Kedilerde Hızlı Nefes Alıp Verme Nedenleri Nelerdir?
21.02.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Sağlık sorunlarını belli etmek doğada saldırılara açık hale gelmek ve av olma potansiyelini artırmak anlamına gelebildiğinden, kediler hastalandıklarında veya sağlık sorunları yaşadıkları zaman genellikle bu durumu hayatta kalma iç güdüsüyle normalleştirme eğiliminde olurlar. Halsizlik, saklanma, miyavlama tonundaki farklılık ve davranış değişiklikleri ile maskelemeye çalıştıkları hastalık semptomlarının yakından gözlemlenmesi önemlidir. Kedilerde dikkate alınması gereken belirtilerden biri de hızlı nefes alıp vermedir. Bu yazımızda “kedim çok hızlı nefes alıyor” ve “kedim ağzı açık hızlı nefes alıyor” gibi şikayetleri olanların en çok merak ettikleri soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
“Kedim Hızlı Nefes Alıyor” Gözlemi Dikkate Alınmalı
“Kedi hızlı nefes alıp veriyor” şikayeti dikkate alınması gereken ciddi bir semptomdur. Kedinin solunum hızını değiştiren neden solunum sistemindeki işlev bozukluğu olabilir. Kedilerde solunum sistemi sorunları vücutlarındaki oksijenin azalmasına yol açabilir ve vücuttaki oksijen miktarındaki azalma yaşamı tehdit edebilecek seviyeye düşebilir. Bu nedenle “kedim çok hızlı nefes alıyor ne yapmalıyım?” sorusu gündeme geldiğinde kedilerin veteriner hekimlere götürülmesi gerektiği bilinmelidir. Her ne kadar “kedim çok hızlı nefes alıyor” söyleminin ardında stres ve alerji gibi daha kolay yönetilebilen durumlar olabilse de ciddi sağlık sorunlarının bulunabileceği gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekir.
Kedilerde Normal Solunum Hızı Nedir?
Kediler uyurlarken ya da dinlenme esnasında dakikada 16-40 defa nefes alıp verirler. Nefes alırken göğüslerinde belli belirsiz bir hareket olur. Kedinin nefes alıp vermesi sırasında göğüs bölgesi belirgin ölçüde hareket ediyorsa solunum sıkıntısı yaşadığı ihtimalinin sorgulanması gerekir. Kedilerde solunum sorunları hızlı nefes alıp verme haricinde solunum sırasında hırıltı ya da çok yavaş nefes alıp verme ile de kendini gösterebilir.
Kedilerde Hızlı Solunum Semptomları
Normal şartlar halinde dinlenme halindeki kedilerin bir dakikada 16-40 kez nefes alıp vermeleri normaldir. Bazı durumlarda kedilerin nefes alıp verme hızı kademeli olarak bazı durumlarda ise aniden artabilir. Bu gibi bir semptom gözlemlendiği takdirde acil tıbbi müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir.
Kedilerde solunum hızının artmasına bağlı olarak şu belirtilere rastlanabilir;
- Solunum sırasında kedilerin göğüs bölgesi hızla yükselip iniyorsa,
- Kediler ağızları açık şekilde nefes alıyorlarsa,
- Öksürüyorlarsa,
- Nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarıyorlarsa,
- Nefes almakta zorluk çekiyorlarsa,
- Diş etlerinde mavimsi bir renk gözlemleniyorsa,
- Hareket etmekten kaçınıyorlarsa kedilerde hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken solunum sorunları olabileceği ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir.
Neden Kedim Hızlı Nefes Alıyor?
Kedilerde hızlı nefes alıp verme birçok farklı sağlık sorununun göstergesi olabilen bir belirti olarak düşünülebilir. Kansızlık, alerji, astım, duygusal stres, kalp hastalıkları, ateş, ağrı, göğüs boşluğunda sıvı birikmesi ile karakterize plevral efüzyon, akciğer ödemi, soluk borusuna ya da hava yollarına kaçan yabancı cisimler, solunum yolu enfeksiyonları, travmalar ve boğazda ya da göğüste tümör varlığı kedilerde solunum hızının artmasına neden olabilir.
