Kedilerde Egzama, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Egzama, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri

06.02.2021 Deniz Öz


Köpekler kadar olmasa da kedilerde de birçok farklı cilt sorunu, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Kedilerde en sık görülen cilt problemleri arasında dermatit de bulunmaktadır. Dermatit, ya da bilinen adıyla egzama, ciltte yangı oluşumu durumudur; evde bulunan kimyasallar ile temas edilmesinden tüketilen besinlere, mevsim değişimlerine özgü alerjenlerden strese maruz kalınmasına kadar birçok farklı faktör neticesinde ortaya çıkabilir. Hatta kuyruklu dostlarımızın pire ısırıklarına karşı da yüksek oranda reaksiyon gösterdikleri bilinmektedir. Kedilerde dermatit ilerleyebilir ve ilerledikçe hem yaşam konforlarını azaltabilir hem de sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kedilerde dermatit belirtileri hakkında farkındalık sağlanması ve “kedilerde egzama neden olur?” sorusunun farklı yanıtlarının öğrenilmesi önemlidir.

Kedilerde Egzama Belirtileri 

Kedi egzaması, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir grup alerjik reaksiyon için kullanılan ortak bir terim olarak düşünülmelidir. Kedilerde en sık görülen egzama belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle baş, boyun ve sırt bölgelerini etkisi altına alan yoğun kaşıntı
  • Ciltte küçük, kırmızı kimi zaman içi irinle dolu küçük kabartılar
  • Ciltte renk değişimi ve kalınlaşma
  • Koku sorunu
  • Tüylerde bölgesel döküntü
  • Süreklilik kazanan yalama ve ciltte tahriş
  • Sürekli kaşınmaya bağlı olarak tüy sağlığının bozulması

Egzama belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti kediden kediye farklılaşabilir. Bazılarında hafif bir kaşıntı ile etkisini hissettirirken bazılarında bölgesel tüy dökülmesi meydana gelebilir. Sık görülen belirtilerden bir ya da birkaç tanesi yaşandığı takdirde veteriner hekimlere danışılması ve kedide egzama tedavisi sürecinin başlatılması gerekir. Semptomlar kesilmezse ve kaşıntıyı gidermek için kediler bölgesel olarak kendilerini yalamaya ve tırnakları ile sert sert kaşımaya devam ederse enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmesi zorlaşabilir. 

siyah beyaz kediyi kontrol eden veteriner

Kedilerde Egzama Nedenleri

Kedi dermatit nedenleri de belirtileri gibi oldukça çeşitlidir. Kimi zaman bu nedenlerden biri kimi zaman ise birkaçı “kedilerde egzama neden olur?” sorusunun yanıtı olabilir. 

  • Bakteriyel, mantar ve maya enfeksiyonları
  • Pire ısırığına aşırı duyarlılık
  • Hormonal bozukluklar
  • Yaşlarına, gelişim dönemlerine uygun formüle edilmeyen besinler
  • Beslenme bozuklukları ve
  • Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar kedilerde egzama belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Tüm bunların dışında stres sonucu da egzama oluşabildiği bilinmektedir. Kediler düzenlerine oldukça bağlı canlılardır ve hayatlarındaki değişimler onları strese sokabilir. Sahiplerinden uzak kalmaları, ev değiştirmeleri, evlerine yeni bir evcil gelmesi veya evdeki eşyaların değişmesi minik dostlarımızın cilt sorunları yaşamalarına neden olabilir. 

Kedide Egzama Teşhisi

Kedilerde egzama belirtileri ortaya çıktıysa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene ettirilmeleri gerekir. Uzmanlar tanı koymak için kedilerin tıbbi geçmişini öğrenir ve klinik belirtileri fiziksel olarak kontrol eder. Bunlara ek olarak kan tahlillerine ve ek tanı yöntemlerine başvurulması mümkündür. Biyokimyasal testler ile kedilerde egzama teşhisi başarılı bir şekilde konulabilir.

