Kedilerde Beyin Tümörleri

Kedilerde Beyin Tümörleri

08.01.2023 Aysegül Tunçay


Tümörler insanlarda olduğu gibi kedilerde de beyinde oluştuğu yere bağlı olarak farklı problemlere yol açabilir. Beyin tümörleri kendi içerisinde ikiye ayrılır. Kedinin direkt olarak beyninde meydana gelen tümörler birincil beyin tümörleridir. Vücudun başka bir yerinde gelişen ancak buradan beyne sıçrayan tümörler ise ikincil beyin tümörleri olarak adlandırılır. Ayrıca tümörler kötü huylu yani kanserli ve iyi huylu olabilir.

 

vücudu sallanan kedi

Kedilerde Beyin Tümörü Belirtileri

Beyin tümörü bulunan kedilerde çeşitli belirtiler gözlemlenir. Bu belirtiler genellikle kedinin genel sağlık durumuna göre ve tümörün geliştiği dokuya bağlı olarak değişiklik gösterir. Kedilerde en yaygın görülen beyin tümörü belirtileri arasında;

  • Ani gelişen nöbetler, 
  • Kafa sallama, 
  • Daire çizme ve kuyruğunu kovalama, 
  • Aşırı yemek yeme ve su içme, 
  • Başı yere ya da bir mobilyaya doğru bastırma, 
  • Görmede zayıflama,
  • Yalpalayarak yürüme, 
  • Kusma, 
  • Yutkunmada zorlanma, 
  • Titreme, 
  • Hareket ederken sallanma,
  • Gözleri hareket ettirememe,
  • Eskisine göre artan miyavlama yer alır. 

Bazı durumlarda tümör büyüyünceye kadar herhangi bir belirti ile karşılaşılmayabilir. Beyin tümörü kaynaklı belirtilerin büyük bir kısmı zaman içerisinde giderek kötüleşebilir. 

yerde uzanan kedi

Kedilerde Beyin Tümörü Nedenleri

Bazı beyin tümörlerinin neden geliştiği tam olarak bilinememektedir. Yine de tümörün gelişme riskini artırabilecek çeşitli faktörlerin varlığından söz edilebilir. Kedilerde beyin tümörünün risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, çeşitli kimyasallara maruz kalma ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar yer alır. Ancak beyin tümörü bu risk faktörlerinin hiçbirisini taşımayan bir kedide görülebileceği gibi risk faktörlerinin önemli bir kısmını taşıyan bir kedide de görülmeyebilir. 

ateşi ölçülen kedi

Kedilerde Beyin Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde beyin tümörünün teşhis edilebilmesi için ilk olarak veteriner hekim tarafından kedinin hastalık öyküsü alınır. Bu, kedide beyin tümörüne neden olabilecek risk faktörlerinin olup olmadığını değerlendirmede son derece önemlidir. Sonrasında ise fiziksel muayene gerçekleştirilir. Bu muayenede kedinin yürüyüşüne, motor becerilerine ve hareket biçimlerine bakılır. Beş yaşını geçmiş ve nörolojik belirtiler gösteren kedilerde beyin tümörü bulunma olasılığı yüksektir. 

Herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için kan tahlili gerçekleştirilir. Bununla beraber idrar tahlili de yapılabilir. Tümörün görülebilmesi için genellikle kafa röntgeni çekilir. Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını anlamak için göğüs ve karın röntgeni de gerekebilir. Teşhisi doğrulamak için MR ya da bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Tümörün türünü anlamak için bazı durumlarda biyopsi yapılması gerekebilir. 

tedavi planlaması yapılan kedi

Beyin Tümörü Tedavi Yöntemleri

Kedilerde beyin tümörü tedavisi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavide göz önünde bulundurulması gereken başlıca faktörler tümörün türü ve yeridir. Tümörün ameliyat ile alınabileceği bir bölgede olması durumunda cerrahi operasyon ile tümör vücut dışına alınır. Meninjiyomlar alınması ve iyileşmesi en kolay tümör türlüdür. Gliyomlar ise beyin dokusunun derinlerine kadar ulaşabileceği için daha problemli olabilir. 

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de beyin tümörlerinin tedavi edilebilmesi için kemoterapi ya da radyoterapi yöntemlerinden yararlanılabilir. Ancak bu tedavilerde de başarı oranı tümörün yeri, türü ya da büyüklüğü gibi çeşitli faktörler ile yakından ilgilidir. 

Şiddetli belirtiler gösteren kedilerde tedavi başarısı genellikle daha düşüktür. Diğer taraftan tümörün erken dönemde teşhis edilmiş olması tedavinin başarı şansını bir hayli yükseltir. Tümörün büyüklüğü de tedavi başarısına etki eden faktörlerden bir diğeridir. Beyin tümörünün büyük olması başarı ihtimalini olumsuz yönde etkiler. Çok hasta olan kedilerde genellikle kedinin sağlık durumunu ve hastalığın belirtilerini kontrol altında tutmak için önleyici tedavi uygulanır. Ancak bu tedavi kanseri tedavi etmez. Kedinin daha rahat ve ağrısız olmasını sağlar. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.