Kedilerde En Sık Görülen Göz Hastalıkları

Kedilerde En Sık Görülen Göz Hastalıkları

10.08.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerin gözleri gerçekten büyüleyicidir ve onlar hakkında çok fazla bilgi edinmemize yardımcı olur. Onların gözlerine baktığımız zaman ruh hallerini anlayabiliriz. Güzel renklere sahip gözleri ile dikkat çeken kedilerin pek çok farklı göz hastalığı yaşama ihtimali vardır. Kedilerde göz hastalıkları da tıpkı diğer yaşadıkları sağlık sorunları gibi onlar tarafından başarılı bir şekilde gizlenirler. Kedilerin vahşi doğada güçlü kalma ve güçlü gözükme içgüdüleri sebebiyle yaşadıkları sağlık sorunlarını normalleştirmeleri ve hatta gizlemeleri oldukça yaygındır. Söz konusu göz hastalıkları olduğunda da kediler benzer bir başarı gösterirler. Bu nedenle kedi sahiplerinin gözlerini dört açmaları ve kedilerindeki değişimleri anlayabilmek için onları her zaman yakından takip etmeleri gerekir. Bu yazımızda kedilerde göz hastalıkları hakkında bilgiler bulabilir, göz hastalıklarının yaygın belirtilerini öğrenerek kedinizin sağlık sorunlarını çok geç olmadan fark ederek önlem alabilirsiniz.

Konjonktivit (Pembe Göz / Pink eye)

Kediler göz iltihabı ile karakterize olan bu sağlık sorunu insanlarda da benzer şekillerde ortaya çıkar. Konjonktivit gözün dış tabakasının ve göz kapaklarının iç kısmının iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Kedilerde göz kızarıklığı, akıntı ve şaşılık durumu da bu sağlık sorunun belirtileri arasında yer alır. Kediler göz enfeksiyonlarını genellikle birbirlerinden alırlar. Bu sorun kedi herpes virüsü (FHV), mycoplasma veya chlamydia adlı bakterilerden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bakteriden kaynaklı konjonktivit antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilse de kedi herpes virüsü kaynaklı konjonktivitin tedavisi daha zordur.

Blefarit

Kedilerde göz kapaklarının iltihaplanması ile karakterize olan bu sağlık sorunu özellikle belirgin yüz kıvrımlarına sahip olan ırklarda daha fazla görülebilir. Yüz yapısı daha düz ve kıvrımlı olan İran, Himalaya ırklarında bu durum daha yaygın olarak görülmektedir. Blefarit doğum kaynaklı anomaliler, göz etkileyen tümörler, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar ve inflamatuar bozukluklar sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorununun tedavisinde bölgeye sıcak kompres uygulanmasından ameliyata kadar çok yaygın seçenekler vardır. Kedilerde göz kapağı tahrişinin nedenine bağlı olarak tedavi değişir. Altta yatan sağlık sorunu tedavi edildiğinde blefarit kontrol altına alınabilir.

Katarakt

Kedilerde katarakt nadir görülen bir sağlık sorunu olsa da özellikle yaşlı kedilerde görülme ihtimali vardır. Kedinin görmesinin bulanıklaşması, görüşünün bozulması, gözdeki lenste meydana gelen sorunlara bağlı bulanıklaşma ve bazı durumlarda körlük katarakt sonucunda meydana gelebilir. Katarakt sorunu kedilerde göz iltihabı ya da göz yaralanması sonucu ortaya çıkabilir. Bazı kediler tıpkı insanlarda olduğu gibi genetik olarak katarakta yatkındır. Katarakta neden olabilecek sorunlar teşhis edildikten sonra sorunun kötüleşmesi yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir. Gerekli görülmesi halinde katarakt ameliyatla alınabilir.

Glokom

Kedilerde göz hastalıkları arasında iltihaplanmaya ve enfeksiyona bağlı ortaya çıkan sorunlardan birisi de glokomdur. Sağlıklı bir göz içerisindeki sıvı göz merceğinin arkasından içeri ve dışarı doğru hareket eder. Sıvının tıkanması halinde gözdeki basınç artar ve bu durum glokom olarak tanımlanır. Kedilerde göz kızarıklığı, ışığa doğru tepki vermeyen genişlemiş göz bebeği, gözün yaşlanması, korneanın üzerinde bulutsu görünüm glokom belirtisidir. Glokom körlüğe neden olabileceği için mutlaka erken dönemde müdahale edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Kedilerde göz iltihabı gibi bir soruna bağlı glokom meydana geldiyse öncelikli olarak bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir.

Keratit

Korneanın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan keratit tedavi edilmediği durumlarda körlüğe neden olabilir. İltihaplanmanın nedeni bakteri veya virüs olabileceği için tedavinin doğru planlanması çok önemlidir. İlaç tedavisi ile keratit kontrol altına alınabilen kedi göz hastalıkları arasında yer almaktadır.

Kornea Ülseri

Kedilerde göz hastalıkları farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Enfeksiyon, iltihap, gözlerde sulanma, gözlerin kanlanması gibi farklı belirtiler göz hastalıklarına işaret eder. Kornea ülseri belirtileri de pek çok göz hastalığı belirtisi ile benzerlik gösterebilir. Yaygın olarak kedilerde göz kapanması, göz kızarıklığı, ülser olan bölgede şişme gibi belirtiler kornea ülserine işaret eder. Derinleşmemiş ülser ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Derinleşen ülserin tedavisinde ise ameliyat gereksinimi ortaya çıkar.

kedilerde göz hastalıkları

Kedimin Gözlerinde Sorun Var mı?

Kedilerde göz hastalıkları mutlaka erken dönemde tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak bilinirler. Kedilerin gözlerinde yukarıda bahsettiğimiz hastalıklardan farklı hastalıklar meydana gelebilir. Travmaya, alerjiye bağlı göz sorunları ortaya çıkabilir. Kedinin gözlerinde uzun süreli akıntı, kızarıklık, kanlanma, çapaklanma gibi dikkat çeken değişiklikler meydana geliyorsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.