Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Soğukların başlaması ile birlikte hastalıkların görülme sıklığında da artış yaşanıyor. Üstelik bu durum yalnızca bizlere özgü değil, evcil dostlarımız da hastalık kapabiliyor. Bu gibi bir durumda doğru tedavilerin uygulanması ve ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklarla mücadele edilmesi adına kedilerde grip ve nezle belirtilerinin doğru okunması gerekiyor. Bu yazımızda kedilerde grip ve nezle hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Kedilerde grip ve nezle hakkında öncelikle önemli bir bilgi paylaşmak istiyoruz. İnternette kedilerde nezle ile ilgili birçok bilgi olsa da bizim bildiğimiz anlamda bir nezle kedilerde görülmez. “Cat Flu” olarak adlandırılan kedi gribi, nezle benzeri semptomlara yol açtığı için bu tarz bir bilgi kirliliği mevcuttur. Kedilerde nezle dendiğinde kedi gribi anlaşılması gerekir ve bu nedenle yazımıza kedi gribi hakkında detaylar vererek devam etmemiz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Kedi Gribi Nedir?
Kedi gribi genellikle iki virüs türünden biri veya zaman zaman belirli bakteriler nedeniyle oluşur. Kedi gribine karşı ortak kullanımda etkili antiviral ilaçların olmaması bu hastalığın önlenmesi ve tedavi sürecinin doğru yürütülmesinin önemini arttırır. Kredi gribi birçok yönden insan nezlesini andırır, burun ve göz akıntısına ya da boğaz ağrısına neden olabilen bu hastalık özellikle yavru kedilerde, yaşlı kedilerde ve kronik hastalığı olan kedilerde çok ciddi sonuçlara neden olabilir.
Kedi Gribi Neden Olur?
Kedilerde solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Kedi gribine yakalanma oranlarında virüslerin etkisi %80-%90 oranlarını bulabilir. Fakat bakterilerin de kedi gribine yol açabilme ihtimallerinin göz ardı edilmemesi gerekir. Kedi gribi çok bulaşıcı olduğu için özellikle sokakta ve barınaklarda yaşayan kedilerde görülme sıklığı artar. Aynı ev içerisinde birden fazla kedi olması durumunda da kedi gribi riskinin çoğaldığı bilinmektedir. Hastalık için diğer risk faktörleri aşılama eksikliği, yaş, stres, doğum, dışarıda yaşamak ve genel sağlık durumu şeklinde sıralanabilir.
Feline Herpesvirus, Feline Calicivirus, Chlamydia, Bordetalla ve mantarların yol açtığı enfeksiyonlarla kedi gribi ortaya çıkabilir. Kedi gribine yol açan virüsler tükürük, göz ve burun salgılarında bulunur. Kediler birbirine temas ettiklerinde ya da hapşırma gibi eylemler neticesinde dışarı atılan vücut salgıları ile bu virüsler kolaylıkla yayılır. Aynı zamanda mama ve su kaplarının ortak kullanımı da bu hastalığın yayılmasında etkilidir. İnsan faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir; enfekte bir kediyi seven ve bir diğerine dokunan kişiler de kedi gribi bulaşmasına neden olabilir.
Kedi Gribi Belirtileri Nelerdir?
“Feline respiratory disease” yani kedilerde solunum yolu enfeksiyonu olarak da adlandırılan kedi gribi az önce de ifade edildiği gibi insanlardaki nezle benzeri şikayetlere neden olabilir. Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde sıralanabilir.
Teşhis ve Kedi Gribi Tedavisi
Grip belirtileri taşıyan dostlarımızın veteriner hekimlere götürülmesi gerekir. Genel muayenelerinin, ek olarak kan testlerinin ve salgı kültürlerinin yapılması ile hastalığın teşhisi mümkün olabilir. Hastalığın tedavisi de etken faktörler ve kedilerin genel sağlık durumları özelinde değişiklik gösterebilir.
