Kedilerde Epilepsi
Kedilerde epilepsi nöbeti anormal elektriksel aktiviteden ötürü meydana gelir. Nöbet esnasında kedilerde salya akıtma ya da dişleri sıkma gibi davranışlar görülmektedir. Kedilerin yaşadığı bu durum her ne kadar göze korkutucu gözükse de her zaman tıbbi olarak acil durum değildir.
Epilepsi kaynaklı nöbetler beynin elektriksel aktivitesinde seğirme, titreme, kasılma ya da spazm gibi belirtilere yol açan ani dalgalanmalar olarak tanımlanır. Kedinin epilepsi hastası olarak değerlendirilmesi için nöbetlerin tekrar etmesi gerekir. Epilepsi nöbetleri tek ya da kümeler halinde görülebilir. Nöbetler genellikle ön görülemez ya da düzenli aralıklarla ortaya çıkabilir. Bazı nöbetler tümör ya da travma nedeniyle hasar görmüş beyin dokusundan kaynaklanabilir.
Bazı epilepsi türlerinin altında yatan neden tam olarak teşhis edilemeyebilir. Bu vakalar idiyopatik epilepsi olarak adlandırılır. İdiyopatik epilepsi köpeklerde kalıtsal bir hastalıktır. Kedilerde ise çok daha nadir görülür. Epilepsi kedilerde genellikle beyin ile ilişkili bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkar.
Kedilerde Epilepsi Nedenleri
Kedilerde epilepsi kafatası içerisinden kaynaklanan intrakraniyal nöbetler ve kafatası dışından kaynaklanan ekstrakraniyal nöbetler olmak üzere ikiye ayrılır. Epilepsinin intrakraniyal nedenleri arasında;
- Beyin tümörleri,
- Beyin enfeksiyonları,
- Beyinde travma ve enflamasyon,
- Toksoplazmoz gibi beyin parazitler bulunur.
Epilepsinin ekstrakraniyal nedenleri ise;
- Karaciğer ya da böbrek hastalıkları,
- İnsanlar için olan bir ilacın sindirilmesi,
- Sıcak çarpması,
- Enfeksiyon,
- Yüksek kan basıncı şeklindedir.
Nöbet Esnasında Ne Yapılmalı?
Kedilerin nöbet durumunda çok nadir acil müdahale gerekir. Eğer kediniz birkaç dakika süren bir nöbet geçirdiyse acil müdahaleye ihtiyaç yoktur. Veteriner hekimden muayene için randevu almanız yeterlidir. Kedilerin kısa ancak arka arkaya birden fazla kez nöbet geçirdiği durumlarda ise hemen veteriner hekim tarafından görülmeleri gerekir.
Kediniz nöbet geçirirken ya da nöbet geçirdikten hemen sonra eğer kendilerini yaralama riski yoksa ona dokunmamalısınız. Kediniz nöbet geçirirken ona dokunduğunuzda sizi ciddi biçimde ısırabilir ya da tırmalayarak yaralayabilir. Eğer nöbet bir türlü durmuyorsa kedinizi kalınca bir havluya sararak güvenli bir şekilde veteriner kliniğine götürmelisiniz.
Kedilerde Epilepsi Nasıl Teşhis Edilir?
Kedilerde epilepsiye neden olabilecek birçok farklı faktör bulunması nedeniyle doğru teşhis için birçok test yapılması gerekebilmektedir. Ancak bir dizi testten sonra kesin bir tanı koymak mümkün olmaktadır. Genellikle başlangıçta ekstrakraniyal nedenleri aramak için kan ve idrar tahlili yapılabilir. Beyni çevreleyen beyin omurilik sıvısını değerlendirmek için ise radyografi ya da sıvı örneği almak gerekebilir. Beynin yapısına doğrudan bakmak için MR ya da bilgisayarlı tomografi gibi gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bu yöntemler ile beyin tümörü gibi nöbetlere yol açabilecek bazı nedenler kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Tedavi Yöntemleri
Epilepsinin altında yatan neden teşhis edildiğinde öncelikli olarak bu nedenin tedavi edilmesi gerekir. Sonrasında ise epilepsi nöbetleri de genellikle kendiliğinden ortadan kalkar. Kedinizin nöbetinin devam ettiği durumlarda nöbet önleyici ilaç uygulanır. Eğer nöbetler çok nadirse bir tedavi gerekmeyebilir. Ancak nöbetlerin 6 - 8 haftada bir ya da daha sık görüldüğü durumlarda beyin hasarı oluşmaması için tedavi gerekebilmektedir. Nöbet önleyici tablet ilaçlar kedinin daha az nöbet geçirmesini ya da nöbetlerinin daha hafif şiddette olmasını sağlar.
Tedavi için veteriner hekiminiz ilaç kullanımı önerdiğinde dozunu kesinlikle hekim tarafından önerildiği gibi ayarlamanız gerekir. İlacın dozunu farklılaştırmak ya da aniden kullanmayı bırakmak nöbetlerin geri gelmesini hatta daha da kötüleşmesini sağlar. Bu nedenle ilaç kullanımı ile ilgili veteriner hekime danışmadan en ufak bir değişiklik yapmamak gerekmektedir. Tek bir dozun bile atlanması kedinin bir anda şiddetli nöbet geçirmesine yol açabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.