Kedilerde Anksiyete

Kedilerde Anksiyete

16.08.2022 Aysegül Tunçay


Anksiyete tüm canlılarda görülen bir durumdur. Anksiyete problemi olan kediler saklanırlar, sağa sola idrarını yaparlar, etrafı tırmalarlar ve daha çok miyavlarlar. Bazı kediler doğuştan endişelidir ancak bazı kedilerde ise bir neden bağlı olarak sonradan görülür. 

endişeli bakan yavru kedi

Kedilerde Tedbirli Olma Hali ve Anksiyete Farkı

Kediler için bilinmezlik tehlikeye eşittir. Bu gerçeğe uymayan vahşi kedi yavruları doğal olarak gen havuzundan çıkmaktadır ve temkinli kediler hayatta kalır. Bu şekilde kedilerde dikkat geni nesilden nesle aktarılır. Kedilerde tedbirli olmak ve saklanmak hayatta kalma içgüdüleridir. Bu nedenle kedilerde genel olarak bir tedbirlilik durumu olması son derece normaldir. 

Kedilerde anksiyete çok farklı durumlara bağlı olarak gelişir. Anksiyetenin anlaşılabilmesi için kedinin fiziksel ve duygusal sağlığı ile içgüdülerinin özelliklerine bakmak gerekir. Kendilerini iyi hissetmeyen kediler çeşitli anksiyete özellikleri gösterebilir. Yavru kediler ise çok iyi rol yaparlar ve asla kötü hissetmiyormuş gibi davranırlar. Kediler rahatsızlıklarını gizleme konusunda da uzmandır. Patinin yaralanması kedide topallamaya yol açmayabilir ancak kedinin saklanmasına neden olabilir. Kedilerde anksiyeteye neden olan durumu çözmek, anksiyetenin de ortadan kalkmasını sağlar. Kedilerde anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olacak bazı önerileri adım adım kedinin yaşantısına dahil etmek de çözüm açısından önemlidir. 

kedi merdiveninde duran kediler

Kedilerde Anksiyete İçin Alınabilecek Önlemler

Anksiyetenin birincil nedeni stres ve kontrol kaybıdır. Kedilerin strese verdiği tepki genellikle kişiliğe göre değişiklik gösterir. Yavruluk döneminde kedinin sosyalleşme şekli bile büyüdüğünde strese verdiği tepki üzerinde belirleyici rol oynar. Ayrıca kedilerin genleri de bu konuda etkiye sahiptir. Bazı kediler, tıpkı bazı insanlar ya da köpekler gibi diğerlerine göre daha endişeli ya da stresli bir kişiliğe sahiptir. 

Kediye Özel Alan Oluşturma

Hemen hemen herhangi bir durum strese ya da anksiyeteye yol açabilir ancak kedinin yaşadığı çevre bu konuda genellikle ilk sıradadır. Yaşam alanının çok kalabalık olması, hava durumu, mamayla suya erişim ve varsa evde yaşayan diğer evcil hayvanlar kedi için stres kaynağı olabilir. 

Stresin çevresel faktörlerden kaynaklı olup olmadığını anlamak için kediyi mümkün olduğunca sakin bir ortam sağlamayı denemelisiniz. Kedinin yalnız kalabileceği, mamaya, suya ve tuvalete rahat erişebileceği bir ortam sağladığınızda onda değişiklik olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir. 

Kedi Tırmalama Evi

Kediler bazen kolay kolay görülmeyecekleri karanlık yerlerde saklanmayı tercih ederler. Özellikle kalabalık evlerde olan kediler, kendilerine ait sakin bir yer bulma konusunda zorlanabilirler. Kediler aynı zamanda etraftaki diğer canlılar tarafından kolay ulaşılamayacak ve savunulması da kolay olan yerleri sahiplenmeyi tercih ederler. Dolap üzeri ya da duvar rafı gibi yüksek yerler kedilerin favori zaman geçirme noktalarından biri haline gelmektedir. Benzer bir şekilde yatak altı, gardırop içi, merdiven altı ya da kiler gibi yerler kedilerin vakit geçirmekten hoşlandığı yerlerdir. 

