Kedilerde Kabızlık Nedenleri, Tedavi Yöntemleri ve İlaçları
Kedilerde kabızlık oldukça yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Kedilerde kabızlık belirtileri yaşanan sorunun ciddiyetine ve kediye özgü faktörlere göre değişebileceği için hem kedilerde kabızlık belirtilerinin hem de kedilerde kabızlığa eşlik eden ek semptomların olup olmadığının yakından gözlemlenmesi önem taşıyor. Kedilerde kabızlık çoğunlukla üstesinden kolaylıkla gelinebilen bir problem olarak nitelendirilse de veteriner hekimlere danışılmasını gerektiren gerekçelerle de karşımıza çıkabiliyor. Bu yazımızda kedilerde kabızlık nedenleri ve kedilerde kabızlık belirtileri hakkında bilgi aktaracağız ve “kedilerde kabızlık nasıl geçer?” sorusunun yanıtlarını paylaşacağız.
Kedilerde Kabızlık Hakkında
Kedilerde kabızlık, kalın bağırsakta anormal dışkı birikimi ile karakterize bir sorundur ve sonucunda bağırsak hareketlerinde zorlanma meydana gelir. Kalın bağırsakta fazla dışkı biriktiğinde, bu organda su emilimi gerçekleştiği için dışkı kurur ve giderek sertleşir. Kalın bağırsaktaki dışkının sertleşmesi de kabızlık çeken kedilerin dışkılama sırasında zorlanmasına, dışkılayamamasına, dışkısında az miktarda kan görülmesine ve karın ağrısı gibi çeşitli şikayetlere yol açabilir.
Kedilerde Kabızlık Nedenleri
“Kediler neden kabız olur?” kedi sahiplerinin akıllarını meşgul eden önemli sorulardan biridir. Kedi kabız olursa bu soruna yol açan farklı nedenler olabileceği için kedi özelindeki nedenin belirlenmesi önemlidir.
- Özellikle yaşlı kedilerde yaşanan böbrek hastalıkları neticesinde oluşan dehidrasyon,
- Öğünlerine yeterince lif dahil edilmemesi ya da aşırı lif tüketimi,
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Su tüketiminin yetersiz olması,
- Çok fazla tüy yutulması ve tüylerin doğal yollarla vücut dışarısına atılmaması,
- Kedi kumunun fazla kirli olmasından ötürü dışkılamaktan kaçınma,
- Psikolojik strese maruz kalma,
- Gastrointestinal sistemde tıkanmaya neden olan yabancı cisimler ve
- Pelvik bölgeye yakın oluşumlu tümörler gibi farklı nedenlerle kediler kabız olabilecekleri için bu sorun gözlemlendiğinde veteriner hekimlere muayene edilmeleri ihmal edilmemelidir.
Dikkat! Kedilerde kabızlık probleminin kaynağı Megakolon olarak da adlandırılan rahatsızlık olabilir. Şiddetli kabızlıkla karakterize bu durumda kalın bağırsak genişlemesi ya da kalın bağırsak kaslarının zayıflaması söz konusu olabilir. Megakolon uzun süreli bir kabızlığı takiben ya da doğuştan görülebilir.
Kedilerde Kabızlık Belirtileri
Daha önce kedilerle yaşamayan ve yeni bir yavru sahiplenen kişiler için yavru kedilerde kabızlık belirtilerinin fark edilmesi oldukça önemlidir. Yetişkin ve yaşlı kedilerde olduğu gibi yavru kedilerde de kabızlık spesifik belirtilere neden olabilir.
Dışkıda Sertleşme
Sağlıklı bir dışkı koyu kahve rengindedir ve ne çok sert ne de çok yumuşaktır. Kedinin dışkısında yapısal bir sorun olmadığı takdirde dışkı kuma yapışır. Kabız kediler küçük parçalar halinde dışkılayabilirler ve dışkıları nemsiz ve kuru olduğu için kuma yapışmayabilir. Üstelik kabız kediler dışkılamakta zorlandığı için kuru dışkıların tuvaletlerinin dışında da görülmesi mümkündür. Kedi tuvaletini yaparken zorlanır ve henüz dışkılamadan tuvaletinden çıkmaya çalışır ve o esnada kuru dışkı tuvalet dışına düşebilir.
