Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

03.06.2024 Aysegül Tunçay


Kediler de tüm canlılar gibi zaman zaman bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Stres, mama seçiminde yapılan yanlışlar, sağlık problemleri ve parazitler gibi birçok farklı unsur kedilerde bölgesel tüy dökülmesi ile karşılaşma sıklığını artırıyor. Altta yatan neden doğrultusunda tedavisi de görülme şekli de değişebilen bölgesel tüy dökülmesi; kaşıntı, ciltte kızarıklık ve kabuklanma gibi belirtilere yol açabiliyor.

Bu yazımızda "Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi nedir ve neden olur?" başta olmak üzere bölgesel tüy dökülmesi hakkında en çok merak edilen konular özelinde bilgi bulabilirsiniz.

kulak arkası tüyleri dökülmüş kedi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Nedir?

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi, kedilerin vücutlarındaki bazı bölgelerdeki tüylerin seyrelmesi veya tamamen dökülmesi durumu olarak kısaca tanımlanabilir. Bölgesel tüy dökülmesi kimi zaman vücutta tek bir alanda tüysüz bir kısım olarak ortaya çıkabileceği gibi, bazen daha geniş bir alana yayılmış birden fazla kel bölge ya da yama şeklinde görülebilir.

Bölgesel tüy dökülmesinin vücudun hangi kısmında ya da kısımlarında ortaya çıktığı teşhis sırasında önemli bir veri kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bölgesel tüy dökülmesi kedinin fiziksel veya psikolojik sağlığı ile ilgili farklı sorunlara işaret edebileceğinden veteriner hekimlere danışılması ihmal edilmemelidir.

stresten yorgan altına giren kedi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesinin nedenleri oldukça çeşitlidir: Alerjik reaksiyonlardan parazitlere, deri enfeksiyonlarından hormonal dengesizliklere kadar birçok faktör bu sorunun oluşmasını tetikleyebilir.

Stres

Taşınma, eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi, günlük rutinlerde değişiklik olması, uzun süre evde yalnız kalma ve tuvaletin temizlenmemesi gibi birçok neden kedilerde strese ve strese bağlı bölgesel tüy dökülmesine neden olabilir.

Stres başlığı altında kedilerin aşırı temizlenmesinin de değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Teknik olarak kedilerin gün boyunca kendilerini temizlemeleri tamamen doğal ve sağlıklı bir davranıştır. Bazı durumlarda tüy bakımı aşırıya kaçabilir ve bu durum vücudun belli bölgelerindeki tüylerin dökülmesine neden olabilir. Aşırı tüy temizleme davranışının ardında genellikle ağrı ya da stres bulunduğundan bu davranışın göz ardı edilmemesi gerekir.

Yanlış Beslenme

Yanlış beslenme, kedilerde hem bölgesel hem genel tüy dökülmesinin önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Yeterli ve dengeli bir beslenme kedinizin genel sağlık durumu için kritik öneme sahiptir. Özellikle protein, vitamin ve mineral eksiklikleri, kedilerde cilt ve tüy sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri gibi esansiyel, diğer bir deyişle kedinin vücuduna besinler ya da takviyeler aracılığı ile alınabilen yağ asitlerinin eksikliği; kedilerin tüylerinde matlaşmanın ve sağlıksızlaşmanın başlıca nedenlerindendir. Ek olarak B vitaminleri, çinko ve bakır gibi mikro besinlerin yetersiz alımı da tüy dökülmesiyle bağlantılıdır. Kedinizin sağlıklı, parlak ve dayanıklı tüylere sahip olması için uygun ve dengeli bir diyetle beslenmesi şarttır. Kedinizin yaşı, genel sağlık durumu, aktivite düzeyi ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı gibi değişkenler doğrusunda kedi maması seçimi yaparak dostunuzun daha sağlıklı olmasına katkı sunabilirsiniz.

Saçkıran

Tıptaki adıyla dermatofitoz olarak bilinen saçkıran, kedinin cilt ve deri sağlığını önemli ölçüde etkileyebilen bir mantar enfeksiyonudur. Genellikle yuvarlak ve düzensiz şekilli kaşıntılı döküntülere yol açar. Kedilerin vücudunun herhangi bir yerinde, özellikle de baş ve bacaklarının ön kısmında ortaya çıktığı bilinir. Mantar sporları oldukça bulaşıcı olduğundan, saçkıranın hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Kedinizde saçkıran belirtileri gözlemlediğinizde, vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmanız enfeksiyonun yayılmasını ve daha büyük sağlık sorunlarının önlenmesini sağlayacaktır.

Alerjiler

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesinin bir diğer nedeni de alerjilerdir. Kedilerin vücutlarının farklı maddeleri sağlık için tehdit olarak algılaması ve bağışıklık tepkisi göstermesi ile ortaya çıkan alerjiler, bölgesel tüy dökülmesine ek olarak ciltte kuruluğa ve kaşıntıya da neden olabilir .

