Kedilerde Burun Yarası
Kedilerin burnunda yara oluşumunun ardında çeşitli nedenler bulunabilir. Burun bölgesinde oluşan yaralar bazen farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kediler her ne kadar köpekler kadar olmasa da oldukça hassas bir burna ve koku alma duyusuna sahiptir. Bu nedenle kedinin burnunda meydana gelebilecek bir problem onun hayatını olumsuz etkiler. Üstelik farklı hastalıkların semptomu olarak görülebilen burun yaraları kedilerin sağlığındaki bozulmanın da yansıması olabilir. Bu yazımızda kedilerde burun yaralarının ardındaki potansiyel nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Bazı burun problemleri ilaç tedavisi gibi çeşitli yöntemler ile kolay bir şekilde tedavi edilebilirken bazı burun problemlerinde sorunun altında yatan nedenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Burunda meydana gelen yaralanma ve diğer problemler çeşitli belirtilere neden olmaktadır. Bu belirtiler detaylı olarak analiz edilerek kedinin yaşadığı sağlık sorununu kesin olarak teşhis etmek mümkün hale gelir.
Kedilerde burun yarası çok farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Başka bir hayvan tarafından ısırılma, mantar enfeksiyonu, parazit ya da diğer cilt enfeksiyonları kedilerde burun yaralanmalarına neden olabilmektedir. Eğer kedinizin burnunda bir problem olduğunu fark ederseniz teşhis ve tedavi için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilmektedir.
Mantar ya da Parazit Enfeksiyonlarına Bağlı Yaralanmalar
Kedinizin burnunda kuruluk ya da kabuklanma olması saçkıran belirtisi olabilir. Saçkıran sıklıkla kedilerin burnunda ve yüzünde görülen bulaşıcı mantar enfeksiyonudur. Pireler de kedilerin burnunda kuruluğa ve yaralanmaya neden olabilmektedir. Bu duruma özellikle pire sokmasına alerjisi olan kedilerde daha sık rastlanır. Alerjik dermatit, bakteriyel ya da mantar enfeksiyonları gibi bazı cilt problemleri de burun da dahil olmak üzere ciltte çeşitli yaraların kaynağına dönüşebilmektedir.
Travmaya Bağlı Gelişen Yaralanmalar
Kediler doğaları gereği oldukça meraklı canlılardır. Kedinizi gün içerisinde çeşitli yerleri koklarken görebilirsiniz. Evdeki kedi için zehirli bitki ya da kimyasal içeriğe sahip bir kutu kedinin burnunun yaralanmasına neden olabilir. Bununla beraber böcek sokması ya da böcek ısırması da burun yaralanmaları nedenleri arasındadır. Alerjik kedilerde böcek ısırmalarına karşı ciddi reaksiyonlar gelişebilmektedir.
Travma söz konusu olduğunda akıllara gelen başlıca nedenlerden biri kedilerin farklı hayvanlarla kavga etmesidir. Kediler için kendi bölgeleri oldukça önemlidir. Kendi bölgelerinde başka kedilerin olması işleri kızıştıracak bir problemdir. Evinize yeni gelen bir kedi ya da köpek ile yaşanması muhtemel bir problem burunda belli başlı yaralanmalara yol açabilmektedir. Bu tarz yaralanmalarda enfeksiyon riski bulunduğu için açık yaralanmaların vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir.
Uyuz
Uyuza küçük bir toz akarı neden olur. Bu problem kedilerin burun, yüz ve kulak bölümünde kızarıklara ve açık yaralara yol açar. Uyuz köpeklerde kedilere göre daha yaygın görülmektedir. Uyuzun kedilerde ortaya çıkma ihtimali düşük olmakla birlikte bulaşıcı bir hastalık olduğunun unutulmaması önemlidir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde uyuz görülme ihtimali daha yüksektir. Uyuz tedavisi için akarların ortadan kaldıran şampuan kullanımı gerekmektedir.
Burunda Skuamöz Hücre Karsinomu
Burunda meydana gelen skuamöz hücre karsinomu ilk başta küçük bir yara gibi görülebilir. Kedilerin burnunda en yaygın görülen kanser türü olan skuamöz hücre karsinomu erken dönemde teşhis edildiğinde tedavide başarı şansı oldukça yüksektir. Güneş altında çok fazla vakit geçiren kediler arasında skuamöz hücre karsinomuna sık rastlanır. Doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için biyopsi yapılması gerekebilmektedir.
Kedi Calicivirüs Enfeksiyonu
Kedi calicivirüs enfeksiyonu kedilerde solunum yolu enfeksiyonuna ve ağız içi hastalıklarına yol açan bir sağlık problemidir. Kedi calicivirüs enfeksiyonunun belirtileri arasında ağız çevresinde ve burunda açık yaralar yer alır. Calicivirüs çok bulaşıcı bir hastalıktır. Salya ve burun akıntısıyla bulaşır. Kedinin hapşırmasıyla beraber yayılan partiküller çevredeki kedilerin enfekte olması için yeterlidir. Eğer evinizde birden fazla kedi varsa enfekte olan kediyle diğerlerinin fiziksel temasını kesmeniz gerekmektedir. Calicivirüs enfeksiyonu tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.