Kediler Neden Mırlar? Sebepleri ve İletişim İpuçları

Kediler Neden Mırlar? Sebepleri ve İletişim İpuçları

30.03.2023 Deniz Öz


Eve döndüğünüzde kedinizin yanınıza kıvrılması ve o gizemli mırlaması ile kendini sevdirmeye başlaması hem iyi hissettiren hem de mutlu eden bir deneyimdir. Kedilerin hırlama benzeri davranışı olarak bilinen ve genel anlamda "mırlama" şeklinde tanımlanan iletişim yöntemi, uzun yıllardır gizemini koruyan konulardan biri. Kedilerin oyun oynarken, mutlu oldukları zamanlarda veya hasta olduklarında mırlaması ile karşılaşılması mümkün. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte bilim insanları kedilerin çıkardığı hırlama seslerinin gırtlak ve diyafram kaslarının aralıklı sinyalleri sonucu üretildiğini kanıtladılar. Nefes alırken ve nefes verirken 25-150 hertz aralığındaki frekansla mırlayan kedilerin hem kendilerini hem de insanları pozitif yönde etkileyebildiğine dair araştırma sonuçlarına da sahibiz.

gri beyaz kedi gözleri açık

1.Kedilerde Mırlamanın Tanımı ve İşlevi

Kedilerin nefes alırken ve nefes verirken tutarlı şekilde ve belli frekans aralıklarında çıkardıkları ses ve titreşim olarak basitçe tanımlanabilen kedi mırlaması, kedilerin yavru oldukları dönemde başlar ve tüm yaşamları boyunca devam eder. Özellikle yavru kediler dünyaya geldikleri erken dönemden itibaren anneleri ile bağlarını mırlayarak güçlendirirler. Kedilerin büyüdüğünde hislerini belli etmek, iletişim kurmak ve bazı bilimsel çalışma sonuçlarına göre ağrılarını dindirmek için mırladıkları bilinmektedir.

Kedilerin İletişim Araçları

Kediler hem diğer kedilerle hem diğer hayvanlarla hem de insanlarla farklı yöntemler kullanarak iletişim kurabilirler. İnsanlara bir şey anlatmak istediklerinde miyavlayabilirler, kuyruk hareketleri ile hislerini belli edebilirler, oyun oynamak istediklerinde kulaklarını öne yatırabilirler. Mırlama da kedilerin hislerini anlamak için önemli yol göstericilerden biridir. Kediler kendini ve hislerini mırlayarak ifade edebilirler. Mırlayan kedilerin mutlu, heyecanlı olduğu düşünülebilir. Unutulmaması gereken kedilerin hırlaması ile karşılaşıldığında korku, ağrı ve agresyon gibi durumların da var olabileceğidir.

Mırlamanın Diğer Kedi Davranışlarıyla İlişkisi

"Kediler neden mırlar?" sorusuna farklı yanıtlar verilebilir. Kedilerin hırlamasının nasıl meydana geldiği hakkında kesin bilgilere sahip olsak da neden mırladıklarına dair net bir söylemde bulunmak mümkün değildir. Kedilerin mutlu olduklarında, strese girdiklerinde, hastalandıklarında, ağrı yaşadıklarında, korktuklarında ve sevilmek istediklerinde hırlayabildiği bilinir. Dolayısıyla kedi mırlamasının diğer kedi davranışları ile birlikte gözlemlenerek yorumlanması gerekir. Örneğin kedi oyun oynarken mırlıyorsa mırlaması mutluluk işareti olarak algılanabilir. Aynı şekilde saklanan bir kedi kendi kendine mırlıyorsa bu davranış korku ve/veya agresifliği akıllara getirmelidir.

korkmuş ve saklanan yavru kedi

2. Kedilerde Mırlamanın Nedenleri

Az önce de belirtildiği gibi kedilerin mırlaması tek bir nedene indirgenemez. Kedi sahipleri farklı durumlarda kedilerinin hırladığını fark edebilirler. "Kediler neden mırlar?" sorusuna verilebilecek potansiyel yanıtlar şu şekilde sıralanabilir:

Mutluluk: Kedilerin mırlamasının pozitif yorumlanmasının nedenlerinden biri kedilerin rahat bir pozisyonda uzanırken, keyifleri maksimumdayken mırlamalarıdır. Mırlama kedilerin mutlu olduklarında sergiledikleri yaygın belirtilerin başında gelir.

