Kedilerde Arı Sokması
Kediler avlanmayı seven canlılardır, küçük ve hareketli böcekleri gördüklerinde de avlanma iç güdüleri net bir şekilde ortaya çıkar. Ayrıca kediler meraklı ruhları ve keşfetme istekleri sebebiyle de böcekleri koklamak, gözlemlemek ve tanımak isterler. Kedilerin bu istekleri yaban ya da bal arısı ile karşılaştıkları zaman da devam eder. Bu noktada da kedinin yaban ya da bal arıları tarafından sokulması ihtimali gündeme gelir. Kedileri arı soktuğu zaman kedideki değişiklikleri hızlı bir şekilde değerlendirmek, ilk yardım yapmak ve veteriner hekime danışmak gerekir. Bu yazımızda kedilerde arı sokması hakkında bilmeniz gerekenleri, arı sokmasına karşı alınabilecek önlemleri ve ilk müdahalenin nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz.
Kedilerde Arı Sokması ve Belirtileri
Kediler de tıpkı insanlar gibi çeşitli alerjilere sahip olabilir. Bu nedenle kedilerin arı sokmasına karşı korunması önemlidir. Arı sokması alerjik reaksiyona neden olmasa bile kediler için acı verici bir deneyim hâline gelebilir. Kediyi arı sokarsa hafif tahrişe neden olan bir yaralanmadan yaşamı tehdit eden anaflaktik şoka kadar varabilen sonuçları olabilir. Kedinin arı sokmasına karşı göstereceği belirtiler bağışıklık sistemine ve arının türüne göre farklılık gösterir.
Arı tarafından sokulan kedinin çok dikkatli incelenmesi bu yüzden kritik öneme sahiptir, kedinin arı sokmasına alerjisi varsa belirtilerin 20 dakika içerisinde ortaya çıkması beklenir. Bazı alerjilerde belirtilerin ortaya çıkışı saatleri bulabileceğinden yakın takip bir gün kadar sürdürülebilir. Arının soktuğu bölgede hafif şişlik, kaşıntı ve kızarıklık hafif belirtiler olarak kabul edilir.
Kedilerde arı sokmasının şiddetli belirtileri;
- Baş ve boyun bölgesinde solunumu tehlikeye atacak yoğunlukta şişlik,
- Vücudun herhangi bir bölgesinde kaşıntı,
- Nefes almada zorlanma ve hırıltı,
- Aşırı salya akması,
- Kusma,
- İshal,
- Denge kaybı veya baş dönmesi,
- Nöbet şeklinde sıralanabilir.
İlk Yardım ve Müdahale
Kediyi arı sokarsa yapılacak ilk iş sokulan yerdeki arının iğnesini bulmak olmalıdır. Arılar sokma sonrasında iğnelerini bırakan tek böcek olarak bilinir ve arının bıraktığı iğne zehir salgılamaya devam eder. Arının iğnesinin çıkarılması kedinin vücuduna girecek zehir miktarının azalmasına yardımcı olur. İğneyi çıkarırken cımbız gibi bir ekipman ile sıkıştırmak iğnedeki zehir kesesinden daha çok zehir çıkmasına neden olacağı için iğneyi bulduktan sonra o bölgeye hafifçe vurarak ya da kredi kartı gibi bir eşya ile sıyırarak ve/veya hafifçe bastırarak çıkarmayı denemek gerekir.
Bu esnada kedide yukarıda bahsi geçen şiddetli belirtileri fark ettiyseniz veteriner hekiminizden destek almalısınız. Veteriner hekimler arı ve böcek sokmaları sonucunda meydana gelen ciddi alerjilerde doğru müdahale ile kedilerin hayatını kurtarabilirler. Kedinizle ilgili yaptığınız gözlemleri veteriner hekime aktardınız ve evde müdahale yapabileceğinizi söylediyse işte kedinizin konforunu artıracak birkaç öneri:
Isırık bölgesine kedilerde böcek ısırıkları için uygun bir krem sürmek, eğer kedinizi bal arısının soktuğundan eminseniz bölgeyi rahatlatacak bir karışım olarak karbonat ve su karışımı sürebilirsiniz, eğer kediniz yaban arısı tarafından sokulduysa bölgeye biraz elma sirkesi sürebilirsiniz.
Isırılan bölgedeki şişliğin azaltılması için bölgeye 10 dakika boyunca soğuk kompres uygulanabilir.
Kedi arı tarafından sokulduktan sonra o bölgeyi çok fazla yalamaya ya da tırmalamaya kalkarsa yakalık kullanarak kendine zarar vermesi önlenebilir.
Kedi ağızdan sokulduysa yemek yemekte ve su içmekte zorlanabilir. Bu durumlarda kediye su ile yumuşatılmış kuru mama ya da yaş mama verilebilir.
Veteriner Müdahalesi ve Önleme
Kedi arı sokması sonrasında şiddetli belirtiler gösteriyorsa mutlaka bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Tıbbi tedavi hem alerjik reaksiyonu azaltmak hem de olası bir nöbeti önlemek için önlemlidir. Arı sokmasında kedilere antihistaminik ilaçlar, kortikostreoid veya epinefrin verilmesi gerekebilir.
Nöbet geçiren bir kedinin doğru tıbbi yardımı aldıktan sonra stabilize edilmesi için serum ve/veya oksijen desteği alması gerekebilir. Arı sokması sonrasında meydana gelene alerjik reaksiyonların organ hasarına neden olup olmadığını öğrenmek için kan ve idrar testleri yapılması önerilir. Veteriner hekim gerekli durumlarda kedinin klinikte gözetim altında tutulmasını isteyebilir. Kedinin gösterdiği alerjik reaksiyona bağlı olarak ilerleyen dönemlerde bu durumun tekrarlaması ihtimaline karşın kedi için uygun dozda EpiPen yani epinefrin iğnesi reçete edilebilir.
Kedileri Arı Sokmasından Koruyabilecek Öneriler
Kediler meraklı yapıları sebebiyle ne kadar önlem alınırsa alınsın arı sokması gibi can sıkıcı bir sorun yaşayabilir. Ama riski azaltmak için alınabilecek önlemler vardır, işte bazıları:
- Bahçede ya da evin dış duvarlarında, pencere içlerinde bir arı kovanı varsa bu kovana müdahale edilmesi gerekir. Kovanın kedilerin ulaşamayacağı bir alana güvenlik tedbirleri alınarak taşınması atılabilecek ilk adımlardandır.
- Eğer eve arı girdiğini gördüyseniz arı evden uzaklaşıncaya kadar kedinin bir odada güvende tutulması gerekir.
- Pencerelere, balkon kapılarına sineklik taktırmak eve böcek girişini kısıtlayacağı için kedileri arı sokması ihtimali de azalır.
- Aldığınız tüm önlemlere rağmen kedinizi arı soktuysa paniğe kapılmadan, hızlı hareket ederek kedinizin bu durumu sorunsuz atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.