Kedilerde En Sık Görülen Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kedilerde En Sık Görülen Sindirim Sistemi Hastalıkları

01.05.2021 Deniz Öz


Sindirim sistemi yalnızca mide ve bağırsaklardan oluşmaz. Ağız ve dişler, yemek borusu ve rektum gibi organlar da bu sistemin bir parçası olarak düşünülmelidir. Kedilerde gastrointestinal hastalıklar olarak da adlandırılan sindirim sistemi hastalıkları ise genellikle mide ve bağırsakta görülen sorunlarla ilişkilendirilir. Tüketilen gıdaların sindirimini veya emilimini etkileyen ya da sindirim sisteminin işleyişini değiştirebilen sindirim sistemi hastalıkları ağrıya, kusmaya, ishale, enerji üretiminde azalmaya ve doku onarım mekanizmasının bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle kedilerde sindirim sistemi hastalıkları belirtileri ortaya çıktığında ve bu belirtiler şiddetlendiğinde veteriner hekimlerin kapsamlı değerlendirmesine ihtiyaç duyulur. Bu yazımızda kedilerde sindirim sistemi hastalıkları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerde Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri

Kedilerde sindirim sistemi hastalıkları belirtileri oldukça geniş bir kapsamda görülebilir. En sık görülen belirtiler arasında ağızda kötü koku, ishal, kabızlık, kusma, tüy yumağı kusma, iştahsızlık, yemek yerken zorlanma, karın ağrısı ve kilo kaybı yer alır. Bu belirtiler kendiliğinden geçmediği ve kedide değişimler gözlemlendiği takdirde veteriner hekimlere danışılması önemlidir.

veterinerin elinden kaçmaya çalışan kedi

Kedilerde En Sık Görülen Gastrointestinal Hastalıklar Nelerdir?

Bağırsak Parazitleri

Parazitler kedilerde sindirim sistemi sorunlarına yol açan yaygın nedenlerdir. Birçok yavru kedi henüz annelerinden beslenirken sütten geçen yuvarlak kurt larvalarını vücutlarına alırlar. Yetişkin kediler kontamine olmuş alanlar ve enfekte olan kediler ile temas ederek ya da enfekte olmuş küçük hayvanları yiyerek vücutlarına parazit girmesine neden olurlar. Sindirim sisteminde bulunan bağırsak parazitleri tedavi edilmediği takdirde kusma, ishal, kilo kaybı ve gelişim sorunları dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir. Bağırsak parazitlerinden kurtulmak doğru tedavi ile mümkündür. Kedilerde bağırsak parazitleri tedavisi parazit türü doğrultusunda planlanır.

Tüy Yumakları

Tüy yumakları kedilerde sindirim sistemi hastalıklarına neden olan yaygın bir neden olarak karşımıza çıkar. Tüy yumakları oluşumunda birçok farklı faktör devreye girebilir. Kedilerin düzenli olarak taranmaması, kendilerini çok fazla temizlemesi ve tüy yumaklarının sindirilmesini engelleyen sindirim sistemi fonksiyon bozuklukları mide ve bağırsaklarda tıkanma ile sonuçlanabilir. Tüy yumağı sorunu yaşayan kedilerde görülebilen öğürme, ince uzun tüp şeklinde tüy yumağı kusma, halsizlik, iştahsızlık ve kabızlık gibi sorunlarla karşılaşıldığı takdirde veteriner hekimlere danışılması gerekir. Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? makalemize buradan ulaşarak, konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kabızlık

Kedilerde kabızlık dışkı üretimi çok olduğunda, dışkı bağırsaklar içerisinde biriktiğinde ya da kolondan dışkının çıkmasını engelleyen sorunlar neticesinde meydana gelir. Kabızlık çeken kediler tuvaletlerinde zorlanırlar ve sık sık tuvaletlerini ziyaret etmelerine rağmen ya hiç dışkılayamazlar ya da dışkı miktarları çok sınırlı olur. Kedilerde sindirim sistemi hastalıkları ve şikayetleri kapsamında değerlendirilen kabızlığa; nörolojik problemler, kedilerde sindirim sorunu, kalın bağırsak tıkanıklıkları ya da megakolon gibi spesifik hastalıklar yol açabilir. Kedilerde uzun süredir devam eden veya tekrarlayan kabızlık durumunda veteriner hekimlerin muayenesine başvurulması önerilir.

