Kediler Ton Balığı Yiyebilir mi?

Kediler Ton Balığı Yiyebilir mi?

13.10.2023 Aysegül Tunçay


Kedilerin balık sevdasına hepimiz şahit oluyoruz. İster çiğ ister pişmiş ister konserve formunda olsun, odalara balık kokusu yayıldığında kedi mamasının tüm cazibesi ortadan kalkabiliyor. Masum bakışları ve patileriyle dürtmeleri ile balık yendiği zamanlarda yanımızda beliren kedilerin sağlığı da tam olarak bu noktada gündeme geliyor. "Kediler ton balığı yiyebilir mi?" sorusuna ilk etapta hızlı bir "evet" yanıtı verilebilse de dikkatli olmakta fayda var. Kediler konserve ton balığı tüketmeye istekli olsalar da insanlara yönelik üretilen konserve ton balıklarından uzak tutulmaları gerektiği uzmanlarca vurgulanıyor. Aynı şekilde, fazla cıva barındıran albacore gibi ton balığı türleri kediler için oldukça zararlı olabiliyor. Dolayısıyla gerek verilen ton balığı türünün bilinmesi gerekse fazla ton balığı tüketiminden kaçınılması önem taşıyor. Bu yazımızda kedisine ya da kedilerine ton balığı vermek isteyen ancak "Kedilere ton balığı verilir mi?" sorusunun yanıtlarını merak edenlere özel, önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

mama kabından başını kaldırıp bakan kedi

Kedilere Ton Balığı Verilir mi?

Öncelikle hızlı bir yanıtla başlayalım. Evet, kedinize ton balığı verebilirsiniz. Ton balığı kediler için toksik gıdalar arasında yer almıyor, diğer bir deyişle kediler ton balığı yiyebilir. Fakat beslenmenin sadece ton balığı ile gerçekleştirilmesi dengesiz beslenmelerine yol açar. Ek olarak bu sorunun yanıtının kedilere verilecek ton balığı özelinde de değişebileceğinin unutulmaması gerekir.

Kedi beslenme rutini içerisinde ton balığına yer vermek istiyorsanız kedinize az miktarda pişmiş ton balığı verebilirsiniz. Fakat az önce de belirtildiği gibi insanlar için üretilen konserve ton balıklarından uzak durmalısınız. İnsanların tüketimi için uygun olan ton balığını kedilere vermek, konserve gıdalar içerisinde kullanılan koruyucular başta olmak üzere çeşitli bileşenlerin kediler tarafından tüketilmesi anlamına gelir. Diğer bir deyişle insanların tükettiği ton balığı kedinizi hedeflediğiniz faydalarla buluşturmanıza yardımcı olmayacağı gibi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Fazla miktarda ve sık verilmesi durumunda, insanlar için üretilen konserve ton balığı civa zehirlenmesi ve nöbet gibi sağlık sorunları oluşumuna neden olabilir. Fazla yağ ve kalori barındıran bu ürünlerin sık tüketilmesi kedilere kilo aldırabilir.

Kedilerin beslenme ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen kuru ve konserve mamalarını içeriğinde ton balığı kullanılması mümkündür. Ton balığı genellikle yüksek protein içeriği ve omega-3 yağ asitleri ihtiva etmesiyle kedi mamalarının formüllerinde sıklıkla yer bulur.

patilerini temizleyen kedi

Ton Balığı ve Kediler: Besin Değerleri ve Faydaları

Kedilere özel formüle edilen mamaların içerisinde bulunan ve/veya hem baharatsız hem de yağsız olarak kediler için hazırlanan ton balığı çeşitli faydaları beraberinde getirebilir. Barındırdığı vitaminler, proteinler, sağlıklı yağlar ve vitaminlerle ton balığı şu faydalara sahiptir:

  • Az miktarda ton balığı, sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlandıktan sonra kedilere ödül olarak sunulabilir. Oldukça lezzetli bir atıştırmalık olarak ton balığı kedinizi mutlu etmenize yardımcı olabilir.
  • Ton balığı kontrollü bir şekilde sunulduğunda kedilerin kilo dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Lezzeti ve kedilere cazip gelen kokusuyla iştahsızlık sorunu yaşayan kedilerin ideal oranda beslenmesine katkı sunabilir.
  • İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde enflamasyon riskini minimize eden ton balığı, cilt ve tüy sağlığına da katkı sunabilir.

Önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var. Uzmanlar beslenmenin temelinde yalnızca ton balığına yer verilmesini önermiyor. Az miktarda ton balığı kediler için keyifli bir ödül olarak sınıflandırılabilse de ton balığı yerine verilebilecek farklı atıştırmalıklar olduğunun da unutulmaması önemli. Kediler için tam ve dengeli formüllerle geliştirilen ödül mamaları da kedi sağlığına katkı sunabilir.

masada oturup yemek bekleyen kedi

Kediler İçin Ton Balığı: Ne Kadar ve Nasıl Verilmeli?

Kedilere ton balığı vermeden, seçilen ton balığının en fazla cıva içeren türler arasında yer almadığından emin olunmalıdır. Fazla cıva barındıranların sık sık ve yüksek miktarda verilmesi sonucunda kedilerde civa zehirlenmesi ve nöbet gibi sağlık sorunları meydana gelebileceği bilinir. Ton balığı doğrudan ödül maması olarak verilecekse öncelik, sağlıklı şekilde pişirilmesi olmalıdır. Yağsız olarak ızgarada pişirilerek ya da suda haşlanarak kedilere verilebilir. Miktarın doğru ayarlanması da önemlidir. Günlük kalori miktarının maksimum %10'unu geçmediği takdirde kediler ton balığı yiyebilir. Haftada birkaç kez ton balığının ödül olarak sunulması uygun kabul edilir.

Bu noktada "Yavru kedilere ton balığı verilir mi?" de merak edilen sorular arasında. İdeal şekilde hazırlanan ton balıkları, çok az miktarda olmak kaydıyla yavru kedilere verilebilir. Önemli olan gelişimin son derece hızlı olduğu bu dönemde yavru kedilerin tüm besin grupları ile eşit ölçüde buluşmasının engellenememesidir.

mama kabına bakan kedi

Tam ve Dengeli Beslenmede Ton Balığı

İnsanlar için özel üretilmiş olan ton balığı konservelerinin kedilere çeşitli zararları dokunabilse de kedilerin yaşam evrelerine ve genel sağlık durumlarına uygun formüle edilen kedi mamalarında ton balığına sıklıkla rastlıyoruz. Diğer bileşenlerle birlikte kedilerin günlük besin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanabilmesini sağlayan ton balıklı kedi mamaları, dostlarımızın hem lezzet beklentilerine yanıt veriyor hem de sağlıklı beslenmelerini mümkün kılıyor.

Dünyaca ünlü mama markalarından olan Hill's hem yavru hem yetişkin hem yaşlı hem de kısırlaştırılmış kedilere özel formüle edilen ton balıklı mamaları ile beğeni kazanıyor. Kedilerin yaşam evrelerine uygun ihtiyaçlarının karşılanması için geliştirilen Hill's ton balıklı kedi mamaları optimal gelişimin desteklenmesini sağlarken sindirim sistemi sağlığını da destekliyor. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin formüllerle sunulan Hill's kedi maması çeşitleri kedilerin kas yoğunluğunun korunmasına yardımcı olurken göz sağlıklarını da destekliyor. Hill's ton balıklı kedi mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilir, dostunuzun yaşam evresi ve gereksinimleri doğrultusunda en uygun olanı güvenle satın alabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.