Kedilerde Haw’s Sendromu Nedir?

Kedilerde Haw’s Sendromu Nedir?

21.09.2022 Deniz Öz


Haw’s sendromu kedilerde nadir görülen göz kapağı sorunlarından birisidir. Bu sendrom kedilerde her iki gözde üçüncü göz kapağının da düşmesi olarak tanımlanır. Birçok nedene bağlı olarak göz kapağı düşmesi meydana gelebilir. Haw’s sendromu bir anda meydana geldiğinde genellikle beraberinde ishal ve bağırsak problemleri de görülmektedir. Bu sendrom her yaştan kedide ortaya çıkabilir ancak genç yetişkin kediler arasında daha sık görülmektedir. 

üçüncü göz kapağı görülen kedi gözü

Üçüncü Göz Kapağı Nedir?

Niktitant membran olarak da bilinen üçüncü göz kapağı, gözyaşının kornea boyunca yayılması ve gözün korunması için göz yüzeyini süpüren bir yapıdır. Kedilerde ve diğer birçok memelide üçüncü göz kapağına rastlanmaktadır. Genellikle burnun yakınında gözün alt köşesinde bulunan üçüncü göz kapağının kenarını görmek mümkündür. Üçüncü göz kapağı soluk pembe renktedir ancak yüzeyinde koyu pigment olabilir. 

Üçüncü göz kapağının düşmesinin tek sebebi Haw’s sendromu değildir. Anestezi, konjonktivit, korneal ülserler, üveit, glakomi, kiraz göz hastalığı, gözde meydana gelen kitleler, çeşitli sebeplere bağlı olarak göz çevresinde oluşan kistler ve Horner’s sendromu kedilerde üçüncü göz kapağının düşmesine yol açabilen diğer nedenlerdir. Bunlardan bazılarının ciddi şekilde tedavi edilmesi gerekirken bazıları kendiliğinden geçebilmektedir. 

Rahatsızlıkların dışında aşırı gevşemiş ya da uykulu kedilerin üçüncü göz kapakları da görülebilmektedir. Kediniz uyurken ya da uyandıktan hemen sonra üçüncü göz kapağını gözün üzerinde görebilirsiniz. Kedinin uyanıp kendine gelmesi ile birlikte göz kapağı yerine döner. Bu son derece olağan bir durumdur. Üçüncü göz kapağı ile ilk kez karşılaşan kedi sahipleri genellikle biraz endişelense de endişelenmeye gerek yoktur.

kırçıllı tüylü yeşil gözlü kedi

Kedilerde Haw’s Sendromu Nasıl Olur?

Üçüncü göz kapağının dışarı çıkmasının birçok nedeni bulunabilmektedir. Ancak üçüncü göz kapağının düşmesi her zaman Haw’s sendromu olarak değerlendirilmemektedir. Haw’s sendromu için göz kapağının düşmesiyle birlikte ishal ya da diğer bağırsak problemlerinin de görülmesi gerekmektedir. 

Sendromun tam olarak neden geliştiğinin bilinmediği durumlar ise idiyopatik olarak değerlendirilir. Çoğu durumda Haw’s sendromuna tenya istilası ya da viral enfeksiyonlar yol açar. Toro benzeri virüsler bu sendroma neden olabilmektedir ancak her viral enfeksiyon Haw’s sendromuna neden olmaz. İshalle birlikte görülmesi nedeniyle genellikle ishale yol açan enfeksiyonlar ile ilişkilendirilir. Sendromun bulaşıcılığına dair çok fazla bilgi yoktur. Ancak bazen evdeki diğer kediler de durumdan etkilenebilmektedir. 

Etkilenen kedi hareketsiz, donuk ya da depresif görülebilir. Kedilerde genellikle sendrom ile birlikte iştah kaybı da ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda kedinin veteriner hekim tarafından etraflıca muayene edilmesi gerekebilmektedir. Üçüncü göz kapağı çıkıntısının ve ishalin başka nedenleri de olabilir. Bu nedenler muayene esnasında göz önünde bulundurulur ve uygulanan farklı testlerle elenir. 

göz kapağı temizlenen yavru kedi

Kedilerde Haw's Sendromu Tedavi Yöntemleri

Sendromun ilk belirtilerinin ortaya çıkması 4 - 6 hafta sürebilmektedir. Haw’s sendromu olan kediler genellikle kısa bir süre sonra tamamen iyileşmektedir. Ancak üçüncü göz kapağı düşüklüğünün dört aydan daha uzun sürmesi durumunda teşhisin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. 

İshale yol açan durum teşhis edildiğinde bunun için spesifik bir tedavi uygulanır. İshalin nedenine bağlı olarak beslenme değişiklikleri ya da kurtların yol açtığı problemlerde kurtların yok edilmesine yönelik tedavi en sık uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.

Üçüncü göz kapağı düşüklüğü genellikle gözde problemlere yol açmaz. Ancak çok ekstrem durumlarda üçüncü göz kapağının düşmesi görüş açısını, ciddi şekilde bozabilmektedir. Gözün çoğunu kapatanüçüncü göz kapakları tarafından görüşün engellendiği aşırı durumlarda, üçüncü göz kapağı çıkıntısının geçici olarak tersine çevirmek için göz damlası kullanılabilmektedir. Ancak göz damlası kullanımı problemin daha kısa sürede ortadan kalkmasını sağlamaz. 

 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.