Kedilerde Diyafram Fıtığı
13.11.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kedilerde diyafram fıtığı nefes alma sorunlarına yol açan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Kedilerde diyafram fıtığı iki tipte ele alınır. Doğumsal meydana gelen ve sonradan travmaya bağlı olarak oluşan diyafram fıtıkları kedilerin yaşam kalitesini düşüren bir sorun olarak ifade edilebilir. Bu yazımızda “kedilerde diyafram fıtığı nedir?” sorusunun cevabını ve diyafram fıtığının belirtileri, tedavisi hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Nedir?
Diyafram göğüs ve karın boşluğu arasında bir bariyer görevi gören ve solunuma yardımcı olan kas tabakasıdır. Diyaframın yırtılması ile birlikte kedilerin vücutlarının alt kısmındaki organlar göğüs boşluğuna doğru itilmeye başlar. Mide, bağırsaklar ve karaciğer akciğerlere baskı yaparak kedinin nefes almasını zorlaştırabilir. Bazı durumlarda organların yer değiştirmesi ile karın dokularının kalp kasını tahriş etmesi de söz konusu olabilir. Bu da anormal kalp ritmine neden olarak kedinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Kedilerde diyafram fıtığı iki farklı nedene bağlı olarak meydana gelir. Doğuştan diyafram fıtığı ya da peritoneal - perikardiyal diyafram hernisi olarak da adlandırılan diyafram fıtığı gebelikteki gelişim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar, fetüsün kusurlu gelimi sonucu olarak da ifade edilebilir. Travmaya bağlı diyafram fıtığı ise kedilerde genellikle yüksekten düşme ya da araç çarpması gibi ciddi hasar yaratacak kazalara bağlı ortaya çıkar.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Belirtileri
Kedilerde diyafram fıtığı belirtileri söz konusu fıtığın şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Peritoneal - perikardiyal diyafram hernisi olarak bilinen, doğuştan diyafram fıtığına sahip yavru kedilerde dikkat çekecek seviyede bir klinik belirti olmayabilir. Kedilerde diyafram fıtığının yaygın belirtileri arasında kedinin stres anında solunum sorunları yaşaması ve
gastrointestinal rahatsızlıklarının olması yer almaktadır. Fıtığın şiddetli ve akut durumda olması halinde solunum sıkıntısı sürekli hale gelir, anormal kalp ritmi, akciğer ve kalp seslerinin boğuklaşması, palpe edildiği zaman karnın boş hissedilmesi gibi belirtiler gözlemlenir. Bunların yanı sıra diyafram fıtığı olan kedilerde halsizlik görülmesi de oldukça yaygındır.
Fıtığın hafif olduğu vakalarda yukarıda bahsettiğimiz belirtiler kısa süreli olarak ortaya çıkabilir ve sonrasında belirtiler kaybolabilir. Ancak belirtilerin geçmesi fıtıklaşmış dokunun iyileştiği anlamına gelmeyeceği için belirtiler stres ya da fiziksel aktivite seviyesine göre tekrar ortaya çıkar. Kedilerde diyafram fıtığı farklı organları etkileyebileceğinden etkilenen organ özelinde belirtilerden bahsetmek mümkündür. Organlar özelinde gözlemlenebilecek belirtiler arasında;
- Öksürük,
- Zayıflama,
- Kusma,
- İshal
- Karın şişliği,
- Pnömotoraks (göğüs boşluğunda hava olması)
- Hemotoraks (göğüs boşluğunda kan olması) gibi farklı belirtiler yer almaktadır.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Teşhisi
Diyafram fıtığı teşhisinden fiziksel muayene ile teşhis süreci başlar. Veteriner hekiminize diyafram fıtığını gündeme getirecek klinik belirtilerden bahsettiğiniz zaman kalbin ve akciğerlerin dinlenmesi, karın boşluğunun da palpe edilmesi ile fıtık ihtimali değerlendirilir. Fiziksel muayene sonrasında elde edilen bulgular diyafram fıtığına işaret ediyorsa görüntüleme yöntemleri ile incelemeler yapılır, karın ve organların duruşuna bakılır. Gereklilik olması halinde bağırsak ve midenin aydınlatılması için renkli röntgen çekilebilir. Bu teşhis yöntemlerinin yanı sıra veteriner hekimler gerekli gördükleri durumlarda kan tahlili, göğüsten sıvı aspirasyonu ve elektrokardiyogram yapabilirler.
Kedilerde Diyafram Fıtığı Tedavisi
Diyafram fiyatının tek tedavisi ameliyattır. Kedinin belirtilerinin azaldığı ve fiziksel olarak stabil hale geldiği zamanda ameliyat planlanır. Kedinin stabil hale gelebilmesi için oksijen ve dehidrasyon tedavisine başlanabilir. Diyafram fıtığın sebebiyle akciğerlerde sıvı birikimi olduysa sıvıların çıkarılabilmesi için torasentez adı verilen bir uygulama yapılması gerekir. Kedilerde diyafram fıtığı ameliyatında alt vücuttan yukarı doğru hareket eden organların yerlerine yerleştirilmesi, yırtılan diyafram kaslarının onarılması işlemleri yapılmaktadır. Kedilerde diyafram fıtığı ameliyatı fiyatı kliniğe, operasyonun kapsamına ve yapılacak işlemlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Kedilerde diyafram fıtığı ameliyatı doğru şekilde yapıldığında ve iyileşme sürecinde kedinin bakımına özen gösterildiğinde tam iyileşme gerçekleşir. Diyafram fıtığı olan kedi ne kadar yaşar? Ya da diyafram fıtığı ameliyatı sonrası kediler iyileşir mi? Soruları kedi sahiplerinin çok çekinerek sorduğu ve cevabından korktuğu sorular arasında yer alır. Ancak doğru teşhis, tedavi ve bakım ile kedilerin normal hayatlarına dönmeleri sağlanır. Bu nedenle kedilerde diyafram fıtığı ihmal edilmemesi gereken, ciddi sağlık sorunlarına ve hayati tehlikeye neden olmadan tedavi edilmesi gerekliği olan bir sağlık sorunu olarak görülmelidir.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.