Kediler Neden Plastik Çiğnemekten Hoşlanır?

Kediler Neden Plastik Çiğnemekten Hoşlanır?

23.11.2022 Aysegül Tunçay


Evcil hayvanları yakından gözlemleme fırsatınız olduysa onların zaman zaman mamalarından çok farklı şeyleri yemeye çalıştığını görebilirsiniz. Her ne kadar evcil hayvanlar yeterli bir şekilde beslenseler de evdeki yeşil yapraklı bitkileri, oyuncaklarını, plastik poşetleri ya da başka şeyleri yalayabilir ya da yemeye çalışabilirler. 

Kedilerde bu davranış oldukça yaygındır. Ancak doğal bir davranış olmadığı ve kediler için zararlı olabileceği için aslında istenmeyen davranışlardan bir tanesidir. Kedilerin plastik yalamasının birden fazla sebebi olabilir. Problemin ortadan kaldırılabilmesi için ilk olarak kedinin neden plastik çiğnediğini keşfetmek gerekir. 

kablo çiğneyen kedi

Kedilerde Plastik Çiğnemenin Yaygın Nedeni: Pika

Besin olarak kabul edilmeyen maddelerin bir aydan uzun süre tüketilmesi durumuna bir yeme bozukluğu türü olan pika adı verilir. Kedilerde, köpeklerde ve diğer pek çok canlıda uygun olmayan objeleri yeme davranışı görülebilir. Hatta pika rahatsızlığı insanlarda da nadir de olsa görülür. İnsanlarda bu rahatsızlık yaygın olarak toprak ya da metal obje yeme şeklinde tezahür eder. 

Pika insanlarda bile açıklaması zor bir davranışken söz konusu kediler olduğunda işin içinden çıkmak iyice güç bir hâle gelebilir. Toprak, plastik ya da bitki yaprağı çiğneyen ya da yemeye çalışan kedilerin bu davranışlarını anlamak için öncelikle onların bunu neden yaptığını teşhis etmek gerekir. En sık görülen nedenler arasında yetersiz beslenme, hastalık, stres, yalnızlık, sıkıntılı ruh hâli bulunur. Ancak pikanın nedenleri bunlarla sınırlı değildir. 

alışveriş çantasındaki ambalajlı ürünleri ısırmaya çalışan kedi

Neden Plastik?

Kedilerde plastik çiğneme sık görülen davranışlardan birisidir. Bu davranış bir sağlık problemi, beslenme ya da psikolojik bir problem sonucunda ortaya çıkabilir. 

Yetersiz Beslenme

Bir kedi yetersiz ya da yanlış beslenme nedeniyle beslenme yetersizliği problemi yaşıyorsa vücudu desteklemek için gerekli olan besinleri farklı kaynaklardan edinmeye çalışır. Plastik objeler jelatin gibi hayvansal yan ürünler ya da stearat asit tuzları gibi mineraller içerebileceği için kediler ekstra besin ya da mineral elde etmek amacıyla içgüdüsel olarak plastik çiğnemeye başlayabilir. 

Sağlık Problemleri

Kedilerde bazı sağlık problemleri ihtiyaç duyulan tüm besinlerin mamadan alınamamasına neden olabilir. Enflamatuar bağırsak sendromu, hipotirodizm, diyabet ya da bağırsak parazitleri gibi sağlık problemleri gıda emilimini değiştirerek yeterli besinin alınamamasına yol açabilir. Bu nedenle hasta bir kedi eksik besinleri yine başka kaynaklardan edinmek için plastiklere yönelebilir.

Plastik Eşyanın Tadı ya da Kokusu

Özellikle marketten gelen plastik poşetlere içerisinde taşınan gıdanın tadı ya da kokusu sinebilir. Poşette bulunan gıda tavuk, balık ya da kırmızı et gibi kedinizin sevebileceği bir şeyse o zaman kedinizi poşetten uzak tutmak zor olabilir. Yanından ayrıldığınızda kedinizi plastik poşeti yalarken ya da çiğnerken görebilirsiniz. Ancak bu oldukça masum bir nedendir ve kedinizde herhangi bir problem olduğu anlamına gelmez. 

Stres ve Can Sıkıntısı

Kediler zeki canlılardır ve bu nedenle her ne kadar hayatlarının büyük bir kısmını uyuyarak geçirseler de uyanık oldukları süre boyunca etrafa olan ilgilerinin canlı tutulması gerekir. Bu nedenle kediler mental açıdan uyarılmaya ihtiyaç duyarlar. 

