Kedilerde Diş Fırçalama ve Genel Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Kedilerde diş fırçalama erken dönemde başlaması gereken bir rutindir. Uzun vadede sağlık ve yaşam konforu açısından kedi diş bakımı hayati öneme sahiptir. Kedilerde diş eti iltihabı gibi sorunların önüne geçmek, nefes kokusuna engel olmak ve ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek çürüme ve diş kayıplarına mani olmak açısından diş bakımına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Kedilerde Diş Bakımının Önemi
Vahşi kediler dişlerini temizlemek için kemikleri ve otları kullansalar da evcil kediler genellikle yaşam alanlarında dişlerini temizleyebilecekleri ortama sahip değillerdir. Bu nedenle evde yaşayan kedilerin ağız bakımı ile ilgili adım atmak ve düzenli rutinler oluşturmak kedilerin sağlığı açısından çok önemlidir. Kedilerde diş bakımı kapsamında düzenli olarak dişlerin ve diş etlerinin kontrol edilmesi gerekir. Dişlerde çürüme, kırılma ya da diş etlerinde renk değişimi gibi durumlar söz konusu olduğu zaman veteriner hekimlere danışılması önemlidir.
Kedilerde ağız ve diş sağlığı sorunları ilerleyen yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. 3 yaşın üzerindeki her 10 kediden 3'ünde diş ve diş eti problemleri olduğu bilinmektedir. Diş bakımı yapılmayan ve dişleri fırçalanmayan kedilerde tartar ve plak oluşumları görülmektedir. Bu oluşumlar uzun vadede diş etlerinin tahriş olmasına, mikrop yapmasına ve iltihaplanmasına neden olur. Nihayetinde de diş sağlığı ile ilgili herhangi bir aksiyon alınmadığında diş kayıpları meydana gelir.
Kedilerin Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Kedilerde diş bakımının mümkünse yani kedinin sakin ve kolay yönetilebilir bir yaklaşımı varsa günlük olarak yapılması önerilir. Ancak kedi diş bakımı rutininden hoşlanmıyorsa en azından haftada iki kere bakımın yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerde diş ve ağız sağlığı için fırçalama çok önemlidir. Kedilerde diş fırçalama oldukça değerli bir rutindir. Ancak pek çok kedi dişlerinin fırçalanmasına izin vermez. Bu nedenle kediler için özel olarak üretilmiş lezzetli diş macunlarının kullanılması sürecin hem kedi hem de kedi sahibi için çok daha konforlu olmasına yardımcı olur.
Kedilerde Diş Fırçalama
Kedilerde diş fırçalama rutini insanlardakinden çok daha farklıdır. Bu nedenle de kedi diş bakımı yapılırken mutlaka kedilere özel ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Yetişkin insanlar ve hatta çocuklar için üretilen diş macunları kedilerde diş fırçalama için kullanılmamalıdır. İnsanlar için üretilen diş macunlarında bulunan florür kedilerde sağlık sorunları meydana gelmesine neden olabilir. Bu neden kediler için özel olarak formüle edilen florürsüz diş macunları tercih edilmelidir. Kediler için özel olarak hazırlanan diş fırçalama ve ağız bakım ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kedilerde diş fırçalama rutinin konforlu olabilmesi için onlara özel üretilen macunlarda tavuk, sığır ya da balık aroması kullanılmaktadır. Özel bir ekipman kullanmadan da kedilerin dişlerini fırçalamak mümkündür. Hijyenik gazlı bezlerle kedi diş macunu kullanmak da fırçalama yapmak için yeterkidir.
Kedilerin dişlerini fırçalamadan önce kullanılacak ekipmanların kedilere tanıtılması önemlidir. Rahat hissettikleri bir ortamda fırçalama işleminin yapılması süreci kolaylaştırır. Kedilerin karşı koyamayacağı lezzetlerle tatlandırılmış diş macunları ile fırçalama yapmak çok daha konforludur. Fırçalama yaparken kedinin başını desteklemek daha rahat hareket etmeyi mümkün kılar. Kedilerde diş bakımı yaparken diş ipi kullanımı kesinlikle tercih edilmemelidir. Kedilerde diş ipi kullanımında, ipin kedi tarafından yutulması ihtimali çok yüksektir ve yutulan diş ipi bağırsak hasarına neden olabilir.
Kedilerde Ağız Bakımı
Kedilerin diş bakımının düzenli yapılması çok önemli olsa da tek başına yeterli değildir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ağız bakımının önemli bir parçası olsa da diş etlerinin de düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Kedilerin diş bakımı kapsamında dişlerin fırçalanması tamamlandıktan sonra diş etlerine masaj yapılması önerilir. Diş etlerine yapılan masaj sonrasında bölgedeli kan dolaşımı hızlanır ve diş etlerinde meydana gelebilecek sorunların önüne geçilmiş olur. Kedilerin ağız sağlığını korumak için kullanılan özel mamalar ve sıvılar vardır. Ağır nefes kokusunun önüne geçmek, plak ve tartar oluşumlarına engel olmak için kullanılan bu ürünler veteriner hekim önerisi ile tercih edilebilir.
Kedilerde Ağız Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerin hepsi farklı karakter özelliklerine sahip olsalar da genellikle uzun süre temastan hoşlanmadıkları bilinir. Diş fırçalamada kedi ile yakın temas gerektiren ve kedinin kendisini savunmasız hissetmesine neden olan bir bakım rutinidir. Bir kedinin diş fırçalama rutinine alışması 2-3 ay kadar sürebilir. Bu nedenle sabırlı olunması ve kediye her defasında olabildiğince sakin bir şekilde yaklaşılması gerekir.
Kediler ıslak diş fırçasını annesi mi sanar? sorusu ile karşılaştıysanız bu sorunun çıkış noktasının kedi ağız bakımı olmadığını bilmenizde fayda vardır. Anne kediler yavrularını yalayarak temizlerler ve annesinden erken ayrılan yavruları sakinleştirmek için standart bir diş fırçasını hafifçe ıslatıp kediyi tarama tercih edilebilir. Ancak bu uygulama ile ilgili bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca bu işlemde kullanılan diş fırçasının kedinin ulaşabileceği yerlerde bırakılmaması gerekir.
Kedimin dişleri sarardı diyen kedi sahiplerinin mutlaka kedi dişlerindeki plakları kontrol etmeleri gerekir. Plaklar diş üzerinde oluşan sarı renkli tabakalardır ve genellikle diş eti iltihabı gibi periodontal hastalıkların başlangıcına neden olurlar. Kedilerde diş sararmasının ciddiye alınması ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Plak sebebi ile dişlerde ortaya çıkan bakterilerin akciğerlerde, karaciğerlerde, böbreklerde ve kalpte enfeksiyon oluşumuna neden olma ihtimali vardır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.