Kediler Kılçık Yiyebilir mi?

Kediler Kılçık Yiyebilir mi?

25.06.2023 Deniz Öz


Kedi kılçık yer mi? Kedi sahiplenen kişilerin sıklıkla merak ettiği bu sorunun yüzde yüz kesinlikte bir yanıtı bulunmuyor. Kedilere balık vermenin en güvenli yöntemi, balıktan kılçıkları temizlemek ve kedilere balığı kılçıksız sunmak olsa da kedilere çiğ balığın bütün hâlde sunulması da sıklıkla tercih ediliyor. Unutulmaması gereken, balık pişirildiğinde kılçıkların sertleştiği ve daha zor yutulabilir hâle geldiği. Bu nedenle kedilere pişmiş balık kılçığının kesinlikle verilmemesi gerekiyor. Sokak kedileri için ayrılan kılçıklar iyi niyetli olarak kedilere sunulsa da onlar için son derece tehlikeli sonuçlara yol açıyor. Bu yazımızda “Kedi kılçık yer mi?” sorusunun detaylı yanıtlarını bulabilir ve kedilerin balık kılçığını yemesi durumunda karşılaşabilecekleri potansiyel sağlık sorunları özelinde bilgiye ulaşabilirsiniz.

masadaki balığa uzanan kedi

Kedilerin Yeme Alışkanlıkları ve Kılçık Tehlikesi

Kedilerin kılçık yemesi teknik olarak mümkündür ancak kılçık tüketmek kedilerin çeşitli sağlık sorunları yaşamalarına neden olabilir. Kedilere çiğ balık verilmesi hâlinde, kılçıklar henüz pişmediği için kediler tarafından göreceli olarak daha kolay yutulabilir; bu da çiğ balık kılçıklarının yol açabileceği potansiyel tehlikelerin, pişmiş balık kılçıklarınınkilere oranla daha az olduğu anlamına gelir. Kedilere pişmiş balık kılçığını vermek ise başlı başına büyük bir risk olarak kabul edilir. 

Balık kılçığı piştiğinde oksijene maruz kalır, bunun sonucunda ise hem sertleşir hem de daha kırılgan bir yapıya bürünür. Dolayısıyla balığın pişmesi yüzünden kılçıkların yenirken kırılıp parçalanma riski yükselir. Kılçık kırılıp parçalandığında kedilerin boğazına saplanabilir ve yutulması zorlaşır. Pişmemiş kılçıklar ise daha yumuşak ve esnek bir yapıya sahiptir. Kediler çiğ balık bütün hâlde verildiğinde kılçıkları daha kolay yiyebilirler. 

Söz konusu evde yaşayan, kuru mama ya da yaş mamalar ile beslenen kediler olduğunda güvenli tarafta kalmak, yani onlara kılçık vermemek en mantıklısıdır. Evde yaşayan kediler daha kolay sindirilen ve tüketilen besinlere alışkındır. Balık kılçıkları, özellikle de büyük ve pişmiş olanlar kedilerin boğulmasına neden olabilir; ayrıca kedilerin soluk borusuna ve kedi sindirim sistemine zarar verebilir. 

Evde yaşayan kedilere çiğ balık verileceği zaman mümkün olduğunca küçük balıkların tercih edilmesi ve çok az miktarda sunulması gerekir. Kesinlikle büyük balıklardan ve hâliyle daha büyük kılçıklardan uzak durulmalıdır. Büyük kılçıklar kedilerin boğazlarını tıkayabilir ve sindirim yolunda yaralanmalara yol açabilir. Kedilere çiğ balık verilmesi de temelde tercih edilen bir durum değildir. 4 – 60 derece sıcaklıkta dışarıda bekleyen çiğ balıklarda, çiğ yumurta ve çiğ et gibi besinlerde de karşılaşılabilen salmonella gibi zararlı bakteriler bulunabilir. 

yerdeki balıkları koklayan kedi

Kediler Kılçık Yutarsa Neler Olur?

Kediler kılçık yuttuğunda yapılması gereken, onların birkaç gün boyunca yakından gözlemlenmesidir. Kılçık yutan her kedide sağlık sorunu meydana geleceği şeklinde bir genelleme yapılamasa da sağlık sorunları yaşanması ihtimalinin mevcut olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Kediler balık ve balık kılçığını yedikten sonra kusma, ishal, huzursuzluk, iştahta azalma, ağızlarını aşırı yalama ya da mide bulantısı gibi semptomlar ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri gerekir.

Kediler balık kılçığını yuttuklarında dışkıları da incelenmelidir. Dışkılarında kan görülüyorsa bağırsakların zarar görmüş olma ihtimali gündeme gelir. Bu durumda da veteriner hekimlere götürülmeleri ihmal edilmemelidir. Yapılan muayene ve test sonuçları doğrultusunda kedilere birkaç gün özel bir beslenme programının uygulanması gerekebilir. Antibiyotik kullanımı önerilebilir. “Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” adlı içeriğimizde önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Bazı durumlarda kılçıklar kedilerin ağzına ve boğazına takılabilir, tahrişe ve tıkanıklığa yol açabilir. Kusmaya çalışma, öğürme, enerji düşüklüğü, iştahta azalma, salya üretiminde artış, huzursuzluk, yutkunma sorunları, nefes almada zorluk, patiyi ağza götürme, sürekli yutkunma refleksi sergileme gibi belirtilere karşı da tetikte kalınmasında fayda olacaktır. 

çiğ balıklara bakan dili dışarda kedi

Kedileri Kılçık Tehlikesinden Koruma Yolları

Kedilere balık kılçıklarının, özellikle de pişmiş olanların verilmemesi ve aynı zamanda küçük de olsa çiğ balığın kedilerin beslenmelerine eklenmemesi en güvenli seçimler olarak öne çıkar. Kedilere balığın pişirilip, tüm kılçıklarından temizlendikten sonra sunulması onlar için hem leziz hem de keyifli bir öğün anlamına gelir. 

Kediler çiğ balık dışında birçok farklı leziz ve sağlıklı alternatifle buluşturulabilir. Beslenmelerinin zenginleştirilmesi için kedilere sunulabilecek besinlerin başında yaş mamalar gelir. Farklı protein kaynaklarından hazırlanan, barındırdıkları vitamin ve minerallerle kedilerin öğünlük ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan yaş mamalar aynı zamanda kedilerin günlük su tüketimine de katkıda bulunur. Leziz ve besleyici yaş mamaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Ödül mamaları da kedilerin lezzet çeşitliliği beklentilerinin karşılanmasına ve aynı zamanda davranışlarının pozitif pekiştirilmesine yardımcı olur. Kedilerin beslenme düzenine ödül mamaları eklenirken, tercih edilen ödül mamasının kalori değerinin göz önünde bulundurulması tavsiye edilir. Kedinizi mutlu edecek farklı lezzetlerde sunulan ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.