Kediler Yumurta Yiyebilir mi?

Kediler Yumurta Yiyebilir mi?

20.09.2021 Aysegül Tunçay


Yumurta insan beslenmesinde oldukça değerli bir protein kaynağıdır ve süper besin olarak kabul edilmektedir. İnsanlar için bu kadar değerli olan yumurta, kediler için de aynı miktarda değerli mi? Kedi beslenmesinde yumurta çok sık bahsi geçmeyen bir besindir. Ancak proteinin kedilerin beslenmesindeki önemi göz önünde bulundurulduğunda mutlaka yumurta ile ilişkilerini de bilmek gerekir. Bu yazımızda kediye yumurta verilir mi? sorusunun cevabını bulabilirsiniz. 

Yumurta Kedilere Uygun Bir Besin mi? 

Yumurta hem protein kaynağı hem de yağ kaynağıdır. Kedilerin de doğaları gereği etçil beslenmesi gerektiği düşünüldüğünde yani kedilerin hayvansal protein ağırlıklı beslenmesi gerektiği düşünüldüğünde yumurta oldukça doğru bir besin olabilir. Yumurta kedilerin beslenmelerinde tercih edilebilen bir besindir ancak hiçbir zaman kedi beslenmesinde tek protein kaynağı yumurta olmamalıdır. Yumurta kediler için uygun bir besin olsa da kediye yumurta verilir mi? sorusunun cevabının biraz daha karmaşık olduğunu ifade etmek gerekir. Çünkü yumurta her ne kadar değerli bir besin olsa da söz konusu kediler olduğu zaman doğru porsiyon ve pişirme yöntemleri de bu sorunun cevabına etki etmektedir. Elbette kedilerin diyetine yumurta eklemeden önce mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Yumurta her ne kadar değerli bir besin olsa da kediler için bazı sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. 

kedi yumurta yer mi

Kediler Yumurtayı Nasıl Yemeli? 

Kediye yumurta verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yumurtanın doğru bir şekilde piştiğinden emin olmaktır. Kedilerin çiğ yumurta ya da yeterli pişmemiş yumurta yemeleri hastalık riskini gündeme getirir. Çiğ yumurta yemek salmonella bakterisinden enfekte olma riskini gündeme getirir. Salmonella bakterisi hem insanları hem de kedileri enfekte edebildiği için kedilerin çiğ yumurta tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Salmonella bakterisinin yaşamasının mümkün olmadığı derecelerde pişirilen yumurtalar hem kediler hem de kedi sahipleri  için güvenlidir. Salmonella ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu için mutlaka dikkat edilmelidir. Ortalama olarak 70 - 75 santigrat iç sıcaklığa ulaşan bir yumurtanın kedinizi enfekte ihtimali ortadan kalkacağı için kedilerin yumurtasının mutlaka doğru şekilde piştiğinden emin olmanız gerekir. 

Kediye yumurta vermek için tek gereklilik yumurtanın pişmiş olması değildir. Yumurtanın pişmiş olmasının yanı sıra nasıl pişirildiği de çok önemlidir. Kediler yağ, baharat, sos ve tuz olmadan pişirilmiş yumurtaları yiyebilirler. Omlet halindeki yumurtanın içerisinde farklı besinler varsa mutlaka o besinlerin de kedilerin tüketimine uygun olması gerekir. Soğan, sarımsak, bazı yeşillikler kedilerin sağlığı için uygun değildir bu nedenle yumurtanın sade olması ya da içeriğindeki diğer besinlere de dikkat edilmiş olması gerekir.  

Kedilere yumurta verilebilir ancak kediye yumurta sarısı vermek risklidir. Bunun temel nedeni de yumurta sarısı içerisindeki yağ miktarıdır. Bütün yumurtadaki yağ miktarı kedinin sağlığı için tehlike oluşturabilir. Kedilerin fazla yağ tüketmesi obezite riskinin artmasına neden olabilir. Ek olarak yağlı besinler kedilerde gastrointestinal rahatsızlığa ve pankreatite neden olabilmektedir. Bu riskleri azaltabilmek için kedilere yumurta beyazı verilmesi daha doğru olacaktır. Yumurta beyazının da bütün yumurta gibi yağsız, sossuz ve baharatsız pişirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerin beslenmesinde yumurtaya yer verilebilse de ideal şekilde ve miktarda yumurtanın tek başına yeterli besinleri sağlaması mümkün değildir. Bu nedenle kedilerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için mutlaka doğru şekilde beslenmesi önerilir. Kediler için özel formüle edilen kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz

Yavru Kediler Yumurta Yer mi?

Yavru kedilerin beslenmesi söz konusu olduğunda çok daha dikkatli davranılması gerekir. Çünkü yavruluk döneminde hem sindirim hem de bağışıklık sistemi oldukça hassastır. Bu nedenle yavru kediler yumurta yer mi? sorusunun cevabı evet olsa da mutlaka veteriner hekim onayının alınması gerektiği unutulmamalıdır. Hiçbir zaman kedilerin beslenmesinde yumurta ana besin olarak kullanılmamalıdır ve mutlaka porsiyon kontrolü ile kedilere verilmelidir. Yavru kedilerin beslenmesinde ideal seçimler yapmak kedilerin tüm hayatını etkileyecek gelişim sorunları yaşamalarına engel olur. Yavru kedilerin beslenme gereksinimleri özelinde formüle edilen yavru kedi mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kediler Ne Kadar Yumurta Yiyebilir?

Kedilerin beslenmesinde takviyelerin mutlaka çok dikkatli bir şekilde sunulması gerekir. Çünkü kediler hem sanılandan daha az besine gereksinim duyarlar hem de fazla kalorileri yağa ve kiloya kolayca dönüştürebilirler. Bu nedenle kedilere yumurta verileceği zaman eğer kedi yetişkinse en fazla 1 yemek kaşığı yumurta beyazı verilmesi önerilmektedir. Daha fazlası kedinin fazla kalori almasına ve buna bağlı olarak kilo alması mümkün olur. Yavru kediler söz konusu olduğunda miktarın daha da azaltılması gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.