Bağ Kurma: Kediler yavruluktan itibaren mırlarlar. Hatta yavruluğun en erken evrelerinde mırladıkları ve mırlamalarının ardında da anneleri ile olan bağ kurma istekleri olduğu bilinir. Hayatlarının erken döneminde anneleri ile bağlarını güçlendiren bu davranış insanlarla olan etkileşimlerinde de devam eder.

Korku ve Endişe: Kedi hırlamasının kedilerin korkması ve strese girmesi ile yakından ilişkisi bulunur. Kediler strese girip korktuklarında kendilerini mırlayarak sakinleştirebilirler.

Acı ve Rahatsızlık: 20 ila 150 hertz arasındaki frekanslardaki titreşim tedavisi ile kemiklerin, tendonların ve yaraların iyileşme hızının arttığı bilinmektedir. Kedilerin mırlarken bu frekans aralıklarında kalması kendilerini iyileştirmek ve acılarını azaltmak için mırlamaları sonucunu doğurur. Kediler ağrılarını ve rahatsızlıklarını azaltırken mırlamanın gücünü deneyimleyebilirler. Üstelik kedilerin iyileştirici etkiyi insanlara da aktarabileceği kabul edilmektedir.

Savunma Davranışı: Kedilerin mırlaması ve savunma davranışı arasında kesin bir bağlantı bulunmaz. Ancak bir genelleme yapılması gerekirse, az önce de ifade edildiği gibi kedilerin korktuklarında ve strese girdiklerinde de mırladıkları bilinir. Kedilerin kendilerini savunmak için mırlamaktan ziyade tıslama, kulakları geriye atma ve tırnak çıkarma gibi davranışlar sergilemeleri beklenir.

Sinirlilik ve Öfke: Kediler sinirli ve öfkeli olduklarında mırlayabilirler. Ancak her kedi sinirli olduğunda mırlar şeklinde bir genelleme yapmak doğru olmayacaktır. Kedi hırlamasının nedenleri kedi özelinde değişebilir, her kedi kendi davranışsal konsepti özelinde değerlendirilmelidir.

patisini yalayan yavru kedi

3. Mırlayan Bir Kediyle Nasıl İletişim Kurulur?

Kedilerin mutlu olduğunu, korktuğunu, ağrı çektiğini ya da strese girdiğini gösterebilen mırlamanın kedi sahipleri tarafından doğru yorumlanması gerekir. Örneğin kedinin oyun oynarken mırlaması bir anda agresifleşiyormuş gibi yanlış bir şekilde değerlendirilebilir. Kedilerin vücut dillerinin doğru okunması bu nedenle önemlidir. Mırlama öncesi kedilerin karşılaştıkları şartlar, yaşadıkları hisler, sergiledikleri davranışlar bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu gereklilik kedilerin dilinin anlaşılmasının önemini artırır. Kedilerin mırlamasının doğru yorumlanması onlara karşı sergilenecek davranışları da şekillendirecektir. Gözleri kocaman olmuş ve kulakları geriye yatmış bir kedi mırlıyorsa onunla temas etmek için beklenmesi gerekir. Sakinleşme ihtiyacının öne çıktığı bu gibi anlarda kedilerin kendilerini güvende ve mutlu hissedecekleri ortamlar yaratılmalıdır. Kendi kendine mırlayan ve son dönemde çok da ortalıkta görünmeyen bir kedinin yakından gözlemlenmesi önemlidir. Kediler hastalıklarını saklamaya çalışan canlılar olduğundan davranış değişikliklerine ek olarak mırlamaları veteriner hekimlerin ziyaretine götürülmelerini gerektirebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.