Kediler Neden Sahiplerini Yalar?

Kediler Neden Sahiplerini Yalar?

23.06.2024 Aysegül Tunçay


Sizin kediniz de elinizi, saçınızı veya kolunuzu yalıyor mu? Kedinizin sizi yalaması, genellikle sevgi ve bağlılık göstergesi olarak yorumlanır. Yavruluk döneminden itibaren sosyal bağlarını kurarken yalama davranışını da sergileyen kediler, bu davranışı içgüdüsel olarak gerçekleştirir. Bu davranışın altında farklı sebepler olabileceği için dikkatli olmak gerekir. Kediniz sizi ya da kendisini sürekli yalıyorsa yoğun bir stres altında ya da sağlık sorunları yaşıyor olabilir.

"Kediler neden sahiplerini yalar?" sorusuna verilebilecek tek bir yanıt yoktur. Az önce de belirttiğimiz gibi sosyal bağ kurarken, sevgi gösterirken, strese girdiklerinde kediler yalama davranışı sergileyebilir. Elbette dahası da vardır. Hijyen sağlamak, insanlara kendilerini temizlemeyi öğretmek, üstünlük kurmaya çalışmak gibi nedenler de kedilerin insanları yalamasına neden olabilir.

Bu yazımızda kedilerin insanları neden yaladığı, bu davranışın hangi durumlarda dikkate alınması gerektiği ve kedilerin aşırı yalama davranışını engellemenin yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

patisini yalayan kedi

Kediler Neden Yalar? Yalama Davranışının Kökenleri

Kedilerin yalama davranışı, anne kedilerin yavrularını temizleyip onlara bakım yapmasıyla başlar. Bu doğal refleks, kedilerin sosyal bağlarını güçlendirmek ve rahatlık sağlamak için birbirlerini yalamaya devam etmelerine yol açar. Anne kedi, yavrularını yalayarak onları temizler, rahatlatır ve onların güvende hissetmesini sağlar. Sahiplerini yalayan kediler de temelde annelerinden öğrendikleri bu davranışı devam ettirenlerdir.

Yalama davranışı, kedinizin size olan bağını ve sevgisini göstermesinin doğal yollarından biridir. Birçok kedi sahibinin kalbini çalan ve sevildiğini hissetmesine yol açan bu davranış, kedilerin güvende ve mutlu hissetmek için attıkları adımlardan biridir. Elbette, sıklığı önemlidir. Kediniz takıntılı bir şekilde sizi yalıyorsa, veteriner hekime danışmanız en doğru adım olacaktır.

sahibinin elini yalayan tekir kedi

Kedilerin Sahiplerini Yalamasının 7 Nedeni

Kedilerin sahiplerini neden yaladığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Uzmanlar bu davranışı açıklamak için çeşitli teoriler ortaya atar. Kedilerin sahiplerini yalamasının potansiyel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Bölgelerini İşaretlemek İçin

Kediler, bölgelerini işaretlemek için feromon olarak da adlandırılan kokulu hormonlar salgılar. Diğer kedilerin algılayabildiği, fakat insanların hissedemediği feromonları kedilerin yanaklarında bulunan küçük bezlerde üretilir. Mobilyalara, diğer evcil hayvanlara veya bacaklarınıza yanaklarını sürterek bölgelerini işaretlerler. Bölge işaretleme onların doğal içgüdülerinin bir parçasıdır ve bunu birçok şekilde yapabilirler.

Kediler sahiplerini yalayarak, onlara sürtünerek ve başlarını dayayarak sahiplerinin üzerinde hak iddia ettiklerini ortaya koyuyor olabilirler. Kediniz sizi yaladığında veya size sürtündüğünde size olan sevgisini ve bağlılığını anlatır. Aynı zamanda diğer kedilere de sizin onlar için ne kadar önemli olduğunuzu gösterir. Kediler dünyasında sözsüz iletişim işte bu denli güçlü olabilir.

