Kedilerde Çiftleşme, Ne Zaman Çiftleşir? Nasıl Çiftleşir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde Çiftleşme, Ne Zaman Çiftleşir? Nasıl Çiftleşir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

26.01.2021 Deniz Öz


“Kedi çiftleşmesi nasıl olur?” ve “kedi çiftleşmesi ne kadar sürer?” gibi sorulara genel geçer yanıtlar verilse ve bu fizyolojik olay birçok kişi için basit bir süreç gibi değerlendirilse de işin özü sanıldığından biraz daha farklıdır. Kedi çiftleşmesi hakkında bilinenler kedilerin belli dönemlerde çiftleştiği ve çiftleşmeye hazır olduklarında yüksek sesler çıkardıkları ile sınırlı olmamalıdır. Üstelik onların üreme için gerçekleştirdiği çiftleşme eylemi hakkında kesin yargılar da gerçeği yansıtmayabilir. Örneğin kediler çiftleşene kadar yumurtlamazlar, bir dişi her biri farklı erkek kediden olan beş yavru dünyaya getirebilir ve her kedinin kızgınlığa girdiğinin göstergeleri farklılaşabilir. Bu nedenle kedilerde çiftleşme konusu kendi dinamikleri olan komplike bir süreçtir. Bu yazımızda sevgili dostlarımızın soylarını nasıl devam ettirdikleri hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz. Kedilerde kızgınlık hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Kediler Çiftleşmeye Ne Zaman Hazır Olur?

Dişi kediler cinsel olgunluğa 6-12 aylık süreçte ulaşırlar. Bu süreç ırklarına, yaşam koşullarına, genel sağlık durumlarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine ve nasıl beslendiklerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin serbest yaşayan kedilerin saf ırklara göre cinsel olgunluğa çok daha erken ulaştıkları bilinmektedir. Erkekler dişilere göre bir miktar geç olgunlaşsalar da hem dişilerin hem erkeklerin bir yaşına gelmeden üreyebilecek cinsel olgunluğa erişebilecekleri ifade edilebilir. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olurlar, dişi kediler için aynı durum söz konusu değildir. Dişiler “östrus dönemi” olarak da adlandırılan kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleşebilirler. 

Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama olarak yedi gün sürdüğü söylenebilir. Bu zaman aralığı kediden kediye değişmekle birlikte 1 – 21 gün arasında sürebilir. Kızgınlığa giren dişinin davranışları değişir ve kendisine bir eş aramaya başlar. Dişi kediler oldukça seçici olabilirler ve erkek ile çiftleşmek istemedikleri takdirde kızgınlık döneminde olsalar dahi izin vermeyebilirler. 

Kedilerde çiftleşme mevsimi yaşanan yerdeki iklimle yakından ilişkilidir. Kuzey yarımkürede yaşayan dostlarımız Ocak – Mart, Ağustos – Ekim aylarında üreme dönemine girerler. Havaların ısınması ve güneşin etkisini hissettirmesi gibi değişkenlerle güney yarımkürede tam tersi bir durum yaşanır. 

Kediler Nasıl Çiftleşir?

Kedilerde çiftleşme tamamen dişi kedinin isteğine bağlı bir süreç olma özelliği taşır. Dişiler erkekle çiftleşmeyi istemezlerse ya da bu sürece hazır değillerse eylemin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çiftleşme döneminde olunsa dahi dişiler kendi eşlerini kendileri seçerler. 

Birleşmeye hazır olan dişi farklı şekillerde sinyaller gönderir ve bu sinyaller çevredeki erkekler tarafından fark edilir. Dişi, erkeklerin kendisine doğru çekilmesini bekler ve çoğunlukla en baskın olanını kabul eder. Elbette bu durum sokakta yaşayan dostlarımız için geçerlidir. Erkek, dişinin kulağını ve başını yaladığında dişi ters bir reaksiyon göstermediği takdirde çiftleşme talebinin karşılık bulduğu düşünülebilir. Daha sonra dişi yere yatar ve erkeğin onu koklamasına izin verir. Aralarındaki kur bir iki saat kadar sürebilir. Erkek dişinin üzerine çıkar, ensesini ısırır ve kontrolü bir anlamda ele geçirmiş olur. Daha sonra penetrasyon gerçekleşir ve çok kısa bir zaman diliminde, saniyeler içerisinde eylem sona erer. Erkek kedinin cinsel organı dikenli olarak tabir edilen bir yapıya sahiptir, bu yapı dişinin vajina kanalının tahriş olmasına ve aynı zamanda vajina kanalının uyarılarak yumurtaların inmesine neden olur. Birleşme bitince erkek, dişi sakinleşene kadar pozisyonunu korur. Çiftleşme gün boyu devam edebilir, dişi birden çok kez birleşmeye izin verebilir, çünkü tek bir birleşme ile yumurtaları inmeyebilir ve gebelik oluşmayabilir. Döllenme çiftleşmenin ardından yaklaşık 24 saat sonra gerçekleşir. 

yatakta yatan kediler

Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer?

Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir. Özellikle sokakta yaşayan dostlarımızın yavrularını gördüğümüzde bu durumu net bir şekilde anlayabiliriz. Bir kedi ortalama olarak 4 yavru dünyaya getirebilir ve her yavrunun babası farklı bir kedi olabilir. Gebelik için yumurta salınımı gerçekleşirken her erkek farklı bir yumurtayı dölleyebilir. 

Dişiler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır?

Dişiler çiftleşme eyleminden sonra hızlı bir şekilde yerde yuvarlanmaya, pozisyon değiştirmeye, genital bölgelerini ve sırtlarını yalamaya başlarlar. Bu davranışın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yumurtlamaya vücudun verdiği hormonal yanıt ve bir önceki çiftleşme sırasında erkeğin kokusunu atma çabası olarak değerlendirilmektedir. Dişi kediler birleşme tamamlandıktan yaklaşık 30 dakika sonra farklı bir partneri kabul edebilirler.

Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar?

Olay yerinden uzaklaşır. Çiftleşmenin ardından erkekler dişilerin yanından ayrılırlar. Bu içgüdüsel davranışın nedeni dünyaya gelecek yavruların bakımında yardımcı olmayacağını göstermektir. Dişi yeniden çiftleşmeye hazır olduğunda ise erkek yeniden kendisine yaklaşacaktır. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.