Kediler Neden Su İçmez?
Uzmanlar her gün ideal oranda su içmenin önemini sürekli vurgularlar. Elbette bu, yalnızca insanlar için geçerli bir durum değildir. Kedilerin de tıpkı insanlar gibi, sağlıklı kalmak için su içmeleri gerekir. Ancak kedilerin günlük ihtiyaç duydukları miktardan az su tükettiklerine şahit olmak mümkündür. Hatta kimi durumlarda kedi su içmeyi tamamen bırakabilir.
Eğer “Kedim su içmiyor,” diye endişeleniyorsanız bu yazımız sizin için. Yazımızın devamında kedinizin su içmemesinin olası nedenleri hakkında bilgi sahibi olabilir ve su tüketimini artırmak için kedi şelalesi kullanmak gibi etkili öneriler bulabilirsiniz.
Kedilerin Doğal Su İhtiyacı ve Kökenleri
Kedilerin günlük olarak tüketmeleri gereken su miktarı; yaşları, boyutları, beslenme alışkanlıkları ve hava şartlarına göre değişebilir. Bu yüzden kedilerin su içip içmediğini gözlemlerken her kediye uygun olacak ideal bir değerden bahsedilememektedir.
Genellikle yavru ve yaşlı kediler ile gün içerisinde aktif olmayı seven kedilerin diğerlerinden daha fazla miktarda su tüketmeleri önerilmektedir. Ayrıca havanın sıcak olduğu günlerde su tüketimi artacaktır. Bununla birlikte, yaş mamaların içerisinde yüksek oranda su olduğu için, yaş mama tüketildiğinde doğrudan içilen su miktarında azalma görülebilir. Bunları hesaba katmak gerektiğini unutmamak şartıyla, 5 kg ağırlığındaki yetişkin bir kedinin yaklaşık 250 ml su içmesi gerektiği söylenebilir. Bu miktar bir su bardağından biraz daha fazlasına denk gelmektedir.
Günümüzdeki kedilerin su içme davranışlarının kökeni vahşi doğada yaşayan atalarına dek uzanır. Kedilerin atalarının su kaynaklarına erişimi kısıtlıydı çünkü çölde ya da diğer kuru ortamlarda yaşıyorlardı. Bu yüzden suyu doğrudan içme ya da suyun etrafında olmaya dair bir iç güdüleri yoktu. Su ihtiyaçlarını çoğunlukla yediklerinden karşılamaya alıştılar. Ancak bu durum, evde yaşayan kedilerin sağlığı için negatif bir etki yaratabilir. Dolayısıyla kedilerin yeterli miktarda su içip içmediklerini takip etmek gerekir.
Kedim Su İçmezse Ne Olur?
Kediler su içmezse dehidrasyon riskiyle karşıya kalırlar. Dehidrasyon ise hayati tehlikeye neden olan bir problemdir. Kediler susuz kaldıklarında yalnızca 48 ile 72 saat arasında yaşayabilirler. Bu noktaya gelene kadarsa hayati organlarında işlev kaybı görülmeye başlar. Bu yüzden kedilerin dehidrasyon problemi olduğunu fark etmek için kısıtlı bir zamana sahip olunur. Kedilerde dehidrasyon belirtileri şunlardır:
- Enerjide azalma
- Nefes nefese kalma
- Kuru, soluk diş etleri
- Gözlerde çökük görüntü
Bu semptomlar ileri derecede dehidrasyon belirtisi olduğu için kediyi su içmeye teşvik etmek bu noktada işe yaramayabilir. Daha büyük problemlerin önüne geçmek için derhal veteriner hekiminizi bu durum hakkında bilgilendirmeniz ve en kısa sürede kedinizin tedavisi edilmesini sağlamanız önerilir. “Kedilerde Dehidrasyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?” adlı içeriğimizde konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kedilerin Su İçmeme Nedenleri
Kedilerin su içmeme nedenlerinden ilk, daha önceden bahsettiğimiz gibi atalarından gelen genetik bir miras olabilir. Ancak kedinizin su içmemesinin ardında yatabilecek tek neden bu değildir.