Can sıkıntısı kedide psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu problemlerden birisi de davranış bozukluğudur. Kediler can sıkıntısından kaynaklı olarak plastik çiğneyebilir ya da çimen yapraklarını yiyebilir. Stresli ve kaygılı kediler de benzer davranışlar sergileyebilir. Üstelik bu durum eve yeni gelen birisinden, evde yeri değişen bir eşyadan ya da başka herhangi basit bir şeyden kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda kediler psikolojik sorunların bir tezahürü olarak plastik çiğneyebilir. 

Ses ve His

Plastik objeler çiğnendiğinde gıcırdama benzeri bir ses çıkarır. Bu ses ve ağızda bıraktığı his kedinin hoşuna gidebilir. Bu durum kedilerin eğlenmesine yol açıyorsa aslında istenen bir davranış değildir ve önlenmesi gerekir. 

Irksal Yatkınlık

Bazı kedi ırkları plastik çiğnemeye daha yatkındır. Bunun en büyük nedeni de aslında bu ırkların pikaya daha yatkın olmasıdır. Burmese ve Siyam kedileri arasında pika rahatsızlığı daha yaygın görülür. Eğer bu ırka ait bir kediniz varsa yabancı cisimleri yemeye çalışmadığından emin olmalısınız. 

kablolarla oynayan kedi

Kediniz Plastik Çiğniyorsa Ne Yapmalısınız?

Plastik çiğnemek ya da yemek mutlaka önlenmesi gereken bir davranıştır. Kedinizin plastik yediğini görürseniz yapmanız gereken ilk şey kedinizin bu davranışa müsamaha göstermeyeceğinizi anlamasını sağlamaktır. Ayrıca böyle bir durumla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden bu davranışın arkasında yatan nedeni bulmanız gerekir. Çünkü bu, davranışın önlenmesi için son derece önemlidir. 

Kediniz plastik dışında başka materyalleri de dişliyorsa muhtemelen endişelenmeniz gereken problem daha hafiftir. Kedinizin farklı şeyleri ısırmaya çalışması ve özellikle plastiğe ilgi duymaması canının sıkıldığı anlamına gelir. Eğer kediniz plastik olan her şeyi ısırmaya çalışıyorsa daha büyük bir probleminiz var demektir. 

Veteriner Hekim Muayenesi

Kedinizin plastik çiğnediğini görürseniz ve bunun bir sağlık probleminden kaynaklı olduğundan şüpheleniyorsanız kedinizi vakit kaybetmeden bir veteriner hekime muayeneye götürmeniz gerekir. Çünkü bu davranış pek çok rahatsızlığa bağlı olarak gelişebilir. Kediler hasta olduklarını gizlemede usta canlılardır ve siz bu durumu fark ettiğinizde çok geç olabilir. 

Beslenme Değişikliği

Kedinizin yetersiz beslenmesi plastik çiğnemesine ya da yemesine neden olabilir. Kediler zorunlu etobur canlılardır. Yani hayatta kalabilmek için et yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kedi mamalarının yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı olması gerekir. Kullandığınız kedi mamasının içerisinde tavuk, hindi, balık ya da ciğer gibi et ürünlerinin yüksek oranda kullanıldığından emin olun. İçeriğinde tahıl ya da yan ürünler gibi ögelerin belirgin bir şekilde yer aldığı gıdalardan uzak durun. Kullandığınız mamanın markasını değiştirmeseniz bile farklı bir türüne geçiş yaptığınızda ve bu mama kedinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşıladığında onun plastik çiğnemeyi bıraktığını göreceksiniz. Kedilerin yaşlarına ve genel sağlık durumlarına göre farklılaşan formülleri ile her zaman yeterli ve dengeli beslenmeleri için formüle edilmiş kedi mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

Stresle Başa Çıkma

Evinizde kedinizin strese girmesine neden olabilecek bir durumun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Stresi tetikleyen durumlar genellikle kedilerde saklanmaya, insanlardan kaçınmaya, agresif davranmaya ve yabancı objeleri çiğnemeye yol açar. Bu davranışlar kedinin stresli olduğunun göstergesidir. Eğer kedinizde plastik çiğnemenin yanı sıra bu davranışlardan bazılarını görürseniz bu, kedinizin evde rahat hissetmediği anlamına gelir. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey kedide strese yola açan faktörü belirlemek ve onu ortadan kaldırmaktır. Can sıkıntısı da kedilerde benzer problemlere neden olur. Gün içerisinde onunla ilgilenerek ya da ona farklı oyuncaklar alarak sağlık bir şekilde mental açıdan uyarılmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin can sıkıntısını önlemek, mental açıdan uyarılmalarını sağlamak için tercih edebileceğiniz çeşitli kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.