Tiroit Problemleri

Çok fazla tiroit hormonu üretilmesi ile karakterize hipertiroidizm, kedilerde bölgesel tüy dökülmesi nedenleri arasındadır. Hipotiroidizm ise hipertiroidizmin aşırı tedavisi sonucu gündeme gelebilir. Hipertiroidizm ve hipotiroidizm, kan testleri yapıldığında kolaylıkla tespit edilebilir. Kedilerde aşırı aktif tiroit tedavisi genellikle bir veteriner tarafından reçete edilen ilaçlar ile konforlu bir şekilde tedavi edilir. Ancak, nadir durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir

Dış Parazitler

Kedilerin özellikle alt sırt ve kuyruk bölgelerinde görülen bölgesel tüy dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri pireler ve diğer dış parazitlerdir. Pire veya akar ısırdığında, kedinizin cildi bu parazitlerin tükürüklerine tepki verir. Kaşıntı ortaya çıkar, kediler tüylerini çok fazla yalamaya başlayabilir ya da bedenlerini ısırabilir. Benzer belirtiler gösteren kedilerin yakından takip edilmesi gerekir, cilt enfeksiyonları oluşabilir.

Kimyasallar ve İlaçlar

Bazı kimyasallara maruz kalınması veya reçete edilen bazı ilaçlar, kedinizin tüylerinde dökülmelere neden olabilir. Ayrıca, bazı kimyasallar kedinizin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek tüy dökülmesini tetikleyebilir. Bu nedenle, kedinizin kullandığı ürünleri dikkatle seçmeniz ve herhangi bir yan etki gözlemlediğinizde veterinerinize danışmanız en doğrusu olacaktır.

iğne olan kedi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Tedavisi

Kedide bölgesel tüy dökülmesi fark ettiğinizde, veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir. Veteriner, belirtilerin geçmişi hakkında bilgi alır, fiziki muayene gerçekleştirir ve bulgular doğrultusunda gerek duyulması hâlinde çeşitli testler uygulayarak bölgesel tüy dökülmesinin nedenini belirleyebilir.

Tüy dökülmesinin nedeni belirlendikten sonra, nedene göre tedavi planlanır. Örneğin tüy dökülmesinin nedeni stres ise kediyi strese sokan faktörlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması gerekebilir. Parazitlere bağlı tüy dökülmesinde ise parazit ilaçları kullanılabilir. Alerjiler yaşayan kedilerde ise mama değişimi gündeme gelebilir ve/veya antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir.

veteriner hekim tarafınan muayene edilen kedi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kedilerin cilt ve tüy sağlığını desteklemek için alınması gereken önlemler şunlardır:

  • Kedilerin stres seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. Davranışlarının gözlemlenmesi önemlidir, stres belirtileri fark edildiğinde veteriner hekimlere danışılmalıdır. Kedilerde Stres ve Stresi Azaltma Yolları içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
  • Kediler parazitlerden korunmalıdır. Düzenli olarak dış parazit ilaçları uygulanmalıdır.
  • Evde kullanılan kimyasallar dikkatle seçilmelidir. Kedi sağlığına zararlı temizleyiciler mümkünse kullanılmamalıdır.
  • Kedilerin düzenli olarak veteriner hekimlerce muayene edilmesi gerekir. Rutin sağlık kontrolleri olası hastalıkların önlenmesi veya erken teşhisin avantajlarının yaşanması bakımından faydalıdır.
  • Kedilerin tam ve dengeli beslenmesi son derece önemlidir. Tam ve dengeli beslenme ile tüy dökülmesi dâhil olmak üzere birçok sağlık sorununun engellenmesi kolaylaşır.

tüyleri taranan kedi

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi yaygın görülen ve dolayısıyla kedi sahiplerinin sıklıkla merak ettiği konulardandır. Bölgesel tüy dökülmesi hakkında en sık sorulan sorular şu şekilde sıralanabilir:

Bölgesel tüy dökülmesi normaldir?

Bölgesel tüy dökülmesi her zaman normal kabul edilmez ve hatta çoğunlukla bir sağlık sorununun belirtisidir. Bu nedenle, tüy dökülmesi gözlemlenmeye başlandığında zaman kaybetmeden veteriner hekime danışmak önemlidir.

Kedim neden tüy döküyor?

Kedinizin tüy dökülmesinin pek çok nedeni olabilir: stres, alerjiler, parazitler gibi birçok farklı unsur bölgesel tüy dökülmesini tetikleyebilir. Altta yatan nedenin belirlenmesi için veteriner muayenesi şarttır.

Dökülen tüyler yeniden çıkar mı?

Genellikle uygun bir tedavi ile dökülen tüyler yeniden çıkar. Fakat tüy dökülmesine yol açan neden ve tedavi sürecine sağlanan uyum, bu sorununun yanıtını değiştirebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.