Çeşitli sağlık problemleri, tüketilen su miktarında azalma görülmesine yol açabilir. Kedinin su içtiğinde semptomları şiddetlenen ya da kendisini kötü hissetmesine neden olan bir hastalığı ve/veya ağrısı varsa su içmekten kaçınabilir. Sindirim sorunları ve ağız yaralanmaları da su içme isteğini azaltabilir.
Çevresel etmenler de su tüketimini azaltabilir. Kediler alışkanlıklarına son derece bağlı canlılardır. Rutinlerinde ve/veya yaşadıkları ortamdaki bir değişiklik onları strese sokabilir. Bazı kediler eve yeni bir bireyin ya da bir evcil hayvanın gelmesi, yeni bir eve taşınma gibi değişikliklerden dolayı su içmeyi azaltabilir. Kedinin su kabı; gürültülü ya da insanların geçtiği, evdeki köpek gibi başka bir evcil hayvanın onu tedirgin ettiği bir yerde duruyorsa kedi su içmekten kaçınabilir. Diğer ihtimallerse kedinin dışarıda yaşamaya alışkın olması ve kaptan su içmeyi yadırgaması, kabın yeterince temiz ve/veya suyun yeterince taze olmamasıdır. Ayrıca kedinizin daha önceden havuza düşmek ya da üzerine su atılması gibi travmatik bir geçmişi olabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Kediniz su içmiyor gibi görünmesine rağmen aslında su kabı dışında başka bir yerden su içiyor olabilir. Kedi musluk kapandıktan sonra lavaboda ya da duşta biriken suyu içebilir, kenarda bırakılmış bir atık suyu tüketebilir ya da basitçe etrafta bırakılan su bardaklarından içilebilir. Ancak içilmeye uygun olmayan ve/veya beklemiş suların kedileri hasta edebileceği unutulmamalıdır. Özellikle lavabo ve duşlar gibi yüzey üzerinde bekleyen sular durgun su hastalığı olarak da bilinen leptospirozis adlı bakteriyel bir enfeksiyon riskini gündeme getirmesi bakımından kediler için tehlikelidir.
Kedinizin Su Tüketimini Artırmak İçin Öneriler
“Kedim su içmiyor, ne yapmalıyım?” diye endişe duyuyorsanız ilk olarak kedinizin her zaman su kabında taze suyu olduğundan emin olmalısınız. Kedinizin su içmek istememesinin nedeni, su kabını yeterince temiz bulmaması ya da suyun yeterince taze olmaması olabilir. Filtreli, suyu sürekli devridaim ettiren otomatik su şelaleleri kedilerin su içme isteğini artırabilir. Hem suyun akıyor olması onların temiz su algısına hitap edecek hem de otomatik su şelalelerinin içindeki filtreler suyu gerçekten temizleyecektir. Kedinizin su tüketimini pratik bir şekilde artırabilecek otomatik kedi şelalelerini buradan inceleyebilirsiniz.
Ayrıca su kabının yapısı, kediyi bıyıklarının su kabının kenarlarına değmesi yüzünden rahatsız edebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için derin olanlar yerine sığ ve geniş su kaplarını kullanabilirsiniz. Kedilerinizin daha rahat su içmesini sağlayabilecek su kaplarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kedinizin su içmemesinin diğer bir nedeni olarak suyu lezzetli bulmamasından bahsedilebilir. Böyle bir durumda suyun içerisine, soğan ve sarımsak gibi onlara zararlı içerikler kullanılmadan hazırlanmış tavuk suyu gibi bir tat eklenerek kedi su içmeye teşvik edilebilir. Sıcak havalardaysa buz, hatta tavuk suyundan elde edilmiş buz küpleri de kedilerin su kaplarına konulabilir.
Kediler seçeneklere sahip olmayı severler. Bu yüzden ona tek bir su kabı vermek yerine su kaplarını evin farklı yerlerine konumlandırabilirsiniz. Kedilerin titiz canlılar olduğunu unutmayarak su kaplarını tuvaletlerinin uzağına yerleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Kedilerin atalarından gelen bir içgüdü olarak suyun mamalarından uzak bir yerde olmasını tercih edebileceklerini de unutmamalısınız.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.