Kedilerde En Sık Görülen Cilt ve Deri Hastalıkları Hangileridir?
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de cilt, dış dünya ile vücut arasındaki bir bariyer olarak görev yapar. Kedi derisindeki herhangi bir sorun cilt bariyerinde zayıflamaya neden olur ve bariyerdeki hasarlar kedilerin vücutlarının genel savunmasını azaltabilir. Birçok farklı nedenle kedilerde deri hastalıkları oluşabilir, kedilerin cildindeki problemler fark edildiğinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekir. Kedilerde en sık görülen cilt ve deri hastalıkları arasında egzama, dermatit, kepek ve mantar enfeksiyonları öne çıkar.
Kedilerde sık görülen cilt hastalıklarının belirtileri genel anlamda ortaktır: Tüylerin dökülmesi, aşırı yalanma ve anormal kaşıntı kedilerde cilt hastalıkları belirtileri arasındaki semptomlara örnek gösterilebilir. Kedi derisindeki sorunlar kadar bu sorunların nedenleri de farklılaşabilir. Kedinizin tüylerinde matlaşma, kedilerde kaşıntı, ciltte kızarıklık, ciltte küçük kabartılar ya da tüy dökülmeleri gözlemlemeniz hâlinde veteriner hekimlerden görüş almanız bu nedenle oldukça önemlidir. Bu yazımızda kedilerde en sık görülen cilt ve deri hastalıkları ile nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Uyuz
Çeşitli akar türleri nedeniyle oluşabilen iltihaplı bir deri hastalığı olan uyuz, kedilerde aşırı kaşınmaya yol açar. Yüzde, göz kapaklarında, boyun ve sırt çevresinde tüy dökülmelerine de neden olabilen bu hastalık büyük çoğunlukla kedilerin kendilerini kaşırken ciltlerine zarar vermeleri ile sonuçlanır. Veteriner hekiminiz tarafından topikal tedavi uygulanmasının ya da ilaç alınmasının önerilmesi mümkündür. Ek olarak kedilerin sürekli kullandığı eşyaların temizlenmesi de eşit derecede önemlidir. Uyuz hastalığına yol açan spesifik akar türleri bulunabilir. Maruz kalınan akar türleri uyuz hastalığı türü ve şiddeti üzerinde değişikliğe neden olabilir.
Mantar Enfeksiyonları
Kedilerde sık görülen cilt ve deri hastalıklarından biri mantar enfeksiyonlarıdır. Mantar sporlarının cilde nüfuz etmesi, solunması ve/veya yutulması sonucu ortaya çıkabilen enfeksiyonlar, genellikle bağışıklık sistemi baskılanan ve/veya hasta kedileri etkiler. Derideki mantar enfeksiyonları nemli ve sıcak hava koşullarında daha yaygın bir şekilde ortaya çıkar. Birçok mantar enfeksiyonu zoonotiktir, diğer bir deyişle insanlara da bulaşabilir. Dolayısıyla hem kedilerin sağlığının korunması hem de olası bir bulaşın engellenmesi adına kedilerde mantar enfeksiyonları belirtilerinin bilinmesi faydalı olacaktır. Kedilerde yaygın görülen mantar enfeksiyonu belirtileri arasında tüylerin dökülmesi, deride oluşan pullanma, deride püstül oluşumu bulunur. Enfeksiyonun ciddileşmesi durumunda cilt altında nodüllerin ve apselerin oluşması mümkündür. İkincil olarak bakteriyel enfeksiyonlar da meydana gelebilir.
Kedilerde mantar enfeksiyonları ilerleyebilir ve sistemik sorunlara yol açabilir. Genelde akciğerlerin ve sinir sisteminin etkilenmesine neden olan mantar enfeksiyonları kilo kaybından ateşe, nöbetlerden solunum zorluklarına dek çeşitli belirtilerle etkisini gösterebilir.
Mantar enfeksiyonlarının tedavisi enfeksiyona yol açan mantar türü ve kedilerdeki deri sorunları ile şiddeti doğrultusunda farklılaşabilir. Topikal kremlerin ve özel kedi şampuanlarının kullanılması, oral ilaçların alınması ve gerekli durumlarda nodüllerin cerrahi olarak çıkarılması gibi yöntemlere başvurulabilir.
Egzama ve Dermatit: Kedilerde Deri İltihaplarının Yönetimi
Kedilerde cilt hastalıkları alerjiler nedeniyle de gündeme gelebilir. Kedilerde cilt alerjileri söz konusu olduğunda ciddi bir kaşıntı ve acı sorunu yaşayabildikleri bilinir. Kedilerde cilt alerjisine neden olan temel unsurun belirlenmesi ile kedilerin yaşadıkları konfor düşüşü ve şikâyetler azaltılabilir. Pireler, tüketilen gıdalar ve çevresel alerjenler kedilerde cilt alerjilerine neden olan unsurlardandır.
Egzama ve dermatit kedilerde sık görülen cilt hastalıklarındandır. Egzama genellikle alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Dermatit ise alerjilere ek olarak hem enfeksiyonlar hem stres hem de çevresel faktörlere bağlı olarak görülebilir.