Yabancı Cisimler

Kediler meraklı canlılardır. Yavruluk döneminden itibaren karşılaştıkları dış dünyayı ve çevrelerini keşfetmek için zaman zaman sağlıkları için tehlike oluşturabilecek yabancı cisimleri yutabilirler. Yuttukları cisimler küçükse ya da kısmen de olsa sindirilebilen nitelik taşıyorsa kedilerde sindirim sistemi hastalıkları oluşturmayabilirler. Ancak bazı cisimler sindirim yolunda takılı kalabilirler ve kedilerde sindirim sistemi hastalıkları oluşumunu tetiklemekle birlikte acil tıbbi müdahale gereksinimine neden olabilirler. 

veterinerin yanında yatan sarı kedi

Enflamatuar Bağırsak Hastalığı

Kusma, ishal, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi kedilerde sindirim sistemi hastalıkları belirtileri ile etkisini hissettiren enflamatuar bağırsak hastalığı; gıda alerjileri, metabolik hastalıklar, parazitler, stres, genetik yatkınlık ve immün disfonksiyon gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Belirtileri başlangıçta oldukça hafif seyredebilir, ilerleyen zamanlarda ise kötüleşme eğilimindedir. Tedavisi kapsamında hipoalerjenik bir diyet uygulanmasına ya da bağışıklık sisteminin baskılanmasına yönelik adımlar atılabilir. 

Kanserler

Nadir de olsa kedilerin sindirim sisteminde kanser oluşumu ile karşılaşılabilir. Genellikle ince bağırsağı etkileyen bu hastalıklar yaşlanan kedilerde daha sık ortaya çıkar. Sindirim sistemi kanserlerinin belirtileri tümörün yerleşim yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İshal, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik ve bazen kanla karışık kısma en sık görülen belirtiler arasındadır. Kabızlık, karın ağrısı, karın şişmesi ve abdominal enfeksiyon gibi semptomlara da rastlanabilir. Teşhis, kedilerin hastalık öykülerinin kapsamlı dinlenilmesi, fiziksel muayenelerinin yapılması, ek olarak da kan testlerinin, abdominal röntgenlerin, ultrasonografinin ve endoskopinin uygulanmasını gerektirebilir.

Enterik Koronavirüs

Birlikte zaman geçiren ve yakın temas halinde olan kediler arasında oldukça bulaşıcı olan enterik korona virüs, ince bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan ve genellikle hayati tehlike yaratmayan bir virüs türüdür. Enfekte olmuş kedilerin dışkısından bulaşır, bulaşın gerçekleşmesi için kediler arasında yakın temas gerekse de bazı durumlarda virüs kontamine olan nesneler aracılığı ile de bulaşabilir. Belirtileri şiddetlendiğinde kusma, ishal ve hapşırma öksürme gibi solunumsal şikayetlere neden olabilir. 

Gastrointestinal Tıkanıklık

Sindirim yolunda meydana gelen tıkanıklıklar gastrointestinal tıkanıklık olarak adlandırılır. Sistemde meydana gelen bir tıkanıklık tüketilen yiyecek ve içeceklerin geçişini engelleyebilir, sindirim dokularına zarar verebilir ve müdahale gerçekleştirilmediği takdirde hayati tehlikelere neden olabilir. Besin geçişlerinin engellenmesine neden olabilecek birçok farklı durum olduğu bilinmektedir. Tüy topakları, yabancı cisimlerin yutulması, polipler, mide dokusundaki büyümeler ya da sistemdeki tümörler kedilerde sindirim sistemi tıkanması ile sonuçlanabilir. 

Kedilerde sindirim sistemi sağlığını beslenme düzeni, genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi sorunları ve bağırsaklardaki bakteri popülasyonunun değişmesi bozabilir. Sindirim sistemi sorunları yaşayan kedilerin belirtileri gözlemlenmeli ve veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır. Gerektiğinde sindirim sistemi kedi maması kullanımı ile rahatsızlıkların önüne geçilebilirken bazı durumlarda daha ciddi tedavi planlamalarına başvurulması gerekebilir. Veteriner hekim önerileri ile sindirim sistemi sağlığını destekleyen takviyelerin kullanılması olası hastalıkların engellenmesi adına önemlidir. Kedilerin daha sağlıklı olması için formüle edilen kedi vitaminleri ve ek besinleri ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.