Kedilerde Cilt Kanseri

Kedilerde Cilt Kanseri

17.12.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de cilt kanseri oldukça yaygındır. Kedilerde cilt kanseri ciddi bir rahatsızlıktır. Ancak erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğu için mutlaka kedilerin yakından gözlemlenmesi gerekir. Bu yazımızda kediler için erken evrede teşhisi çok önemli olan cilt kanseri hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kedilerde Cilt Kanseri Nedir? 

Kedilerde cilt kanseri lenfomadan sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Arkasından bazal hücre tümörleri, mast hücresi kanseri ve fibrosarkoma gelir. ilt kanseri ya da yassı hücreli karsinom kedilerde yassı hücrelerden oluşan dokularda görülür. Yassı hücreler, kedinin organlarının iç ve dış yüzeyini kaplayan epitel dokunun dış katmanını oluşturan düz, düzensiz şekle sahip pul benzeri hücrelerdir. Bu hücrelerin başlıca işlevleri arasında altta yer alan dokunun korunmasından besin alışverişini kolaylaştırmaya kadar birçok görev yer alır. 

Cilt kanseri kedinin cildinin çeşitli bölgelerinde kanserleşmenin olduğu durum olarak tanımlanır. Özellikle daha ince ve kısa tüylü kedilerde cilt kanserine daha fazla rastlanır. Bununla beraber cilt kanseri genetik olarak da görülebilen rahatsızlıktır. Cilt kanseri aralarında kötücül olmayan yağ kistleri de dahil olmak üzere vücudun yapılarına saldırarak hücrelerde ve dokularda zarara neden olan diğer tüm kanser tümörlerinden kolay bir şekilde ayrılabilmektedir. 

güneşlenen kedi

Kedilerde Cilt Kanseri Neden Olur?

Kedilerde deri kanseri aşırı yanma sonucu yassı hücrelerin zarar görmesi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak açık ara farkla cilt kanserinin en yaygın güneş ışığına fazla maruzkalmaktır. Güneşin ultraviyole ışınları kedilerin DNA yapılarında bozulmalara neden olur. Bu durumda hücreler bölünmeye ve çoğalmaya başlar. Güneş ışınları sonucu oluşan tümörler genellikle açık ya da beyaz renkli kedilerin tüysüz ya da seyrek tüylerinin olduğu bölgelerde görülür. Koyu renkli tüylere sahip kedilerde cilt kanserinin güneş ışınlarından ziyade Bowen’s hastalığı olarak bilinen bir bozukluğa neden olan virüsten kaynaklı meydana geldiği düşünülmektedir.

uzanmış kısa tüylü kedi

Kedilerin Cilt Kanserine Karşı Hassas Bölgeleri

Kedilerde cilt kanseri lezyonlarının görüldüğü yerler arasında şakaklar, kulak uçlarının dış kısmı, göz kapakları, dudaklar ve burun çevresi yer alır. Cilt kanseri olan kedilerin 3’te 1’inde birden fazla lezyon oluşumu gözlemlenmektedir. Yassı hücre tümörleri nadiren de olsa ağız içinde de meydana gelebilir. Bunun tam olarak nedeni bilinmese de kronik enflamasyon ya da kronik ağız hastalığı ile ilişkili olduğu yaygın bir düşüncedir. Tümörler daha nadiren karaciğer, akciğerler ve diğer iç organlarda oluşabilir. Cilt kanserine bağlı tümörlerin neden iç organlarda oluştuğuna dair kesin kanılar bulunmasa da kedilerin çevresinde sigara kullanımına bağlı kanserojen bileşenlere maruz kalınması ya da kedilerin çeşitli kimyasalları soluması, temas etmesi olduğu düşünülmektedir. 

Cilt Kanseri Tümörlerinin Karakteristiği

Kedilerde cilt kanseri tümörleri genellikle küçük, silik bir çerçeveye ve sertleşmiş çevreye sahip düzensiz yapılardır. Tümörün etrafındaki bölgede hafif pembeleşme ya da tüy kaybı meydana gelebilir. Deri döküntüsü ve sıvı sızması bölgede meydana gelen belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca tümör yüzeyi içbükey ya da çıkıntılı olabilir. Yassı hücreli karsinomlar yayılmacı bir özelliğe  sahiptir ve yavaşça yayılım gösterirler. İlk başta küçük bir çizik gibi gözüken deformasyon sonradan tümöre dönüşebilir. Cilt kanseri tedavi edilmediğinde ülserleşme görülür. Tümör ilerledikçe bölgede şişme, doku erozyonu gibi problemler ortaya çıkar. Kedilerde deri tümörü ilerleme ile beraber epitel bölgeden daha derine ulaşabilir. Ayrıca yüz çevresinden ilerleyerek burun boşluğuna ve daha ilerisine yayılım gösterebilmektedir. Ağız içinde meydana gelen tümörler ilk başta gözden kaçabilir. Burada meydana gelen tümörler diş etlerinin ülserleşmesine ve diş kaybına neden olur. Bu belirtiler kolaylıkla bir diş rahatsızlığı ile karıştırılabilir. 

yerde pusu kurmuş yatan kısa tüylü kedi

Kedilerde Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde cilt kanseri belirtileri görülür görülmez, vakit kaybetmeden veteriner hekim görüşüne başvurulmalıdır. Çünkü erken evrelerinde keşfedildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlk olarak tümöre biyopsi yapılır. Erken teşhis durumunda tümörler cerrahi olarak çıkarılabilir. Ayrıca en fazla iki milimetre derinliğe ulaşmış olan yüz çevresindeki tümörler radyasyon terapisi ile kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Kanser ilerlediğinde fark edilmesi durumunda ise problemin boyutuna göre 3 - 4 haftalık radyasyon terapileri uygulanabilir. Ancak bu tedavi yöntemi ilerlemiş cilt kanserinin tedavisinde kesin çözüm sunmaz. Bu nedenle tümörler ciltte daha derinlere ulaşmadan fark etmek ve tedaviye başlamak gerekir.

 

 


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.