiyöz peritonit bulunur.
Nasıl Teşhis Edilir?
Kedinin durumunu teşhis etmek için veteriner hekim sizden detaylı bilgi isteyecektir. Vereceğiniz bilgiler potansiyel nedenlerin daraltılmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle veteriner hekimin size soracağı sorulara olabildiğince detaylı şekilde yanıt vermeniz tavsiye edilir. Sonrasında ise veteriner hekim tarafından kapsamlı bir fiziksel muayene uygulanır.
Karın ağrısının altında yatan nedeni teşhis edebilmek için genellikle kan tahlili, idrar tahlili ve biyokimyasal profil gibi yöntemlerden yararlanılır. Bu testler genellikle iltihap ve enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek ve kedinin genel sağlık durumu hakkında fikir sahibi olmak için gerçekleştirilir. Kedide parazit olduğundan şüphelenildiği durumlarda ise dışkı testi de gerekebilir.
Karın ağrısının doğru anlaşılabilmesi için çoğu zaman karın röntgeni ya da ultrasonu da gerekecektir. Bu taramalar karında yer alan organlardaki herhangi bir iltihabı, tümörü ya da yırtılmayı teşhis etmeye yardımcı olur.
Tedavi Yöntemleri
Karın ağrısı çok farklı rahatsızlıklarda görülebildiği için tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Karın ağrısına yol açan durumun tedavi edilmesi durumunda ağrının kendisi de ortadan kalkar.
Kanser ya da tümöre bağlı olarak ortaya çıkan karın ağrısında cerrahi müdahale ile tümör çıkarılmaktadır. Bağırsak tıkanıklığı ya da mesane yırtılması gibi durumlarda ise ameliyat gerekebilir.
Parazit ya da bakteriyel enfeksiyonlarda ise antibiyotik veya parazit önleyici ilaç kullanımı yeterli olmaktadır. Bu ilaçların veteriner hekim tarafından önerildiği şekilde kullanılması son derece önemlidir. Çünkü kullanılan bazı ilaçların ciddi yan etkileri olabilmektedir. Bazı ilaçlar ise destek olarak kullanılır. Karın ağrısının ciddi olduğu durumlarda kedinin daha rahat hissetmesi için ağrı kesiciler gerekebilir. Mide bulantısı ya da kusma gibi belirtilerin olduğu durumlarda ise mide bulantısı önleyici ilaçlar tercih edilir.
Zehirlenmeye bağlı gelişen karın ağrılarında kedinin hangi zehirden sindirdiğini bilmek tedavi için oldukça önemlidir. Zehrin yakın zamanda yutulması durumunda kedinin aktif kömür ile kusturularak mide içeriğini çıkarmasını sağlamak durumun kötüleşmeden tedavi edilmesine yardımcı olur. Zehirlenmenin etkilerinin hafifletilmesi ya da ortadan kaldırılması için ise kediye serum bağlanabilir. Bazı zehirler için de özel tedavi uygulamaları vardır. Örneğin fare zehri yutmuş kediler için K vitamini desteği sağlanmaktadır.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.