Kedilerde Gece Hareketliliği, Neden Kediler Geceleri Çok Miyavlıyor?

Kedilerde Gece Hareketliliği, Neden Kediler Geceleri Çok Miyavlıyor?

30.04.2021 Deniz Öz


“Kedim geceleri çok miyavlıyor” diyorsanız kesinlikle yalnız olmadığınızı söyleyebiliriz. Kediler noktürnal yani gececil canlılardır. Diğer bir deyişle gece olduğunda gün içerisine göre daha çok hareketliğe sahip olurlar. Kedilerde gece hareketliliği dostlarımızın doğasının bir parçasıdır, vahşi yaşamda geceleri avlandıkları için evcilleşmiş de olsalar avcılık içgüdüleri onları geceleri aktif tutmaya devam eder. Bu nedenledir ki kedim gece uyumuyor, kedim gece bağırıyor gibi yakınmalar kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır. Bu yazımızda kedilerde gece hareketliliği hakkında en çok merak edilen konulara değineceğiz. 

Kediniz Gece Ne Kadar Hareketli?

Bazı kediler geceleri enerji fazlalıklarını miyavlayarak ortaya koyabilir, bazıları ev içerisinde sessiz bir şekilde gezebilir, bazıları eşyaları yere atmak ve uyuyan sahiplerinin üzerlerine çıkmak suretiyle zamanlarını değerlendirebilir. Gece hareketliliği fazla olan kedilerin genel davranışları bağırmak, ağlamak, uyuyan sahipleri ile temas etmek ve evde gürültü çıkaracak şekilde aksiyonlar yaratmak vb. olarak sıralanabilir.

Kediler Gece Neden Bağırır?

Kedim geceleri çok miyavlıyor yakınmasının ardında büyük çoğunlukla kedilerin doğası vardır. Gündüzleri dinlenen geceleri ise avcı içgüdülerine teslim olan dostlarımız geceleri zorlu zamanlar yaşamamamıza, uykumuzdan ansızın uyanmamıza neden olabilirler. Fakat kedilerde gece hareketliliğinden daha doğrusu gece hareketliliğinin ne denli fazla olduğundan yalnızca içgüdüler sorumlu değildir. Bazı durumlarda “kediler gece neden bağırır?” sorusunun yanıtları farklı kaynaklardan beslenir.

Evde Yalnız Olmak: Her kedinin uyku alışkanlığı farklılaşabilir. Gün içerisinde aile bireyleri okulda ya da işte olan kediler evde yalnız kaldıklarında dinlenmeye çekilirler. Gün boyu tasarruf ettikleri enerjiyi atmak için tek alternatifleri gece zamanlarıdır. 

Sıkılmak: Kediler günün büyük bir bölümünde tek başlarına zaman geçirdiklerinde sıkılabilirler. Kediler sosyal hayvanlardır, dolayısıyla iletişim kurmaya ve ilgi görmeye ihtiyaç duyarlar. Kedim geceleri çok miyavlıyor şikayeti duyuyorsanız kedinizle daha çok ilgilenerek ve onunla sosyalleşebileceğiniz oyunlar oynayarak gece hareketliliğini kontrol altına alabilirsiniz.

Açlık: Kedilerde gece hareketliliğini miyavlama ile destekleyen en önemli nedenlerden biri de açlıktır. Kediler geceleri beslenme alışkanlığı olan hayvanlar olduğu için aç kalmaları halinde yüksek sesle bağırabilirler. Ek olarak ailelerini uyandırmaları ve patileri ile dürtüp psikolojik baskı yaratmaları da çok muhtemeldir.

Sağlık Sorunları: Bazı sağlık sorunları da gece hareketliliğine ve geceleri çok miyavlamaya neden olabilir. Kedilerin ağrı çekmesi, endişeli olması, kronik rahatsızlıklarının bulunması başlıca nedenlerdendir. Yaşlı kedilerde demans hastalığı uyku bozukluklarına, hafıza kayıplarına ve geceleri hareketliliğe yol açabilir. 

Kedilerde gece hareketliliği yaygın bir durumdur ve çoğunlukla herhangi bir problem olduğu anlamına gelmez. Ancak kedilerde geceleri aşırı hareketlilik bir anda oluşuyorsa ve “kediler gece neden miyavlar?” sorusunun yanıtları bir anda merak edilmeye başlandıysa genel sağlık kontrolleri için veteriner hekimlere kontrol ettirilmeleri gerekli olabilir.

koltuğun arkasına saklanmış kedi

Kedilerde Gece Hareketliliğini Azaltma Yolları

Kedilerin gece zamanlarında artan hareketliliği tamamen önlenemese de doğru adımlarla kontrol altına alınabilir. Böylece kedilerle yaşamını paylaşan kişilerin de uyku kaliteleri artırılabilir. Şu adımları takip ederek siz de kedinizin geceleri daha sakin kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Tüm gün evde olmasanız da eve geldiğiniz zaman ona özel zaman dilimi ayırmalısınız. Siz evdeyken, özellikle de gece uykusuna geçiş aşamasında onun uyumasını engellemelisiniz. Bunun için onunla oyun oynamak en doğru seçenek olacaktır. Kedi oyuncakları arasından en sevdiğini bulduktan sonra işiniz oldukça kolaylaşacaktır. Üstelik doğru oyuncak ile siz evde yokken de keyifli vakit geçirmelerini ve enerjilerini atmalarını sağlayabilirsiniz. Enerjilerini atmaları, uyumalarının engellenmesi ve can sıkıntılarının önlenmesi adına siz de kedi oyuncaklarının gücüne başvurabilirsiniz. 

Kedilerde gece hareketliliğini kontrol altına almak isterseniz veteriner hekimlerin de onayıyla beslenme rutinlerini değiştirebilirsiniz. Bu kapsamda alacağınız tedbirler gece hareketliliğinin nedenleri doğrultusunda değişiklik gösterecektir. Örneğin geceleri acıktıkları için sahiplerini uyandıran kedilerin bu davranışlarını kontrol etmek için acıktıklarında mama yemelerini sağlayan otomatik mama kapları tercih edilebilir. Otomatik mama ve su kabı kategorimizi buraya tıklayarak inceleyebilir, gece acıkan kedinizin beslenme sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Üstelik evde olunmayan zaman dilimlerinde de kedilerin her zaman mamaya erişimi olmasını sağlayabilir, taze su içe gereksinimlerinin her daim karşılandığından emin olabilirsiniz.

Kedilerde gece hareketliliğini kontrol altına almak için zaman zaman stratejik davranmak gerekir. Geceleri uyandırdıklarında bu davranışın ödüllendirilmemesi, uykudan feragat edip onlarla oyun oynanmaması önemlidir. Tam tersi sert ve cezalandırıcı davranışlardan da kaçınılmalıdır. Kediler ters bir tepki aldıklarında strese girebilirler. Kedilerin strese girmesi gece hareketliliğinden çok daha ciddi bir sorun olarak ön plana çıkabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.