Bu sorunlardan bazıları doğru tedavi yöntemleri ile zaman içerisinde kontrol altına alınabilir. Örneğin kedilerde astım hava yollarındaki iltihabın kontrol altına alınması için reçete edilen ilaç kullanımı ile başarılı bir şekilde yönetilebilir. Kedilerde Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreçleri içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde kedilerde anemi teşhis edilirse kedilerde kansızlığa yol açan temel sorunun tedavisi de zamana yayılabilir. Bu konuda sizler için hazırladığımız Kedilerde Kansızlık (Anemi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Hızlı nefes alıp verme ile sonuçlanan nedenin tedavisi her zaman sürece yayılamaz, solunum yollarına yabancı cisim kaçması ve travma sonucu solunumdaki değişmeler gibi durumlarda acil tıbbi destek alınması şarttır.
Teşhis ve Tedavi Süreci
“Kedim çok hızlı nefes alıyor ne yapmalıyım?” sorusu gündeme geldiğinde veteriner hekimlere ulaşılması için mümkün olduğunca hızlı hareket edilmelidir. Ziyaret gerçekleştiğinde veteriner hekimler kedilerin solunum yollarını değerlendirirler, kalp atışlarında anomali olup olmadığını kontrol ederler, diş etlerine bakarlar ve genel muayene yaparlar. Kedinin hastalık öyküsü ile ilgili sorular sorarak teşhislerini netleştirmek için gereken tetkikleri belirlerler. Bu doğrultusunda ultrason çekilmesi ya da kan testi yapılması altta yatan nedenin belirlenmesi adına gerekliliğe dönüşebilir.
Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin tedavisi bu şikayete neden olan temel soruna göre değişiklik gösterebilir. Kediler nefes alıp vermekte zorlanıyorsa öncelikle oksijen desteği ile buluşturulmaları ve gerekli ilaçların vücutlarına verilmesi gereklilik halini alabilir.
Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin nedeni plevral efüzyon olarak belirlenirse torasentez ile göğüs boşluğundan sıvı alınması gerekir. Neden kalp sorunları ise kedilerin durumu stabilize edildiğinde kalp fonksiyonları değerlendirilir. Enfeksiyonlar ya da solunum yolu hastalıkları teşhis edilirse anti eflamatuarlar veya antibiyotikler reçete edilebilir. Veteriner hekimlerce reçete edilmediği takdirde kedilerde antibiyotik tedavisine başlanmaması önemlidir. Konu hakkındaki detaylar için Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Tüm bu olumsuz senaryolar haricinde kediler strese girdiklerinde de hızlı nefes alıp vermeye başlayabilirler. Taşınma, yolculuk, veteriner hekim ziyaretleri, evde uzun süre yalnız kalma, ilgisizlik gibi durumlar kedilerin strese girmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda kedilerle daha çok zaman geçirmek, gerekirse veteriner hekim önerileri ile sakinleştirici etkisi olan takviyeler kullanmak gerekebilir. Kedi vitamin ve ek besinlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Sonuç olarak her zamankinden farklı olarak kedinizin hızlı hızlı nefes aldığını gözlemliyorsanız güvenli tarafta kalmanız en iyisi olacaktır. Evet, belki acil bir durum olmayabilir ama eğer kedinizin solunum hızını artıran ciddi bir sağlık sorunu yaşanıyorsa tedbirli olunması en doğrusu olacaktır. Belirtileri ilk fark ettiğiniz andan itibaren kedinizi gözlemlemelisiniz, arada ortaya çıkan semptomları kaydetmeli ve olası bir veteriner hekimi ziyareti sırasında sorulabilecek sorulara en kapsamlı yanıtları verebilmelisiniz. Böylece teşhis sürecini kolaylaştırabilir, dostunuzun sağlığına kavuşmasını kolaylaştırabilirsiniz.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.