Kedilerde yaygın olarak atopik dermatit olarak adlandırılan egzama;
- Genellikle boyun ve baş bölgesinde kaşınmalar,
- Yüzde, bacakların önünde ve kol altlarında kabuklanma,
- Yüzde, kulaklarda, bacakların önünde ve koltuk altlarında kırmızılık,
- Aşırı yalanma nedeniyle bacakların önünde tüy dökülmesi ile karakterizedir.
Kedilerde egzama ve dermatit tedavisi kapsamında nedenlerin belirlenmesi önceliklidir. Kremler, ilaçlar, solüsyonlar tedavi kapsamında kullanılabilir. Neden doğrultusunda tedavi kısa ya da uzun süreli olarak planlanabilir.
Kedilerde Kepek
Kedilerde de insanlarda olduğu gibi kepek sorunu yaşanabilir. Kepeklerin az miktarda olması oldukça doğaldır, fakat belirgin ölçüde artması dikkat gerektirir. Kedilerde kepek oluşumunun ardında obezite, cilt alerjileri, cilt enfeksiyonları, dış parazitler, diyabet gibi rahatsızlıklar, hormon sorunları, otoimmün cilt rahatsızlıkları ve beslenme yetersizliği bulunabilir.
Kedilerde kepek sorunu belirgin ölçüde arttığında veteriner hekimler kepeğe yol açan hastalığın türünün ya da nedenin belirlenmesi için testler uygulayabilirler. Neden belli olduğunda tedavi bu doğrultuda şekillendirilir. Örneğin kedilerde kepek, parazitlerin sonucu olarak ortaya çıktıysa parazit tedavisi uygulanır. Kaynak enfeksiyonsa, enfeksiyon kaynağına yönelik antibiyotikler veya antifungal ilaçlar kullanılabilir.
Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları Neden Olur?
Kedilerde en sık görülen cilt ve deri hastalıkları gündeme geldiğinde altta yatan birçok farklı neden bulunabildiği ifade edilebilir. Gıda alerjileri, solunan alerjenlere karşı alerjik reaksiyon oluşması, bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, kulak akarları, parazitler, nedeni bilinmeyen enflamasyon, ilaçlara reaksiyon gösterilmesi ve yetersiz beslenme kedilerde cilt sorunlarına yol açabilen faktörlere örnek olarak gösterilebilir.
Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Kedilerde cilt ve deri hastalıkları, her zaman engellenemeyebilir. Yine de kedilerin daha sağlıklı bir cilde sahip olması ve cilt bariyerlerinin güçlendirilmesi adına çeşitli önlemler alınabilmektedir.
Kedilerde parazitlerin önlenebilmesi cilt sağlığının devamlılığı bakımından oldukça önemlidir. Düzenli olarak iç ve dış parazit ilaçlarının alınması bu kapsamda önemli bir gereklilik olarak kabul edilir. Evlerde yaşayan kedilerin parazit ilaçlarına ihtiyacının olmadığı düşüncesi doğru değildir.
Kedilerde cilt ve deri hastalıklarının önlenebilmesi için kedilerin streslerinin kontrol altında tutulması gerekir. Aşırı yalanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek cilt sorunlarının engellenebilmesi adına kedilerin stres düzeyinin kontrol altında tutulması tavsiye edilir. Kedilerin stresinin azaltılabilmesi için onlara özel alan tanınması, oyun oynamalarının teşvik edilmesi, birden fazla kedinin yaşadığı evlerde kedilerin rahatlayabileceği yüksek alanların yaratılması etkili adımlar olacaktır.
Kedilerin cilt ve tüy sağlıklarının desteklenmesi adına düzenli olarak taranıp fırçalanmaları gerekir. Tüylerinin karışmaması, ciltlerindeki kan dolaşımının artırılması, cildin hava alması ve cilt yağının vücuda dengeli olarak yayılması için tüy bakımı rutin hâle getirilmelidir.
Kedilerin cilt ve deri hastalıklarına yakalanmalarının nedeni beslenme ile ilişkili olabilir. Hem yetersiz beslenme hem de kalitesiz mamaların tüketilmesi kedilerde cilt sorunlarının oluşumunu tetikleyebilir. Dolayısıyla kedilerin beslenmelerinin dikkatle planlanması ihmal edilmemelidir.
Cilt Sağlığı İçin Özel Beslenme
Hassas cilt yapısına sahip kedilerin daha sağlıklı bir cilde ve tüylere sahip olması adına özel formüllere sahip kedi mamalarını satışa sunan Pro Plan, kedi sahiplerinin favori markaları arasında yer alıyor. Pro Plan Derma Care Somonlu Tüy Yumağı Önleyici Yetişkin Kedi Maması kaliteli içerikleri ile cilt sağlığına özel katkılar sunuyor.
Pro Plan Derma Care yetişkin kedi mamaları, tüy yumağı oluşumuna ve cilt sağlığını desteklemeye yönelik özelleşmiş formüle sahip. Diyet lifleri ve kaliteli hayvansal protein kaynakları bakımından zengin mamada Omega-3 ve Omega-6 gibi sağlıklı yağ asitleri de bulunuyor. Siz de dostunuzun cilt sağlığını desteklemek ve aynı zamanda tüy yumağı oluşma riskini minimize etmek isterseniz Pro Plan'ın cilt sağlığını desteklemeye yönelik mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.