Kediler uyumaya ve dinlenmeye çok vakit ayırdığı için stres sıkıntısı çeken kedilere yapılabilecek en büyük iyiliklerden bir tanesi kedi tırmalama evi almaktadır. Bu evler kedilerin hem oyun oynayabileceği oyuncaklara sahiptir hem de diledikleri gibi saklanabilecekleri alanlar sağlar. Bu evlerin bazıları oldukça yüksektir ve kediler için kişisel alan yaratmak için idealdirler. Özellikle evde birden fazla kedi olması ya da kedi dışında başka evcil hayvanların olması durumunda bu evler hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu evler ayrıca kedinin rahatça tırmalayabileceği alanlar sunar. Çok yönlülükleri sayesinde kedi tırmalama evleri, stres problemi yaşayan kediler için oldukça idealdir. Kedi tırmalama evlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Tuvalet Sayısını Artırma

Anksiyete problemi olan kediler genellikle idrarını tuvaletlerinin dışına yaparlar. Bu hareket kedinin aslında kendi alanını işaretleme şeklidir. Kediler kokusunu kullanarak bu bölgenin kendilerine ait olduğuna dair evdeki diğer canlıları uyarmaya çalışır. Kediler bunu genellikle evde sevdikleri insanın eşyalarına yaparlar. Kediler evde sevdikleri kişinin eşyaları üzerinde uyumayı ya da gezmeyi severler çünkü bu eşyaların kokusu kediye tanıdık gelir. 

Bu davranışı önlemek için öncelikli olarak tuvaletin çok temiz tutulması gerekmektedir. Ayrıca kedinin kendine ait bir tuvaleti olmalıdır. Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde olması gereken tuvalet sayısı kedi sayısından bir fazladır. Yani 4 kedinin olduğu bir evde en az 5 tane kedi tuvaleti bulunmalıdır. Farklı boyut ve fonksiyonlara sahip türde kedi tuvaletlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kedilere Uygun Stres Önleyici Aromaterapi

Kedinin anksiyetesini hafifletmek ve rahat hissetmesini sağlamak için bazı doğal seçenekler de mevcuttur. Kedi otu ya da sentetik feromonlar kedinin stresini düşürmeye yardımcı olur. Özellikle çevresel strese maruz kalan ya da kendi bölgesinde kendisini rahat hissetmeyen kediler için en ideal çözümlerden birisidir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Aromaterapi ürünlerini kullanırken çok dikkat etmek gerekmektedir. Bazı esansiyel yağlar kediler için zehirlidir ve çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle veteriner hekim önerisi ile hareket etmek, kediler için sunulan ürünleri tercih etmek önemlidir.

saklanmış kedi

Anskiyete Azaltıcı Önlemlerin Etkisi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Stresi yönetmeye yönelik yaptığınız çevresel değişikliklere kedinin uyum sağlaması zaman alacaktır. Bu nedenle süreç boyunca sabırlı olmanız gerekmektedir. Anksiyete bir sağlık problemine bağlı olarak ortaya çıkmadığında kediniz için onun rahat hissedebileceği bir ortam hazırlamanız yaşam kalitesini yükseltmek adına önemlidir. Hazırladığınız ortam ve yapılan değişiklikler ilk başta işe yaramamış gibi gözükebilir. Bununla beraber büyük değişiklikler de kediler için stres kaynağıdır. Bunu önlemek adına tek seferde büyük bir değişiklik yapılmaması, adım adım değişim sağlanması gerekir. 

Kediniz yeni ortamına alıştıktan sonra genellikle stres ortadan kalkmaktadır. Zaman içerisinde kedinizin verdiği tepkilere bakarak ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz. Bu esnada kedinizi rahatsız etmekten çok fazla korkmanıza gerek yoktur. Evdeki günlük yaşamın olağan akışıyla devam etmesi kedinin ortamın gerçek haline alışmasını sağlar.

 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.