Kedilerde Genel Muayene Nedir? Sağlık Muayenesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedilerde Genel Muayene Nedir? Sağlık Muayenesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

05.05.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerde rutin sağlık kontrolleri insanlardaki check-up prosedürüne oldukça benzerdir. Kedinin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak ve bu durumu korumak açısından rutin sağlık kontrolleri büyük önem taşır. Özellikle belirli bir yaşı geçmiş olan kedilerde bu kontroller bir kat daha önemli hale gelmektedir. Kedileri etkileyen birçok hastalık erken teşhis edildiğinde daha kolay tedavi edilebilmektedir ve erken teşhis için rutin muayeneler gereklidir.

veteriner hekim tarafından muayene edilen kedi

Genel Sağlık Muayenesi Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Kedilerin düzenli muayenesi için standart bir aralık bulunmamaktadır. Bu süreç kedinin genel sağlık durumuna ya da yaşına göre değişiklik göstermektedir. Yavru kedilere gelişim takibinin de yapılabilmesi açısından ayda bir genel muayene önerilmektedir. Yetişkin kedilerde bu süre yılda birdir. Orta yaşlı ya da ileri yaşlı kedilerin ise altı ayda bir genel sağlık kontrolünden geçmesi tavsiye edilir. Bu noktada genel muayene sıklığında göz önünde bulundurulması gereken gerçeklerden birisi de evcil hayvanların insanlardan daha hızlı yaşlanıyor olduğu gerçeğidir.

1 takvimsel yılın kediler için 7 yıla eşit olduğu gibi oldukça popüler bir yanlış anlaşılma bulunmaktadır. Ancak bu doğru değildir. Hatta bir takvim yılında kediler insan yaşıyla 4 - 16 yaş arası yaşlanır. Bunun en büyük nedeni kediler yavruluktan yetişkinliğe çok hızlı bir şekilde geçer. Doğduktan bir yıl sonra kediler genç yetişkinliğe ulaşmış olur. Bu yönden bakıldığında kediler ilk doğum gününde aslında insan yaşı ile 15 - 16 yaşında kabul edilebilirler. İkinci yılda ise yaşlanmada yavaşlar. Kedilerin ikinci doğum günü yaklaşık 24 - 25 yaşındaki insan yaşına karşılık gelir. Sonrasında ise yaşlanma daha stabil hale gelir. Kediler ikinci doğum günlerinden sonra yılda yaklaşık 4 insan yaşı kadar yaşlanır. Kedilerin yaş hesaplaması hakkında daha detaylı bilgiler için “Kedilerin ve Köpeklerin Yaşları Nasıl Hesaplanıyor? Yaş Hesap Tablosu” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

6 yaşını dolduran kediler orta yaşlı olarak kabul edilir. 11 - 14 yaşında olan kediler ileri yaşlı, 15 yaşını doldurmuş olan kediler ise yaşlı olarak kabul edilir. Bu nedenle kedilerin düzenli muayene sıklıkları yaşları özelinde farklılık gösterir. Veteriner hekimler kedinin genel sağlık durumuna, gündelik alışkanlıklarına ve yaşına göre bir düzen belirlemektedir.

kulak kontrolü yapılan kedi

Genel Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kedilerde temel sağlık kontrolü esnasında ilk olarak veteriner hekim kedinin beslenmesi, aktivitesi, su tüketimi, nefes alış verişi, davranışları, alışkanlıkları ve genel sağlığı ile ilgili bilgi alır. Sonrasında ise fiziksel muayene gerçekleştirilir. Kedinin sağlık öyküsü ve fiziksel muayene sonrasında elde edilen bulgulara göre yapılması gerekenler bulunabilmektedir. Aşı ya da parazit kontrolü gibi önleyici tedaviler, beslenme değişikliği, cilt ve tüy bakımı, eklem sağlığı, kilo yönetimi ve diş sağlığı ile ilgili yapılması gereken varsa veteriner hekim tarafından belirlenir. Genel sağlık muayenesinde gerekli olması halinde kedinin gündelik yaşam tarzında ve alışkanlıklarında değiştirilmesi gerekenler hakkında öneriler veteriner hekim tarafından sunulur.

stetoskop ile kalbi dinlenecek kedi

Genel Sağlık Muayenesinde Neler Kontrol Edilir?

Düzenli veteriner hekim kontrolünde kedinin genel görünüşüne bakılır, stetoskop ile göğüs bölgesi dinlenir ve el ile genel vücut muayenesi gerçekleştirilir. Veteriner hekimler kedinin çevresine olan ilgisinin seviyesine bakar, genel vücut durumunu kontrol eder. Ayrıca kas yapısı da el ile muayenede kontrol edilenler arasında yer alır.

Kedinin kürkünde kuruluk, aşırı yağlanma, kepek, aşırı dökülme ya da anormal dökülme olup olmadığı kontrol edilir. Benzer bir şekilde ciltte kuruluk, yağlanma, kepeklenme olup olmadığına bakılır, kitle kontrolü yapılır. Gözlerde ise kızarma, akıntı, aşırı yaşlanma, ülserleşme, kitle olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca göz kapaklarının tam kapanıp kapanmadığı, gözlerde bulutlu görünüm olup olmadığı da incelenir.

Genel muayene bunlarla sınırlı değildir. Kulaklarda akıntı, sertleşme, kalınlaşma ya da tüy kaybı da kontrol edilenler arasında yer alır. Ayrıca yüz, burun ve çevresi, ağız ve diş sağlığı da düzenli kontrolde muayene edilen bölgeler arasında yer alır.

Veteriner hekimler düzenli muayenelerde genellikle stetoskop ile kalp ritmini ve kalp üfürümünü kontrol eder. Akciğerlerde bir problem olup olmadığını anlamak için kedinin nefes alıp vermesini de dinlenir.

kulakları veteriner hekim tarafından kontrol edilen kedi

Genel Sağlık Muayenesinde Ekstra Test Gerekir mi?

Kediler nasıl hissettiklerini söylemediklerinden, sahip oldukları bir hastalığın belirtisi ortaya çıkmadan çok önce hasta olabilirler ve bu gözden kaçırılabilir. Bu nedenle rutin testler bu kadar detaylı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Üstelik kedilerin de hastalığa yaklaşımı da hastalığın fark edilmesi noktasında pek yardımcı olmamaktadır. Kediler içgüdüleri nedeniyle hastalığın erken belirtilerini saklama eğilimi gösterirler. Bu nedenle düzenli muayenede fark edilebilecek bir erken belirti hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesine olanak sağlar. Düzenli muayenede bir şüphe oluştuğunda onunla ilgili ekstra testlerin gerçekleştirilmesi normaldir. Özellikle yaşlı kedilerin bu nedende 6 ayda bir düzenli muayeneye edilmesi gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.