Kedi gribi için etkili antiviral ilaç olmadığı için, virüs kaynaklı kedi gribinin tedavisinde kesin bir yöntem bulunmaz. Bakteriler nedeniyle oluştuğu takdirde antibiyotik tedavisine başlanabilir. Tedavi kapsamında ilaç kullanımının yanı sıra izolasyon, dinlenme ve beslenme destekleri sağlanmalıdır.
Kedi Gribine Ne İyi Gelir?
Kedi gribi ilerlediği takdirde yol açtığı şikayetlerle dostlarımızda iştahsızlığa neden olabilir, üstelik her zamankine oranla daha az su içmelerine yol açabilir. Bu nedenle dehidrasyonu önlemek adına mümkün olduğunca su içmeleri sağlanmalıdır.
Koku alma yetileri azaldığı ve halsiz oldukları için kuru mama tüketmeye pek istekli olmadıkları takdirde beslenmelerinde yaş mamaların tercih edilmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Tedavi sürecinde en çok dikkat edilmesi gerekenlerin başında evde bakımdır. Onlara hem dinlenebilecekleri hem de rahat edebilecekleri sıcak bir alan oluşturulmalı, burun ve/veya göz akıntıları görülüyorsa nemli ılık bir bezle silinmeli, strese girmeleri engellenmeli ve veteriner hekimler tarafından ilaç önerilmişse zamanında ve doğru dozda almaları sağlanmalıdır.
Her kedi bu hastalığı farklı şiddette atlatabilir. Bazı kedilere vitamin takviyeleri, antibiyotikli göz damlaları, ağız içi yaralara karşı ağız antiseptiği, burun içi solüsyonlar ve damlalar verilebilir. İştah sorunu ciddi bir düzeye ulaştıysa veteriner hekimlerin değerlendirmesi sonucu damar yolu ile mineral ve sıvı takviyesi sağlanabilir. Kedilerin sağlığına katkı sunan vitamin ve ek besinlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kedi Gribinden Korunmak Mümkün mü?
Grip insanlarda olduğu gibi evcil dostlarımızda da ağır geçebilen bir rahatsızlıktır. Yavruluk, yaşlılık ya da kronik hastalıkların bulunması gibi çeşitli durumlarda bu hastalığın yol açtığı sorunlar ciddileşir. Dolayısıyla önlemek, tedavi sürecin olumsuzluklarını gidermenin en etkili yolludur.
Evcilinizin düzenli veteriner hekim muayenelerinin aksatılmaması gerekir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde en önemli unsur sağlıklı bir bağışıklık sistemidir. Bu nedenle düzenli veteriner kontrolleri genel sağlık durumunun takip edilmesi, hastalıkların erken tanı ve tedavisinde en önemli gerekliliktir.
Kedi gribi dahil olmak üzere birçok riskli hastalığın yarattığı tehlikelerin önlenmesi adına kedi aşı takvimi gerekliliklerine uyum sağlanmalıdır. Aşılar enfeksiyonu önlemeye yetmese dahi yol açtığı şikayetlerin hafifletilmesini mümkün hale getirirler.
Bağışıklık sistemin güçlendirilmesi genel sağlık durumunun korunması adına önemlidir. Kaliteli kuru mamalar ve dengeli şekilde verilen yaş mamalara ek olarak veteriner hekimlerin önerdiği vitamin ve mineral takviyelerinin kullanılması sevimli dostlarımızın daha uzun ve sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayacaktır.
Kedilerin mümkün olduğunca stresten uzak durmaları gerekir. Taşınma, ev değiştirme, aile bireylerinden uzak kalma gibi hem fiziksel hem de psikolojik stres yaratabilen unsurlar en aza indirilmeye çalışılmalıdır.
Enfeksiyon riskini azaltmanın en etkili yollarından biri enfekte olma risklerinin azaltılmasıdır. Evde yaşamaya alışkın kedilerin dışarıya çıkarılmaması tavsiye edilmektedir. Dışarı çıktıklarında farklı kedi ve köpeklerle temas etmeleri enfeksiyona karşı savunmasız hale gelmelerine neden olabilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.