Kediler, Kedi Çimini Neden Sever?
Kedi sahiplerinin en yakından bildiği durumlardan birisi de kedilerin yeşil yapraklara olan ilgisidir. Hatta bazı bitkiler ile daha fazla ilgilenirler ve yapraklarını yemeye çalışabilirler. Kedi çimi de, kedilerin ilgisini çeken yeşilliklerden bir tanesi. Kedi çimi, kedi otundan ya da kedi nanesinden farklı bir bitkidir. Kedi otu ya da kedi nanesi, nane ailesine ait bir bitki türüdür. Bazen tüm bu bitkiler için kedi otu adı kullanılmaktadır. Ancak kedi nanesi ile kedi otu Nepeta ailesine ait farklı türlerde bitkilerdir.
İki bitkinin bu kadar çok birbirine karıştırılmasının sebebi birbirine oldukça benzemesidir ancak kediler bu iki bitkiye farklı tepkiler verir. Kedi çimi ise tamamen farklı bir bitkidir. Kedi çimi, temel olarak buğday, yulaf, arpa, yonca ve çavdar gibi tahılların çiminden oluşmaktadır.
Kediler ve Kedi Çimi İlişkisi
Kedilerin, kedi çimi de olmak üzere neden çimlere bu kadar ilgi duyduğu henüz bilinmemektedir. Bu ilginin altında yatan nedeni anlamak için çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Eskiden kedilerin hasta olduklarında ya da mideleri ağrıdığında çim yediği düşünülmekteydi. Ancak yapılan araştırmalardan biri durumun böyle olmadığını ortaya koydu. Araştırma kapsamında yer alan kedilerin %65’i haftalık olarak çim yemeyi sürdürürken sadece %6’sı hasta olmadan önce çim yemiştir. %37’si ise çim yedikten sonra kustu. Bu araştırma kedilerin iyi hissetmek için çim yemediğini çünkü çim yiyen kedilerin %94’ünde bir hastalık olmadığını ortaya koymuştur.
“Kediler neden kedi çimi yer?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Kediler muhtemelen çimin tadını ve kokusunu sevdiği için çim yemektedir. Çünkü sadece evcil kediler değil vaşak, panter, puma, leopar ve kaplan gibi vahşi kediler de çim yemektedir. Üstelik “yavru kediler kedi çimi yer mi?” sorusunun da cevabı yetişkin kedilerden farksızdır. Hem ev kedileri hem de vahşi kediler yavruluk döneminde de kedi çim yemeyi tercih etmektedir.
Kedi Çimi Nasıl Ekilir?
Kedi çimini küçük bir saksıya ya da bahçeli evlerde bahçeye ekmek mümkündür. Kedi çimi bulmak oldukça basittir. Kediler için uygun olan kedi çimlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Saksıda yetiştirmek isterseniz istediğiniz mevsimde tohumları ekebilirsiniz. Tohumları yaklaşık bir santimetre kadar derine gömdükten sonra toprağı ıslatmanız gerekmektedir. Yaklaşık 1 - 2 hafta içerisinde çimler çıkmaya başlayacaktır. Çimlerin çıkmaya başlamasıyla beraber saksının bolca güneş ışığı aldığından emin olmanız gerekmektedir. Eğer çimleri bahçeye ektiyseniz bahar aylarında ekmeniz gerekecektir. Bahçeye ektiğiniz çimlerin güneş görecek şekilde ektiğinizden emin olmanız gerekmektedir.
Kedi Çimi Neden Normal Çimden Daha İyidir?
“Kedi çimi ne işe yarar?” sorusu kedi sahipleri tarafından çok sık sorulan bir sorudur. Kediler tadını sevdiği için kedi çimi yemeye devam ederler. Kediler için özel olarak sunulan kedi çimlerinin sindirim sistemini desteklediği ve kedilerde oluşan tüy yumaklarının vücuttan doğal yollarla atılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak kedinizin kendi çimi dışında bahçede ya da sokaktaki çimleri yemesine izin vermemeniz gerekmektedir. Çünkü diğer çimlerde böcek ilacı gibi kediler için zehirli olabilecek kimyasallar bulunabilmektedir. Ayrıca bahçedeki çimler kediler için aynı zamanda bir parazit tehdidine neden olmaktadır. Kedi çiminin sindirim sistemini desteklemesi ile ilgili bazı yararları içeriğindeki folik asit ve klorofil gibi bileşenlerden gelmektedir. Çim suyu içerisinde folik asit bulunmaktadır. Folik asit aynı zamanda anne kedinin sütünde bulunmaktadır. Folik asit sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda büyüme hücrelerini destekler ve hemoglobin üretimine katılır. Kedilerin kedi çimi yemesinde herhangi bir zarar bulunmamaktadır. Kediler genellikle kedi çimi yemekten hoşlanırlar. Çok aşırıya kaçmamak suretiyle kedinizin çimen yemesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.