Dışkılarken Ağlamak ya da Dışkılamadan Kaçınmak
Kabız kediler tuvaletlerini yaparken zorlandıkları için tuvaletlerindeyken ağlamaklı sesler çıkarabilirler, sık sık tuvaleti ziyaret edip sonuç alamayabilirler ve canlarının acımasına bağlı olarak tuvalete gitmekten tamamen kaçınabilirler. Bazı durumlarda ise tuvaletlerine karşı genel bir tavır sergileyebilirler. İdrar yolu problemleri neticesinde de gözlenebilen bu semptomlar karşısında veteriner hekimlere başvurmakta fayda vardır.
Kedilerde kabızlık ve halsizlik, iştah azalması, mide bulantısı ve kusma, su tüketiminde artış ya da azalma, daha sık idrar yapma, kas kitlesinde azalma, zıplarken zorlanma, yürüyüş değişiklikleri, kilo kaybı ve saklanma gibi belirtiler eş zamanlı olarak da görülebilmektedir.
Kedilerde Kabızlık Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri
Az önce de belirttiğimiz gibi kedilerde kabızlık nedenleri değişebileceği için bu sorun fark edildiğinde veteriner hekimlerin muayenesine başvurulması önemlidir. Böylece soruna yol açan temel faktör belirlenerek semptomları ortadan kaldıracak kedilerde kabızlık tedavisi yöntemlerine başvurulabilir. Kedilerde kabızlık tedavisi hem nedenler hem de semptomlar doğrultusunda planlanır. Bu kapsamda kedilerde kabızlık için ilaç kullanımı önerilebileceği gibi veteriner hekimler tarafından dışkılamayı kolaylaştıracak uygulamalar da yapılabilir. Kabızlık nedeni megakolon gibi anatomik bir sorun olduğunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir.
Kedilerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Altında yatan bir sağlık sorunu olmadığı takdirde “yavru kedilerde kabızlık nasıl geçer?”, “kedilerde kabızlığa ne iyi gelir?”, “yavru kedim kabız oldu, ne yapmalıyım?” gibi önemli soruların yanıtları benzerdir. Kabızlık hem engellenebilen hem de yönetilebilen bir sorun olarak karşımıza çıkar. Kedilerde kabızlığı azaltmak ve engellemek için:
- Besin alerjileri kedilerde kabızlığa ve bağırsak iltihaplanmasına neden olabilir. Veteriner hekimlere danışarak kedi maması içeriğindeki temel protein kaynağının değiştirilmesi gerekebilir. Böylece bağırsaklardaki enflamasyon azalabilir ve dışkıların bağırsaklardan geçişi normalleşebilir.
- Kabızlığın engellenmesi ve daha efektif bir şekilde yönetilebilmesi için kedilerde kilo kontrolü sağlanmalıdır. Obezite bağırsaklarda enflamasyona neden olabilir ve dışkıların bağırsaktan geçişi daha uzun sürebilir. Bu esnada bağırsaklar suyu emeceği için kabızlık ortaya çıkabilir. Fazla kilolu olan kediler veteriner hekimlerin de onayıyla light kedi mamaları ile beslenerek kilo kontrolü sağlayabilirler. Buraya tıklayarak light kedi mamaları kategorimizdeki ürünleri ve ürün içeriklerini inceleyebilirsiniz.
- Kedilerde kabızlığın engellenmesi için aktivite düzeyinin artırılması gereklidir. Hareketlilik artırılması için onların en sevdiği oyuncaklardan ya da oyun türlerinden yardım alınabilir.
- Kediler kabız olmuşsa su tüketiminin artırılması gerekir. Bu noktada yaş mamaların verilmesi uygun bir tercih olarak ön plana çıkacaktır. Kabız kediye süt vermek doğru bir tercih değildir. Süt ve süt ürünleri kediler tarafından tolere edilemez ve hem şişkinlik yapar hem de kabızlığı şiddetlendirebilir. Bu nedenle kabız kediye süt vermek onların şikayetlerini azaltmanın yanı sıra tam tersi bir etkiye neden olabilir.
Kedilerde kabızlık zeytinyağı içimi ile de bir ölçüde kontrol edilebilmektedir. Akut bir kabızlık teşhis edildiğinde dostunuzun çok az miktarda zeytinyağı tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Yağın saf olduğundan emin olduğunuz takdirde mamasına zeytinyağı ekleyerek kabızlık sorununun hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Zeytinyağı laksatif bir etkiye sahiptir. Ancak kabızlık için zeytinyağı yerine medikal bir laksatif kullanmayı planlıyorsanız bu işlemi sizin yapmamanızda fayda vardır. Kedilerde laksatif veteriner hekimler tarafından öngörüldüğü takdirde kullanılmalıdır. Bilinçsiz ve uzun süre kullanıldıklarında besin emilim mekanizmasına zarar verebilirler.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.