Kedilerde Boyun ve Sırt Ağrısı
Evcil hayvanlarda ağrı sorunu yaşam kalitesini düşüren nedenlerden biridir. Ağrıyan noktaların tam olarak belirlenmesinin zor olması ve hayvanların ağrılarını gizlemeye yatkınlıkları ağrıyı teşhisi, tedavisi ve yönetmesi zor semptomlar arasına sokar. Kediler söz konusu olduğunda da aynı söylem geçerlidir. İçgüdüsel olarak ağrılarını ve hastalıklarını gizleyen kedilerin sağlık problemi yaşadığının anlaşılması için davranışlarının dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi önerilir. İştahsızlık, saklanma davranışlarında artış, kendilerine dokunulduğunda agresifleşme ve miyavlamada fazlalaşma gibi belirtilerin takip edilmesi bu nedenle son derece önemlidir.
Kedilerde boyun ve sırt ağrısı teşhis edilmesi zor problemlerden birisidir. Ayrıca bu bölgelerde birçok nedene bağlı olarak ağrı oluştuğu için ağrıya neden olan problemin teşhis edilmesi bir kat daha zordur. Kedilerde boyun ve sırt ağrısının belirtilerini bilmek, kedinin bir problem yaşadığını anlamaya yardımcı olur.
Boyun ve Sırt Ağrısı Belirtileri
Kediler her ne kadar sağlık problemlerini saklamada son derece başarılı olsa da çeşitli işaretler ve belirtiler onun bir problem yaşadığını gösterebilir. Boyun ve sırt ağrısının yaygın görülen belirtileri arasında;
- Duruş değişikliği,
- Kambur duruş,
- Ensede sertleşme,
- Başın yukarıya kaldırılmasında zorlanma,
- Sırtına ya da ensesine dokunulduğunda ağlama benzeri ses çıkarma,
- Saklanmaya çalışma,
- Hareket etmekten kaçınma,
- Omurga bölgesinde gözle görülür yaralanma,
- Yorgunluk,
- Koordinasyon kaybı,
- Yürümede zorlanma,
- Ateş,
- İştah kaybı yer alır.
Bu belirtilerin bir ya da birkaçının görülmesi durumunda vakit kaybetmeden kediyi veteriner hekime muayeneye götürmeniz tavsiye edilir. Boyun ve sırt problemleri sadece kedinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekle kalmaz, zaman içerisinde ilerleyerek daha büyük problemlere de yol açabilir.
Boyun ve Sırt Ağrısı Neden Olur?
Kedilerde boyun ve sırt ağrısı çok farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerden bazıları oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilirken ne yazık ki hepsi için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Omurgayı çevreleyen kaslarda meydana gelen problemler, disk problemleri ve omurgada travma başlıca omuz ve sırt ağrısı nedenleri arasında yer alır.
Omurga etrafında gözlemlenen boyun ve sırt ağrısının nedenlerinden bazıları kas gruplarındaki yumuşak doku yaralanmaları, ısırılma sonucu yaralanmalar, enflamasyon ve enfeksiyondur. Omurga diskinde meydana gelerek ağrıya neden olma ihtimali bulunan problemler ise dejeneratif disk problemleri, disklerde enfeksiyon ve omurgada dengesizliktir.
Son olarak boyun ve sırt ağrısına yol açabilecek bir diğer durum ise travmaya bağlı gelişen problemlerdir. Omurgada meydana gelen kırık ve çıkık, omurga kanseri, beyin ve omurgada membran problemleri, çeşitli böbrek problemleri, sinir kökleri üzerinde baskı, omurlarda meydana gelen fiziksel travmalar da kedinin boyun ya da sırt ağrısı yaşamasına neden olur.
Nasıl Teşhis Edilir?
Kedinin yaşadığı boyun ve sırt ağrısının teşhis edilebilmesi için veteriner hekim tarafından kediye fiziksel muayene uygulanması gerekir. Teşhis için tam kan sayımı, idrar tahlili ve bazı durumlarda spiral sıvı analizi yapılır. Ağrının kaynağının tam olarak teşhis edilebilmesi için bilgisayarlı tomografi, MR ya da röntgen gibi gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılır. Bunların yanı sıra kedide ağrıya yol açabilecek durumlar yaşandıysa bunları detaylı bir şekilde veteriner hekime anlatmayı ihmal etmemelisiniz.
Tedavi Yöntemleri
Boyun ve sırt ağrısı birçok nedene bağlı olarak gelişebildiği için tedavi yöntemi de ağrının altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Benzer bir şekilde, omurgada yer alan hangi dokuların problemden etkilendiği tedavi planlaması için son derece önemlidir. Enfeksiyona bağlı problemlerde genellikle ilaç tedavisi yeterli olurken travmaya bağlı yaralanma ya da bazı kanser durumlarında ameliyat gerekli olabilir.
Boyun ve sırt ağrısına yol açan problemlerin iyileşmesi genellikle zaman alır ve bu süreçte kediye oldukça hassas bir şekilde yaklaşmak gerekir. Boyun ve sırt bölgesini oluşturan dokularda kalıcı bir hasar meydana gelmesi durumunda ise kedinin yaşam kalitesini artırmak için sürekli ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu kedilere daha hassas yaklaşılmalı, çok fazla hareket ettirilmemeli ve yüksek yerlere çıkmasına izin verilmemelidir. Konforlarını artırmak için yumuşak kedi yatakları tercih edilebilir, kedilere özel alanlar yaratılarak rahat etmeleri sağlanabilir. Kedi yatakları çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.