Kedide Egzama Tedavisi

Kedide egzama olduğu belirlendiyse diğer önemli adım bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörün netleştirilmesidir. Kedilerde egzama tedavisi nedenleri doğrultusunda dikkatli bir şekilde planlanacaktır. Kedilerde egzama için ilaç seçenekleri oldukça geniştir. Kedilerde egzama kremi, solüsyonu, lokal pomadlar ve oral ilaç tedavisi eş zamanlı planlanabilir. Lezyonların yol açtığı şikayetler kedi davranışlarında takıntılı ve ısrarlı bir kaşınma şeklinde görüleceği için ek önlemlerin de alınması gerekir. Hem ilaçların yalanmasını önlemek hem de lezyonları yalama, kaşıma ve ısırma gibi eylemleri önlemek için yara koruyucu korse ve yakalık benzeri ürünler tedavi sürecine katkı sağlayacaktır.

Kedilerde egzama nedenleri, tedavilerin kapsamını da süresini de hastalığın tekrar görülmemesi için alınması gereken tedbirleri de etkileyebilir. Örneğin tüketilen mamalar nedeniyle oluşan bir egzama söz konusu olduğunda mamanın değiştirilmesi, stres nedeniyle görülen bir egzama olduğunda ise dostlarımızın stres faktörlerinin elimine edilmesi gerekir. 

mavi tezgahta yatan sarı kedi

Kedilerde Egzama Hakkında Sık Sorulan

Kedilerin hayat kalitesini düşüren ve birçok farklı sağlık sorunu yaşamalarına yol açan egzama hakkında nedenleri, belirtileri ve tedavileri özelinde bilgi aktardıktan sonra konu hakkında sık sorulan sorulara da kısaca değinmek istiyoruz.

Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı Nedir?

Kedilerde mantar en sık görülen enfeksiyonlar arasında yer alır. Tüy dökülmesi, deride pullanma, kötü koku salan cilt lezyonları, lenf bezlerinde şişme, halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Enfekte evcillerin dışkısından, topraktan, soluma yolu ile ya da yaralara mantarların yerleşmesi sonucu ortaya çıkan mantar enfeksiyonları zamanında tedavi edilmediği takdirde egzama başta olmak üzere çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Kedilerde egzama ve mantar aynı durum olmasa da mantarın egzamaya yol açabileceği ve egzama nedenleri arasında yer alabileceği ifade edilebilir. 

Kediden İnsana Egzama Geçer mi?

Kedilerde veya köpeklerde görülen egzama zoonoz bir hastalık değildir. Diğer bir deyişle omurgalı hayvanlardan insanlara geçmez. Ancak egzama sorunu yaşayan kişiler için kediler semptomları şiddetlendirici bir etki yaratabilirler, diğer bir deyişle “kedi egzama yapar mı?” sorusuna hem evet hem de hayır yanıtı verilebilir. Fakat bu çok boyutlu bir konudur. Tüylü dostlarımızda olduğu gibi insanlarda da egzamaya neden olabilen çeşitli unsurlar vardır. Egzama evcillerin idrarına ya da ölü derilerine temas ile tetiklenen bir nitelik taşıyabileceği gibi farklı nedenlerle de ortaya çıkabilir. 

Kedilerde Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

En sık görülen dermatit belirtilerinin başınsa ısrarlı ve sürekli kaşınma gelir. Kedilerin sürekli kaşınmasına neden olabilen birçok farklı durum olabileceği için öncelikle veteriner hekimlere danışılması önemlidir. Kedilerde kaşıntı bit ve pire gibi parazitler, bağışıklık sisteminin zayıflaması, cilt hastalıkları, stres, tüketilen mama kaynaklı oluşabilir. Bu nedenle kaşıntının sebebinin bulunması ve kaşıntı nedeniyle cilt sorunları başlamadan nedene yönelik tedavi planlaması yapılmasında fayda vardır. Israrlı kaşınmalar ciltte tahrişe ve yayılmacı enfeksiyonlara neden olabilir. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.