Eğitmek İçin

Kediniz size hiç hediye getirdi mi? Ölü fareler, böcekler ve kuşlar gibi çeşitli hediyeler sunan kedilerin temelde insanlara avlanmayı öğretmeyi amaçladıkları kabul edilir. Detaylar için Kediler Neden Sahiplerine Hediye Getirir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kediniz sizi yaladığında da benzer bir niyeti olabilir. Uzmanlar insanları yalayan kedilerin, insanlara kendilerini temizlemeyi öğretmeye çalıştıkları ihtimalinin varlığını kabul eder. Bu davranış, kedi sahiplerini çok mutlu eder. Kediler tarafından ailenin bir parçası olarak kabul edildiğinin güçlü bir işareti olan yalama davranışı, insanları sakinleştirmek istediklerinde de ortaya çıkabilir.

Dikkat Çekmek İçin

Eğer kediniz sizi yaladığında her zaman karşılık veriyorsanız, kısa sürede yalamanın ona ilgi sağladığını öğrenir. Kedinizin yemek, okşanma, oyun zamanı geldiğinde veya hatta kucağınızda bir kucaklaşma seansı istediğinde yalama davranışını sergilediğini fark edebilirsiniz. Kediler hızlı öğrenen canlılardır ve davranışlarına verilen tepkileri hatırlayıp tekrarlayabilirler. Bu doğal eğilim, kedinizle daha güçlü bir bağ kurmanız için de kapı aralayabilir. Fakat ölçü her zaman sağlanmalıdır. Bu davranışın sürekli hâle gelmesinin yol açabileceği çeşitli sorunlarla karşılaşma ihtimalinizi de göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

sahibine sevgisini yakın durarak gösteren kedi

Sevgi Göstermek İçin

Evet, kediler insanları sevdiklerini onları yalayarak da gösterebilirler. Tıpkı kedinizi okşayarak ona sevgi gösterdiğiniz gibi, kediniz de sizi yalayarak bu sevgiyi geri vermeye çalışabilir. Eğer kediniz sizi yalamayı seviyorsa, muhtemelen sizden karşılık olarak biraz sevgi bekliyordur. Kediler tarafından ilgi görmeyi seven tüm kedi sahiplerini bundan daha çok ne mutlu edebilir ki? Biraz oyun, çokça ilgi ve çokça sevgi için doğru zaman, onun sizi yaladığı anlar olabilir.

Rahatlamak İçin

Bir kedi stresli, sinirli veya kaygılı hissettiğinde kendini sakinleştirmek amacıyla yalama davranışını sergileyebilir. Aynı şekilde kediniz sizin üzgün, kaygılı veya stresli olduğunuzu hissederse sizi de yalayabilir. Kediniz kendini sürekli yalamaya başlıyorsa onu gözlemlemeniz gerekir. İştahına, tuvalet alışkanlıklarına ve saklanmaya başlayıp başlamadığına dikkat etmeniz önemlidir. Herhangi bir sorun fark ederseniz veteriner hekiminize danışabilirsiniz

Sütten Erken Kesildikleri İçin

Çok erken sütten kesilen kediler, yaşayamadıkları ağız stimülasyonu deneyimini yaşayabilmek adına yetişkinlik döneminde de yalama davranışını sergileyebilirler. Eğer kediniz ısrarla sizi yalıyorsa ve bu esnada masaj hareketini sergiliyorsa, sütten normalden önce kesilmiş olduğu ihtimalini değerlendirebilirsiniz.

Üzerinizdeki Kokuları ve Cildinizdeki Tadı Seviyor Olabilir

İnsanların terleri şeker ve tuz içerir, kediler tatlıyı algılayamasalar da tuzlu tatları alabilirler. İnsanların teri hoşlarına gidebilir ve bu nedenle onları yalayabilirler. Kedilerin insanların saçlarını ya da cildini yalamasının diğer bir nedeni de kullanılan kozmetik ürünlerin kokuları olabilir. Kozmetik ürünler kedilere zarar verebilir, dikkatli olunmalıdır.

sahibinin parmağını yalayan kedi

Kedinizin Sizi Yalaması Normal mi?

