Kedilerde Anizokori

Kedilerde Anizokori

10.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerde göz bebeği, irisin ortasında elips şekilli açıklık olarak tanımlanır. Işık göz bebeğinden geçerek retinanın üzerine düşer. Göz bebeğinin boyutu çevresel ışık miktarına göre değişiklik gösterir. Parlak ışığın altında göz bebekleri küçülmektedir. Işığın çok az olduğu ortamlarda ise mümkün olan tüm ışığı toplamak ve detayları görebilmek için göz bebeği büyür. Göz bebeği genişlese de küçülse de her iki gözde aynı boyuttadır. Göz bebeklerinin farklı boyutlarda olması durumuna anizokori adı verilir. Kedilerde anisocoria görülmesi durumunda sorunlu olan göz bebeği genellikle büyük olandır. Çok nadir olarak küçük kalan göz bebeğinde problem olduğu görülür.

göz bebekleri farklı boyutlarda olan kedi

Kedilerde Anizokori Neden Olur?

Anizokori tek başına bir hastalık değildir. Genellikle bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Anizokorinin birden çok nedeni bulunmaktadır. Gözün yüzeyinde ülserleşme, yaralanma, üveit gibi problemler anizokori nedenlerinden bazılarıdır. Gözün arka tarafında bulunan retina, optik sinirler ya da optik yolda meydana gelen problemler; kedinin beyinden gözüne giden belirli sinirleri etkileyen kafa travması, tümör ya da nörolojik bozukluk sonucunda anizokori görülebilmektedir.

Bazı iç ya da orta kulak iltihapları göze giden sinirlerde problemlere yol açabilmektedir. Horner Sendromu da buna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunların dışında kedi lösemi virüsü sonucu ortaya çıkan göz bebeği sendromu, glakom, yaşlanma ile beraber iris dokusunda meydana gelen değişimler ile bazı kimyasallara ya da toksinlere maruz kalma anizokori nedenleri arasında yer almaktadır.

göz bebekleri normal boyutlarda olan kedi

Kedilerde Anizokori Belirtileri

Anizokoriye neden olan rahatsızlıklara bağlı olarak başka bazı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Üstelik bu rahatsızlıklar gözleri ya da vücudun diğer bölgelerini etkileyebilirler. Altında yatan nedene bağlı olarak anizokori olan kedilerde göz kızarıklığı, bulutlanma, akıntı, göz kapağının düşmesi gibi bazı diğer belirtiler de görülebilmektedir. Gözünde problem meydana gelen kediler öncesine göre daha az aktiftir. Ayrıca kedilerde davranışsal değişiklikler de meydana gelebilmektedir. Nedeninden bağımsız olarak anizokori görüldüğünde anında veteriner hekime danışmak gerekmektedir. Aksi takdirde kedinin gözünde görüş kaybı gibi kalıcı hasar meydana gelebilmektedir.

göz muayenesi yapılan kedi

Kedilere Anizokori Tanısı Nasıl Konur?

Kedilerde anizokori tanısı üç basit test ile başlamaktadır. Bu testler Schirmer gözyaşı testi, floresan testi ve göz küresi içi basınç testidir. Schirmer testi gözün, gözyaşı üretimini kontrol etmeye yaramaktadır. Bazı rahatsızlıklar gözyaşı üretimini olumsuz etkilemektedir. Floresan testi ise gözün yüzeyinde çizilme, ya da ülser olup olmadığını anlamaya yarar. Gözün floresan ile boyanması sonucunda korneadaki çizikler ya da ülserler detaylı bir şekilde aydınlatılabilmektedir. Tanı koymaya yarayan bir diğer yöntem ise göz içi basıncın kontrol edilmesidir. Bu sayede üveit ve glokom gibi rahatsızlıklar elenir. Gözünde glokom olan kedilerde göz basıncı artış göstermektedir. Üveit ise göz basıncının normalden daha düşük olmasına neden olur.

Bu üç teste ek olarak kedinin görme ve sinir fonksiyonları da değerlendirilmektedir. Kan tahlili, tansiyon, bilgisayarlı tomografi ya da MR ile gerekli durumlarda ileri seviye kontroller gerçekleştirilebilmektedir. "Kedilerde anizokori hastalığı nedir?" sorusunu başarılı bir şekilde cevaplandırmak ve tedaviye geçmek için altında yatan nedeni bulmak gerekir.

veteriner hekim tarafından gözleri kontrol edilen kedi

Kedilerde Anizokori Nasıl Tedavi Edilir?

"Anizokori düzelir mi?" sorusunun cevabı rahatsızlığın altında yatan hastalığa bağlı olarak değişir. Anizokoriye neden olan hastalığın tedavi edilmesi genellikle bu rahatsızlığın da ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Bir kimyasala ya da toksine bağlı olarak ortaya çıkan bu durumlarda kedinin bu kimyasallarla temasının kesilmesi halinde gözde eskiye dönüş olabilmektedir. Horner sendromunda da anizokori kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Ancak gözde dejeneratif etkilere sahip olan rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan anizokori rahatsızlığında tamamen iyileşme oldukça zordur. Anizokoriye neden olan durumdan bağımsız olarak bu sonuçlar kediler arasında strese yol açabilmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.