Genel olarak bu soruya evet yanıtı verilebilir. Kedilerin insanları yalaması normaldir ve çoğunlukla endişelenmeye gerek yoktur. Davranış çok sıklaşırsa kedilerde stres ve çeşitli sağlık sorunları olma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir.

Kedilerin Yalaması Nasıl Engellenir?

Kedilerin herhangi bir davranışını engellemenin en kolay ve etkili yolu, o davranışı sergiledikleri sırada dikkatlerini farklı bir yöne çekmektir. Onları doğrudan ödüllendirmeden dikkatleri dağıtıldığında ilerleme kaydedilebilir. Bu kapsamda kedi oyuncakları önemli dikkat dağıtıcılar olacaktır. Kedinizin çiğneyebileceği, oynayabileceği ve hem fiziksel hem de mental olarak uyarılabileceği oyuncaklar daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Onunla birlikte oyun oynamanız, aranızdaki bağın güçlenmesi bakımından da son derece etkilidir.

Kedinizin dikkatini dağıttıktan sonra ödül mamalarının gücüne başvurabilirsiniz. Ona ölçülü bir şekilde sunacağınız ödül mamaları pozitif davranışlarını pekiştiren ve aynı zamanda onu mutlu eden harika bir yöntem olacaktır.

sahibinin parmağını yalayan tekir kedi

Sıkça Sorulan Sorular

Kedileri tarafından sevgi gösterisine maruz kalan ya da yalama davranışının sıklığının arttığını fark eden kedi sahiplerinin sık sorduğu sorular ve yanıtları...

Kedim beni sürekli yalıyor, endişelenmeli miyim?

Kediniz sizi sürekli olarak yalıyorsa ve bu davranış aşırı derecede sıklaşmışsa endişelenmeniz en doğrusu olacaktır. Az önce de detaylandırdığımız gibi kediler strese girdiklerinde ya da sağlık sorunu yaşadıklarında her zamankinden farklı davranmaya başlayabilirler. Benzer belirtiler yaşayan kedilerin veteriner hekimlerce muayene edilmeleri tavsiye edilir.

Kedim yalamayı ne zaman durdurur?

Kedinin yalama davranışını sergileme nedeni, bu davranışı nasıl ve ne zaman bırakacağını etkileyebilir. Bu nedenle genel durumunun ve davranışlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse kedilerin dikkati farklı bir yere çekildiğinde ve dikkati çekildikten sonra ödüllendirildiğinde zaman içinde bu davranıştan uzaklaşabileceği ifade edilebilir .

Yalama davranışı hangi durumlarda problemdir?

Yalama davranışı, kedinizin derisinde tahrişe veya kendine zarar vermesine neden oluyorsa ya da süreklilik hâline geldiyse altta yatan bir probleme işaret ediyor olabilir.

Kedi sahibinin saçını neden yalar?

Kediler genellikle evde sevdikleri insanlara olan bağlılıklarını göstermek için onların saçını yalayabilirler. Detaylar için Kediler Neden Saç Yalar? İçeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kediler sahiplerini neden yalarken ısırır?

Kediler oyun oynarken, sevilirken ya da sahiplerini yalarken aniden davranış değişikliğine gidebilirler. Sahiplerini yalarken aniden ısırmaları sıklıkla görülen davranışlardır. Oyunun bir parçası olarak ya da aşırı tetiklendikleri için ısırmayı tercih edebilirler. Isırma davranışının yönetilmesi önemlidir. Detaylı bilgiyi Kediler Neden Isırır? Kedi Isırması Nasıl Önlenir? İçeriğimizde bulabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.